Shine - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Shine

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Μεγαλώνοντας σε μια εβραϊκή χωρίς όμως πίστη οικογένεια, ο μικρός David από την παιδική του ηλικία είχε μια ξεχωριστή σχέση με τη μουσική και παρουσίασε ιδιαίτερο ταλέντο στο πιάνο. Μετά από ένα διαγωνισμό, ένας καθηγητής προσφέρεται να τον διδάξει δωρεάν μάλιστα γοητευμένος από το ταλέντο του παιδιού. Η εξέλιξή του είναι ραγδαία και η πρόσκληση για υποτροφία δεν αργεί να έρθει.

Μοναδικό εμπόδιο θα σταθεί όμως ο ίδιος ο πατέρας του. Υπερπροστατευτικός, λίγο αλαζόνας και αρκετά ανταγωνιστικός, πιστεύει πως οι άνθρωποι που περιτριγυρίζουν τον David δεν γνωρίζουν τίποτα από τους αγώνες και τις δυσκολίες της ζωής, κι ανήκουν σε ένα περιβάλλον που εκείνος δεν θα μπορέσει ποτέ να ενσωματωθεί. Εκείνος ξέρει τι είναι καλύτερο· η φράση αυτή  του γεννά την εμμονή πως το όνειρο του γιου του θα διαλύσει την οικογένειά τους. Όταν ο νέος αποφασίζει να φύγει τελικά για σπουδές θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στο σπίτι του και στη μουσική του.

Shine-1996-film-Nicholas-Bell

Βασιμένο στην ζωή του David Helfgott, το Shine αναδιηγείται ιστορία του Αυστραλού πιανίστα, την μουσική του πορεία, την ψυχική του κατάπτωση μέχρι το νευρικό κλονισμό του. Οι μεγάλη παρέκλιση από τα πραγματικά γεγονότα, ιδίως η σκληρή και ακραία απεικόνιση του πατέρα τους,  προκάλεσε τις αντιδράσεις της αδελφή του Margaret Helfgott, η οποία, δύο χρόνια  μετά την κυκλοφορία της ταινίας, εκδίδει το  «Out of Tune: David Helfgott and the Myth of Shine». Στο βιβλίο της αυτό κατήγγελλε πως όλη η παραγωγή της ταινίας ήταν βασισμένη στο ψέμα και στην απληστεία. Λέγεται μάλιστα πως η δεινή ψυχολογική κατάσταση του Helfgott χρησιμοποιήθηκε για την προώθησή του από κάποιους μουσικούς παραγωγούς, ανφέρθηκε ως εμπορευματοποίηση του ψυχικού του πόνου.

Με μεγάλη δόση υπερβολής παρουσιάζονται στην ταινία και οι πιανιστικές ικανότητες του  David Helfgott, και πραγματικά η ταινία προσέλκυσε ένα μεγάλο κοινό στο όνομά του.

Παρά τις πάμπολλες και πιθανόν ουσιαστικές ανακρίβειες, το Shine αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να απολαύσει  κανείς την εξαιρετική ηθοποιία του κάπως ξεχασμένου από το ελληνικό κινηματογραφικό κοινό Geoffrey Rush, που κέρδισε μάλιστα το Όσκαρ πρώτου Ανδρικού ρόλου.  Ξανάρχισε μάλιστα μαθήματα πιάνου προκειμένου να μην χρειαστεί να ντουμπλάρουν τις ανάλογες σκηνές. Ντυμένο με την ασύγκριτη μουσική των ρομαντικών, εξετάζει τον ιδιόμορφο ψυχισμό ενός πολλά υποσχόμενου καλλιτέχνη οποίος βρισκόταν σε μια συνεχή συναισθηματική πάλη.

Όπως συμβαίνει όμως με τις περισσότερες ταινίες που προσπαθούν να καλύψουν μια μεγάλη περίοδο σε λίγο χρόνο, έτσι κι εδώ σε μικρότερο βαθμό έχουμε κάποια απώλεια.  Η σχέση του με τον πατέρα του θίγεται από πολλές πλευρές, και κάπως χάνεται η ισορροπία αφού τελικά αμφίβολα προσδιορίζεται η αληθινή και κύρια αιτία της μεταστροφής του απέναντι στο ταλέντο του γιου του. Η λιτή περιγραφή των υπόλοιπων χαρακτήρων περνά σχεδόν απαρατήρητη. Εστιάζουμε κυρίως στην ψυχική φθορά και μετέπειτα ανάκαμψη του πρωταγωνιστή, όταν γνωρίζει τη σύζυγό του, την αστρολόγο Gillian, η τρυφερότητα και η αγάπη της οποίας παίζει καθοριστικό ρόλο και τον βοηθά να επανέλθει και να ξαναβγεί στη σκηνή. Και μας αφήνει να διερωτώμαστε αν όντως ο David ήταν τυχερός στη ζωή του.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές