Rosewater - Άρωμα Ελευθερίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Rosewater – Άρωμα Ελευθερίας

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ένα δράμα που πραγματεύεται την πραγματική ιστορία του Maziar Bahari, του Ιρανού δημοσιογράφου που κρατήθηκε φυλακισμένος για 118 ημέρες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Τον  Ιούνιο του 2009 ο Maziar Bahari, ο γεννημένος στην Τεχεράνη και με καναδική υπηκοότητα δημοσιογράφος, επέστρεψε στο Ιράν, με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της χώρας, για να πάρει συνέντευξη από τον Mir-Hossein Mousavi, τον κύριο ανταγωνιστή του προέδρου Mahmoud Ahmadinejad. Καθώς οι υποστηρικτές του Mousavi ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις νικητήριες δηλώσεις του Ahmadinejad, ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ο Bahari, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο, βιντεοσκοπούσε τις αναταραχές στους δρόμους για το BBC, όταν συνελήφθη από την αστυνομία.

rosewater-movie-wallpaper-5

Για πάνω από 100 ημέρες θα κρατηθεί στις φυλακές του Evin, όπου θα ανακριθεί βάναυσα, έχοντας κλειστά τα μάτια, από έναν άνδρα με μοναδικό χαρακτηριστικό του τη μυρωδιά του ανθόνερου, την ίδια στιγμή που η έγκυος αρραβωνιαστικιά του Bahari θα ηγηθεί μιας διεθνούς καμπάνιας για να τον ελευθερώσει.

rosewater-movie-poster-12

Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Maziar Bahari, “Then They Came for Me: A Family’s Story of Love, Captivity, and Survival”, η ταινία Rosewater αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του οικοδεσπότη του “The Daily Show”, Jon Stewart, με πρωταγωνιστή τον Gael Garcνa Bernal.

Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες, στις 6 Αυγούστου.

Σοφία Πατλάκα

Όταν μαθαίνεις ότι μία προσωπικότητα σαν τον Jon Stewart αποφασίζει να καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, 2 πράγματα περνούν από το μυαλό σου, και είναι και τα 2 ακραία. Ή η ταινία θα είναι μία απίστευτη πατάτα, ή ότι θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Και στην περίπτωση του “Rosewater”, μιλάμε για το δεύτερο ενδεχόμενο. Το χαρακτηριστικό χιούμορ του, που τον έχει καθιερώσει στην αμερικανική τηλεόραση, είναι εμφανές μεν, προσαρμοσμένο στο σοβαρό θέμα της ταινίας δε. Αναπτύσσεται σε συγκεκριμένα σημεία, και πάντα είναι όσο αιχμηρό χρειάζεται.

Ο Stewart πήρε μερικά ρίσκα βέβαια, τα οποία και ευτυχώς του απέδωσαν, αλλά αποτελούν και τους λόγους για την αυστηρή κριτική που έχει δεχτεί η ταινία, όπως το γεγονός επιλογής της Αγγλικής γλώσσας για την ταινία, πράγμα το οποίο πλήττει ίσως την αυθεντικότητα του εγχειρήματος, αλλά και η απουσία περισσότερου διεθνούς cast.

Πέραν όμως από αυτά, η ταινία είναι πιστευτή και ρεαλιστική. Η παρουσίαση των Ιρανικών αρχών, έχει ξεφύγει από την κλασσική εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας από άλλες ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Είναι δυναμικοί, κανονικοί άνθρωποι, ακραίοι για εμάς, αλλά απόλυτα φυσιολογικοί στην δική τους κοινωνία. Όπως είχε δηλώσει και ο Bahari σε συνέντευξη, ακόμα και ο βασανιστής του, αντιμετώπιζε την όλη διαδικασία σαν μία απλή δουλειά, με τις δυσκολίες της, με τις υπερωρίες της.

Στα πολύ θετικά του φιλμ, ο Bernal, ο οποίος για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Είναι μία ταινία που βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός, από εκείνα που θα έπρεπε να μας αφορούν.

Κωνσταντίνος Καραγάνης


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές