Selma - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Selma

Είδος:

, , , ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων είναι η ουσία της δουλείας. Εάν σε κάποιο άνθρωπο, σε μια δημοκρατία, του στερείται το δικαίωμα να ψηφίζει, τότε επί της ουσίας στερείται του δικαιώματος να επιλέγει ελεύθερα για την ζωή του. Το δικαίωμα να ψηφίζεις είναι πολιτικό δικαίωμα αλλά δεν ήταν έτσι πάντα και ιστορικά είναι σχετικά πρόσφατα εδραιωμένο αφού δεν υπήρχαν δημοκρατίες όλους τους προηγούμενους αιώνες.

Η Σέλμα, λοιπόν, είναι μια πόλη στην πολιτεία της Αλαμπάμα των Η.Π.Α. και εκεί πηγαίνει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Σ’ αυτή την μικρή πόλη, ο τοπικός πληθυσμός των αφροαμερικανών είναι από καιρό έτοιμος να διαμαρτυρηθεί για τις ανέντιμες πολιτικές εις βάρος του. Ο κυβερνήτης της πολιτείας αλλά και οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές δεν επιτρέπουν στους έγχρωμους πολίτες να ψηφίζουν όπως επιτρέπει ο ομοσπονδιακός νόμος της κυβέρνησης.

Η ιστορία είναι αληθινή και αποτελεί μέρος της βιογραφίας του ειρηνιστή ακτιβιστή Λούθερ Κινγκ. Οι πληροφορίες που είναι πιο προσωπικές από την πολιτική δράση του, έχουν εξαχθεί από τα αρχεία του FBI αφού τον παρακολουθούσε επί σειρά ετών αυτόν και όλους τους συνεργάτες του με σκοπό να βρεθεί μια λάθος κίνηση για να τον παγιδεύσουν. Ευτυχώς, δεν είναι αυτή η Ιστορία και για την πολιτική ζωή των μειονοτήτων αλλά και για την κινηματογραφική ταινία.

Η σκηνοθέτις, που δεν προτάθηκε για όσκαρ δυστυχώς, μας παραδίδει μια ταινία που ισορροπεί απέναντι στην ήρεμη δύναμη του Κινγκ αλλά και την ανηλεή και άδικη δράση των λευκών του Νότου μέσα από όμορφες καλογυρισμένες σκηνές με συναίσθημα και συμπόνοια. Όσοι συμπολίτες μας έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τι σημαίνει διαδήλωση με χημικά και ξύλο θα συνταχθούν αμέσως με την αφροαμερικάνικη κοινότητα της Σέλμα που πραγματικά παλεύει με την εξουσία, χωρίς βία, με στόχο την εξασφάλιση του νόμιμου δικαιώματος της.

Η ταινία έχει προταθεί για όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά δυστυχώς, πάλι, οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών της δεν τα κατάφεραν μέχρι την Ακαδημία. Όμως, η πιστότητα στην προσωπικότητα του Κινγκ είναι αναγνωρισμένη και φυσικά και όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες είναι από συγκινητικές ως απολαυστικές. Η γνωστή παρουσιάστρια Oprah Winfrey συμμετέχει στην ταινία ως μια αφροαμερικανίδα πολίτης που με πολύ τσαμπουκά εκνευρίζει την λευκή αστυνομία και κερδίζει επίσης και την συμπάθεια μας.

Πάνος Κουτέλας


Μία ταινία για τα δραματικά γεγονότα του 1965, που συγκλόνισαν την Αμερική, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Martin Luther King για τη διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου ολόκληρης της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ. 

Alabama, 1965. Με ηγέτη τους τον Martin Luther King, οι ακτιβιστές οργάνωσαν τρεις μεγάλες πορείες μεταξύ της πόλης Selma και της πρωτεύουσας της Alabama, Montgomery, στις οποίες εκδηλώθηκε έντονη αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν τον τότε πρόεδρο της χώρας, Lyndon Johnson, να υπογράψει το διάταγμα που έδινε σε κάθε Αφροαμερικάνο τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά στις εκλογές, κάτι που αποτέλεσε μεγάλη νίκη του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Selma Movie (2)

Τον Martin Luther King ενσαρκώνει ο David Oyelowo έχοντας στο πλάι του τους Tom Wilkinson, Cuba Gooding Jr, Alessandro Nivola, Giovanni Ribisi, Carmen Ejogo, Lorraine Toussaint, Tim Roth και Oprha Winfrey.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ava DuVernay, η πρώτη Αφροαμερικανή σκηνοθέτης, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας με την ταινία της “Middle of Nowhere” στο Φεστιβάλ του Sundance.

 

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές