Silvered Water, Syria Self-Portrait - το ντοκιμαντέρ για τον Συριακό εμφύλιο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Silvered Water, Syria Self-Portrait – το ντοκιμαντέρ για τον Συριακό εμφύλιο

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Βρισκόμαστε μόλις στην δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ των Καννών και όμως είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει άλλη ταινία που να αποτελεί τόσο μεγάλη γροθιά στο στομάχι όσο το Silvered Water, Syria Self-Portrait, το ντοκιμαντέρ για τον Συριακό εμφύλιο των τελευταίων χρόνων.

Και εξηγούμαι. To ντοκιμαντέρ των Usama Muhammad και Wiam Simav Bedirxan, δεν είναι μία παραγωγή δική τους με την αυστηρή έννοια. Όπως λέει και στην αρχή του φιλμ πρόκειται για σύρραψη 1001 βίντεο, από τις κάμερες, διαδηλωτών, αντικαθεστωτικών αλλά και στρατιωτών της πλευράς Ασαντ, που δίνουν μια αρκετά πλήρη, αλλά ταυτόχρονα σκληρή και ρεαλιστική εικόνα του τι γίνεται στην Συρία τα τελευταία χρόνια, με τον υπόλοιπο πλανήτη να παρακολουθεί πρακτικά άπραγος.

eau-argentee-syrie-autoportrait (1)

Όπως ξεκινά το ντοκιμαντέρ την αφήγηση, στην Συρία κάθε μέρα, κάποιοι φιλμάρουν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται και αργότερα πεθαίνουν, ενώ άλλοι καταγράφουν με τις κάμερές τους και σκοτώνουν. Ο κύριος δημιουργός του φιλμ, Usama Muhammad, βρισκόταν στην Συρία μέχρι και το Μάιο του 2011. Κινηματογραφιστής και ο ίδιος κατέγραψε αρκετές εικόνες από διαδηλώσεις και άλλα συμβάντα. Κυρίως όμως συγκέντρωσε βίντεο με απίστευτες βιαιότητες από την φασιστική κυβέρνηση του Άσαντ. Κάποια από αυτά ήταν:
– τα βασανιστήρια σε έναν διαδηλωτή, ο οποίος αναγκάζεται γυμνός να φιλήσει την μπότα του βασανιστή του ή την φωτογραφία του δικτάτορα, δεχόμενος συνεχή χτυπήματα
– οικογένειες που χάνουν τα παιδιά τους στη ανάκριση, με τους υπευθύνους να τους λένε, να ξεχάσουν τα παιδιά τους, και να πάνε να κάνουνε άλλα και αν χρειάζονται βοήθεια, να τους φέρουν τις γυναίκες τους.
– την βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής, που λίγο πολύ χτυπούν αμάχους που δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα πέρα των διαφωνιών τους με το καθεστώς. Συγκεκριμένα, ένας στρατιώτης, λέει σε ένα από τα βίντεο, ότι οι εντολές του να πάνε και να χτυπήσουν ομάδα τρομοκρατών, αναφερόταν πρακτικά σε απλούς και άοπλους διαδηλωτές, τους οποίος ο ίδιος αρνήθηκε να χτυπήσει, αναγνωρίζοντας τον νόμο που είναι πάνω από τις αυθαιρεσίες των εντολών που παίρνει.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τις απίστευτες καταστροφές, τα χτυπημένα κορμιά ανθρώπων αλλά και ζώων στις έρημες πόλεις, τον συνεχή φόβο και την προπαγάνδα.

eau-argentee-syrie-autoportrait

Ο Usama Muhammad αφού έφυγε, άρχισε να συνεργάζεται για τα βίντεο με μία γυναίκα από το Κουρδιστάν, τη συν-συγγραφέα του φιλμ Wiam Simav Bedirxan, της οποίας το όνομα χρησιμοποίησε και για τον τίτλο της ταινίας, Silvered Water (Simav στα Κουρδικά). Στην ταινία θα δούμε την απελπισία, την ελπίδα και την άρνηση της υποταγής από την νεαρή κοπέλα, που καταγράφει με την κάμερά της αυτά που γίνονται γύρω της, στην πόλη Homs της Συρίας.

Ο Muhammad, που είναι πλέον στο Παρίσι, έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πολύ δυνατό ντοκιμαντέρ μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο, δεμένα με μία όμορφη αφήγηση και παραλληλισμούς, όπως αυτούς του σινεμά του θύματος και του σινεμά του βιαστή, που προσθέτει ένα φιλοσοφικό και βαθύ χαρακτήρα στην δουλειά του. Στο μόνο που “υστερεί” το Silvered Water, είναι ότι θεωρεί λίγο πολύ δεδομένο ότι ο θεατής ξέρει έστω στο περίπου το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Συρία. Αυτό βέβαια δεν είναι αναγκαστικά κακό, γι’ αυτό και τα εισαγωγικά, όμως σίγουρα θα ήταν καλύτερο κάποιος να ενημερωθεί για τα βασικά της σύγχρονης ιστορίας της χώρας για να καταλάβει καλά τα όσα σκληρά θα δει στο ντοκιμαντέρ αυτό.

21ad871e64dbd8b3297801fc78ab5ad7

Στην επίσημη προβολή του φιλμ στο φεστιβάλ, ήταν παρόντες οι δημιουργοί Usama Muhammad και Wiam Simav Bedirxan. Πολύ συγκινημένοι και οι δύο, όχι για το γεγονός ότι βρίσκονταν στην Κρουαζέτ, αλλά για την ευκαιρία που έχουν να παρουσιάσουν την ιστορία της πολύπαθης πατρίδας τους, ιδωμένη με τα δικά τους μάτια και ειπωμένη από τα δικά τους χείλη.

Η Bedirxan ήταν αυτή η ίδια που γύρισε σχεδόν τα μισά πλάνα του ντοκιμαντέρ, ζώντας τη φρίκη, βλέποντάς την μπροστά στα μάτια της. Παρόλα αυτά, νιώθει δειλή που έφυγε από τη Συρία και δήλωσε ότι θα επιστρέψει, καθώς, όπως είπε, το μήνυμα της ταινίας είναι ένα :”Γυρίστε στο σπίτι σας. Είναι αμαρτία να βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας. Όσο είμαι μακριά από τη Συρία είμαι δυστυχισμένη. Δεν μπορώ να δω τα χρώματα. Σας παρακαλώ, γυρίστε στο σπίτι,” είπε με δάκρυα στα μάτια, καταχειροκροτούμενη από τους θεατές.

H ταινία μετά την πρεμιέρα της στις Κάννες παίχτηκε στο 17 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ επιστρέφει στην συμπρωτεύουσα για το 28ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Θεσσαλονίκη. 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές