Short Term 12 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Short Term 12

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Το Short Term 12 είναι ένας σταθμός, ένα «ανάδοχο» κέντρο για παιδιά με σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές στους, που φιλοξενούνται εκεί μέχρι την ενηλικίωσή τους. Εκεί οι νεαροί επιβλέποντες υποδέχονται ένα νέο μέλος στην ομάδα τους, τον Nate και του εξηγούν τις καταστάσεις με τι οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Μέσα από τα μάτια της Grace, βλέπουμε πώς τα πάντα λειτουργούν με ψυχραιμία, υπομονή και αποστασιοποιημένη σταθερότητα. Ο ερχομός όμως της Jayden στο κέντρο θα θολώσει αυτά τα ρευστά όρια, καθώς η Grace θα δει στο πρόσωπο της μικρής το δικό της βασανισμένο παρελθόν. 

short term 12 b

Πρόκειται για τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Destin Daniel Cretton, η οποία βραβεύτηκε σε διάφορα τοπικά κινηματογραφικά φεστιβάλ, καθώς και στο αντίστοιχο Αθηναϊκό, Νύχτες Πρεμιέρας. Με βάση ένα καλά δουλεμένο σενάριο, οι χαρακτήρες ακολουθούν ο καθένας τη δική του πορεία και παλεύουν με τις προσωπικές τους ψυχολογικές αναταραχές. Ο σχεδόν ενήλικας Marcus αδυνατεί να αποδεχτεί τη λήξη της παραμονής του στη μικρή αυτή κοινότητα, η μοναχική Jayden προσπαθεί να βρει τον τρόπο να εξωτερικεύσει την αιτία αυτής της ανάγκης για απομόνωση, ο Sammy, αγκαλιά με τα μικρά κουκλάκια του, βρίσκεται χαμένος στο δικό του κόσμο.

Μια πολύπλευρη οπτική λοιπόν του ίδιου περιβάλλοντος συντελεί προφανέστατα στην εκδήλωση των προβλημάτων των πρωταγωνιστών, που κι αυτοί με τη σειρά καλούνται να αποφασίσουν ξαφνικά για τη ζωή τους. Η εγκυμοσύνη της Grace δίνει μόνο την ένδειξη πως τα άλυτα ζητήματα του παρελθόντος θα εμποδίζουν συνεχώς τις προσπάθειές της να ευτυχήσει. Οι συγκυρίες όμως – η έλευση της Jayden και η επικείμενη αποφυλάκιση του πατέρα της – θα αναβιώσουν τις καταστάσεις που δημιουργούσαν μέχρι και τότε προβλήματα, στην ίδια και στη σχέση της με τον συνάδελφο και σύντροφό της Mason, ο οποίος εξακολουθεί να τη στηρίζει σε κάθε της βήμα, παρ’ όλο που εκείνη τον αποκλείει συνεχώς από τις σκέψεις της.

short_term_12a

Οι επιλογές στο καστ είναι εξαιρετικές, με την Brie Larson (Grace) να ξεχωρίζει. Οι νέοι ηθοποιοί φαίνονται πολλά υποσχόμενοι – ναι, ακόμα και ο προσφάτως ειδωθείς στο αδιάφορο Need for Speed Rami Malek δίνει μια συμπαθητική ερμηνεία – η πλοκή και η δράση αποδίδονται με απόλυτο ρεαλισμό, και, αν και ιδιαίτερα στενάχωρο, το φιλμ αποφεύγει την άσκοπη συγκίνηση. Αρκετοί χιουμοριστικοί διάλογοι ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να αποσπούν από το γενικότερο προβληματισμό. Κλείνοντας με κυκλικό σχήμα αφήνει μια ελπιδοφόρα αίσθηση, καθώς όλα παίρνουν τελικά το δρόμο τους.

Το  Short Term 12 πρωτοεμφανίστηκε ως ταινία μικρού μήκους στο Sundance Film Festival όπου απέσπασε κι ένα βραβείο. Ως μεγάλου μήκους πλέον, δείχνει να είναι μια από τις πιο αξιόλογες ταινίες της χρονιάς.

 

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές