Schwesterlein - η υπέροχη Nina Hoss στο διαγωνιστικό (Berlinale Κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Schwesterlein


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 99
Χώρα: Ελβετία
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

H Lisa άφησε την καριέρα της σαν θεατρικός συγγραφέας στο Βερολίνο για να μετακομίσει στην Ελβετία με τον άντρα, που είναι διευθυντής ενός διεθνούς σχολείου εκεί, της και τα παιδιά της. Ο αδερφός της Sven είναι ηθοποιός στο θέατρο και ζει στο Βερολίνο, όταν θα διαγνωστεί με λευχαιμία. Μετά από μία μεταμόσχευση και εγκλεισμό του για εβδομάδες σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου μακριά από μικρόβια, η Lisa θα τον επισκεφτεί στο Βερολίνο. Εκείνος νιώθει λίγο καλύτερα και θέλει πως και πως να επιστρέψει στην σκηνή: δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το θέατρο. Όλοι μαζί βρίσκονται στο σπίτι της μητέρας τους, η οποία μοιάζει ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση του Sven, έτσι η Lisa αποφασίζει να τον πάρει στην Ελβετία μαζί της ελπίζοντας ότι το οικογενειακό κλίμα, ο καθαρός αέρας του βουνού και οι θεραπείες εκεί θα βοηθήσουν την κατάσταση της υγείας του. Αδερφός και αδερφή, Βερολίνο και Ελβετία, ζωή και θέατρο, αρρώστια και υγεία. Την ίδια ώρα η ίδια η Lisa έχει να αντιμετωπίσει μία κρίση στο σπίτι της καθώς ο άντρας της δέχεται μια προσφορά για να μείνει μόνιμα στην Ελβετία, ενώ εκείνη θέλει να γυρίσει στο Βερολίνο, με την ένταση να μπαίνει στην σχέση τους, ενώ παράλληλα η κατάσταση του Sven χειροτερεύει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σινεμά ασχολείται με ασθένειες, τερματικές κατά πάσα πιθανότητα και την επίδρασή τους στους ανθρώπους. Το Schwesterlein όμως επικεντρώνεται όχι τόσο στον ασθενή, αλλά στο πιο αγαπημένο του άτομο στον κόσμο, την αδερφή του, η οποία έχει να αντιμετωπίσει την ασθένεια του, αλλά παράλληλα έχει την ζωή της να τρέχει και τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Μάλιστα το κυρίαρχο ερώτημα της ταινίας είναι το πως συμπεριφερόμαστε σε έναν άνθρωπο που είναι λίγο πολύ κοινό μυστικό ότι δεν έχει πολύ ζωή μπροστά του και πως προγραμματίζουμε την ζωή μας όταν ξέρουμε κάτι τέτοιο; Η Lisa ίσως να γνωρίζει βαθιά μέσα της, ότι ίσως να περνά της τελευταίες της στιγμές με τον αδερφό της, όμως ποτέ δεν τον εγκαταλείπει, αντίθετα το θέλω της να είναι στο Βερολίνο μαζί του και στην θεατρική σκηνή γίνεται ακόμη πιο μεγάλο, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το να είναι στην σκηνή, είναι το μόνο πράγμα που θα δώσει δύναμη ζωής στον αδερφό της.

Αντίθετα οι θεατρικοί παραγωγοί δεν έχουν την ίδια οπτική, βλέπουν έναν άνθρωπο που δε μπορούν να εμπιστευτούν στην σκηνή, καθώς είναι βαριά άρρωστος, έτσι επιλέγουν το “η ζωή συνεχίζεται” και αποφασίζουν να ανεβάσουν άλλο έργο στην σκηνή, χωρίς εκείνον, κάτι που θα συνταράξει τον Sven και την ψυχολογία του. Παρόμοια οπτική έχει και ο άντρας της Lisa, έχοντας μια ευκαιρία καριέρας μπροστά του, αλλά και όντας προσεκτικός στο πως τα παιδιά του δεν θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στις τραγικές στιγμές ενός άντρα που πεθαίνει. Πως αντιμετωπίζουμε τελικά τέτοιες δραματικές καταστάσεις; Πως βλέπει η κοινωνία μας τέτοιες σοβαρές ασθένειες και πως επηρεάζει ένα τέτοιο συμβάν το σύνολο της ζωής μας; Η ταινία θέτει δύσκολα ερωτήματα και τα καταφέρνει πολύ καλά στο να μας παρουσιάσει μια σκληρή δραματουργία που συγκινεί και καθηλώνει. Ένα πρόβλημα της ταινίας, είναι ωστόσο η σχέση της Lisa με τον άντρα της. Αν και δραματουργικά λειτουργεί, δίνοντας δυνατές στιγμές, ο χαρακτήρας του άντρα της δεν αναπτύσσεται επαρκώς στην ταινία και το δίπολο Βερολίνο-Ελβετία που αντιπροσωπεύει στην ουσία το φτωχή τέχνη – χρήματα ή το συμπαράσταση – αδιαφορία, θα μπορούσε να προσδώσει σε αυτό το επίπεδο ένα ακόμα επίπεδο δραματουργίας.

H Nina Hoss, δίνει στην ταινία μια ερμηνεία καριέρας, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για βραβεία, ενώ ο Lars Eidinger, είναι επίσης καλός, αλλά με μικρότερο ρόλο από αυτό που νομίζαμε.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές