Silence - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Silence

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Είναι αλήθεια πως το νέο κινηματογραφικό εγχείρημα του δημιουργού έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και αναβολές. Με την Paramount να σώζει την οικονομική κατάσταση, η ταινία του Martin Scorsese αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 23 Δεκεμβρίου, κοντά στις γιορτές (μάλλον λόγω θρησκευτικού θέματος (;) ) αλλά και κοντά στην οσκαρική περίοδο.

Όμως δεν είναι η μόνη νέα πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας. Η επίσημη διάρκεια της ταινίας μέχρι αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 190 λεπτά μειωμένη αρκετά από την πρώτη εκδοχή που ξεπερνούσε τις 3 ώρες.

silence-1-1

Η ταινία, η οποία είναι βασισμένη στη νουβέλα του Shûsaku Endô, σε σεναριακή διασκευή από τον Jay Cocks, τοποθετείται στον 17ο αιώνα και ακολουθεί δύο ιερείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βία καθώς ταξιδεύουν στην Ιαπωνία για να βρουν τον μέντορά τους και να διαδώσουν τον λόγο των Ευαγγελίων.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατάνε οι Andrew Garfield , Liam Neeson, Ken Watanabe και Adam Driver, ενώ τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ταϊβάν.

Ο Garfield θα ενσαρκώσει τον Πατέρα Rodrigues, έναν Πορτογάλο Ιησουίτη του 17ου αιώνα, ο οποίος ταξιδεύει στην Ιαπωνία μαζί με άλλους παπάδες εν μέσω φημών που θέλουν τον μέντορα του Rodrigues να έχει εγκαταλείψει την Εκκλησία. Όταν φτάνουν στον προορισμό τους, διαπιστώνουν ότι ο εκεί χριστιανικός πληθυσμός διώκεται από πολέμιους της εκεί θρησκευτικής κοινότητας. Ο Neeson παίζει έναν παπά, ο οποίος έφτασε 10 χρόνια πριν τα γεγονότα, στην Ιαπωνία και πλέον αγνοείται.

liam-neeson-silence-1024x640

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικάνος σκηνοθέτης καταπιάνεται με θρησκευτικά θέματα (Ο τελευταίο πειρασμός, Kundun, Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης ) ενώ έχει δηλώσει ότι ήθελε να κάνει το Silence εδώ και είκοσι χρόνια από τότε που πρωτοδιάβασε το βιβλίο.

Για να δούμε τι θα δούμε.

Το κεφάλαιο Scorsese καταλαμβάνει ουκ ολίγες σελίδες στα κατάστιχα του αμερικανικού (και μη) κινηματογράφου. Αν μπορεί να τον διακρίνει ένα leitmotif το οποίο διέπει το σύνολο της φιλμογραφίας του, αυτό δεν είναι άλλο από τους καταραμένους του πρωταγωνιστές, οι οποίοι αγωνίζονται για τα ιδεώδη τους σε έναν κόσμο βίαιο, που ολοένα και αλλάζει, παίρνοντας μια μορφή περισσότερο εχθρική προς κάθε είδους υποψήφιο «σωτήρα». Αφού πέρασε δια πυρός και σιδήρου προκειμένου να βρει τα κατάλληλα μέσα ώστε να μεταφέρει ένα βιβλίο όπως τη Σιωπή του Shusaku Endo, μας παραδίδει περίπου τρεις ώρες σκορσεζικού μεγαλείου, με ο, τι και αν συνεπάγεται αυτό.

Σε μια Ιαπωνία η οποία ολοένα και τρέφει μεγαλύτερη έχθρα προς τους Χριστιανούς και τους κήρυκες του καθολικισμού, ο Endo –και ως εκ τούτου ο Scorsese- τοποθετεί τον αγνό εκπρόσωπο του Θείου, ο οποίος θα έρθει αντιμέτωπος με τα χειρότερα των παθών και θα αναγκάσει τον εαυτό του να υποβληθεί στη μεγαλύτερη δοκιμασία πίστης που θα μπορούσε να συλλάβει ο νους του. τα διλήμματα ηθικής και θρησκευτικής φύσεως σαφέστατα και θα είναι πολλά σε αριθμό ενώ ο πάτερ Rodrigues παρακολουθεί τον εξευτελισμό του  λόγου ύπαρξής του να γίνεται με τους πλέον χυδαίους τρόπους μπροστά στα ίδια του τα μάτια.

Αν κάτι διακρίνει τη Σιωπή, αυτή είναι η προβολή των βασανιστηρίων και της βίας. Αγγίζοντας σχεδόν σαδιστικά επίπεδα, η κάμερα δε θα διστάσει να απεικονίσει τις χείριστες των τιμωριών που διαπράττονται εις βάρος εκείνων που επιμένουν να μην εγκαταλείψουν την πίστη τους. και ως εκ τούτου το πογκρόμ εναντίον τους, όπως και τα μέτρα που λαμβάνονται ως χλευαστικές απόπειρες μεταστροφής όλο και εντείνονται.

Και εκεί, στα πλαίσια αυτής της αυξανόμενης φρικωδίας είναι που τελικά ο Rodrigues σιωπά. Και μαζί με αυτόν δείχνει να σιωπά και ο Θεός του μπροστά στα όσα συμβαίνουν. Θυμάστε εκείνη τη σκηνή από την Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που ο άνεμος ακούγεται σαν οι θεοί να γελούν με την τραγική μοίρα των Ρωμαίων, όπως πολύ εύστοχα είχε σχολιάσει ο Scorsese στο ντοκμαντέρ για τον Αμερικάνικο Κινηματογράφο; Εδώ αντίστοιχα δεν υπάρχει κανένας επουράνιος ήχος που να δηλώνει κάποιας θεϊκής προέλευσης κρίση των συμβάντων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχεδόν συμβαδίζει πνευματικά με τη μπεργκμανική σιωπή του Θεού, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τον κόσμο και έχει αφήσει τους ανθρώπους στο έλεος της τύχης τους. Αυτή τη σιωπή του Θεού συνοδεύει και η, προερχόμενη από εσωτερικές συγκρούσεις, σιωπή του ιερέα, ο οποίος μοιάζει να νικιέται από τον ιαπωνικό βούρκο.

Το να μιλήσουμε για τη σκηνοθεσία χωρίς να επισημάνουμε το πόσο μεγάλος μαιτρ και γνώστης των τεχνικών της κινούμενης εικόνας είναι ο Scorsese θα ήταν ειρωνικό. Για ακόμα μια φορά παραδίδει μια οσκαρικών προδιαγραφών σκηνοθεσία, όπου κάθε κοντινό, κάθε γενικό πλάνο, κάθε πλονζέ και κοντρ πλονζέ έχει λόγο ύπαρξης, η κάμερα δεν είναι απλός αφηγητής, αλλά και ένας καταγραφέας βαθύτερων εντάσεων και ιδεωδών. Μαζί με τη σκηνοθεσία και το τεχνικό κομμάτι, το ίδιο ισχύει και για τις ερμηνείες του εκλεκτού καστ, με ερμηνείες οι οποίες αφορούν τόσο στην απόδοση του χαρακτήρα όσο και στον ενστερνισμό της προσωπικότητάς του, χάριν μεγαλύτερης αληθοφάνειας και, εν τέλει, τραγικότητας.

Βέβαια, θα μπορούσε να απορήσει κανείς: σε έναν κόσμο που ελάχιστα απασχολείται από έννοιες όπως «πίστη» και «ηθική» και εστιάζει στην επιβίωση, ποιο το νόημα να πραγματοποιηθούν τέτοιες ταινίες; Ποια θα είναι εκείνα τα αυτιά που θα ακούσουν την πρόσκληση και θα μεταβούν για να κοινωνήσουν τους προβληματισμούς του βετεράνου σκηνοθέτη; Συν του ότι η σχεδόν τρίωρη διάρκεια της ταινίας για πολλούς μπορεί να είναι ένας ακόμη αποθαρρυντικός παράγων.

Αλλά εν τέλει, εκεί είναι που ο Scorsese δείχνει να ταυτίζεται με τον «ιερό» ρόλο του σκηνοθέτη. Με επιμονή και παρά τις κακουχίες, ξέροντας ότι το μήνυμα μπορεί να μην έχει πέραση, βγάζει μια υπαρξιακής φύσεως υπερπαραγωγή, δοκιμαζόμενος και αφήνοντας τον καιρό να τον χρίσει ως έναν ιεραπόστολο του κινηματογράφου. Γιατί πλέον ο βούρκος δεν είναι η Ιαπωνία, αλλά ο κόσμος ολόκληρος και αυτό τον κάνει ιερό θηρίο.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές