Επιστροφή στο Μόντοκ (Return to Montauk) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Επιστροφή στο Μόντοκ (Return to Montauk)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Max (Stellan Skarsgård) είναι συγγραφέας και ζει στο Βερολίνο. Η σύζυγός του Clara (Susanne Wolff) ζει στη Νέα Υόρκη και ασχολείται με την αμερικανική έκδοση του νέου βιβλίου του, περιμένοντάς τον. Ο Max θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για μερικές μέρες με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου και την ελπίδα να ξανασυναντήσει την πρώην αγαπημένη του Rebecca (Nina Hoss), πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, την ύπαρξη όμως της οποίας αγνοεί η Clara. Οι δυο τους θα κάνουν ένα ταξίδι στο Montauk όπου θα περάσουν ένα σαββατοκύριακο και θα θυμηθούν την παλιά τους αγάπη και ευτυχία, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έφταιξε και αν μπορούν να είναι ξανά μαζί.

Ο Max επιδίδεται σε μία άνιση μάχη με τον εαυτό του και το χρόνο, στο πέρασμα του οποίο τίποτα δεν μπορεί να είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Πρόκειται για έναν άνδρα που, όχι μόνο συνειδητοποιεί τα λάθη του όταν πλέον είναι πολύ αργά, αλλά είναι έτοιμος να κάνει καινούργια, ώστε να μετανιώσει ξανά αργότερα γι’ αυτά και έτσι, μέσα από το αυτομαστίγωμα και τις ενοχές, να βρει έμπνευση για το επόμενο μυθιστόρημά του. Μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ο σκοπός της ύπαρξής του είναι να ικανοποιήσει τις εμμονές του, αδιαφορώντας για οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλο, βαφτίζοντάς τες ρομαντισμό. Το συναίσθημα της θλίψης, της απόγνωσης και της αγωνίας για το αν θα τον δεχτεί πίσω η Rebecca τον τρώει και ταυτόχρονα τον θρέφει. Βλέπουμε ότι παίρνει ικανοποίηση από αυτό, και μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο υποφέρει συνεχώς, με μικρά ίσως διαλλείματα, και από τον οποίο του είναι αδύνατο να βγει.

Ο σκηνοθέτης τοποθετεί αυτή τη μάχη του ήρωα με τον εαυτό του μέσα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, τα καφέ, τα μπαρ της. Ο Max είναι μόνος παρόλο που περιτριγυρίζεται συνεχώς από κόσμο, ακόμη και αν έχει την Clara  που του υπενθυμίζει συνεχώς ότι τον αγαπά και τον νοιάζεται. Ο ίδιος επιλέγει να είναι απών από αυτά που συμβαίνουν στο παρόν του. Φαίνεται να έχει παραιτηθεί. Τον βλέπουμε στις συνεντεύξεις που δίνει για το βιβλίο του να επαναλαμβάνει τις ίδιες απαντήσεις, ακριβώς με τα ίδια λόγια. Το μόνο που τον ξυπνά και τον παθιάζει είναι η προσπάθειά του να συναντήσει τη Rebecca.

Ο σκηνοθέτης δείχνει να συμπαθεί τον ήρωά του και να τον συμπονεί. Τα κοντινά πλάνα στο πρόσωπό του, τις εκφράσεις, τα μάτια, τις ρυτίδες του, φανερώνουν το άγχος και τη βαθιά θλίψη του. Η κάμερα τον κοιτά σαν ένας φίλος που προσπαθεί να καταλάβει και να βοηθήσει.  Με την ίδια ευαισθησία προσπαθεί να κοιτάξει και τη Rebecca, δε φαίνεται όμως να ταυτίζεται μαζί της όπως με τον Max. Υπάρχει συμπάθεια, αλλά όχι ενσυναίσθηση.

Ο μόνος που φαίνεται να καταλαβαίνει τα συναισθήματα και των δύο χαρακτήρων με τον ίδιο τρόπο είναι η φύση. Γι’ αυτό και βρίσκουν καταφύγιο εκεί, στο Montauk, το τοπίο του οποίου με τη θάλασσα και το δυνατό αέρα είναι η τέλεια αποτύπωση του ψυχισμού τους. Εκεί δεν είναι πλέον μόνοι. Και δε νιώθουν τη μοναξιά, όχι επειδή έχουν ό ένας τον άλλο, αλλά επειδή έχουν τη φύση και τη θάλασσα και την ανάμνηση μιας περασμένης ευτυχίας. Οι δύο δε γίνονται ένα παρά μόνο για μια στιγμή που υπόσχεται ότι η αγάπη είναι ικανή να διαγράψει τον αβάσταχτο πόνο του παρελθόντος.

Ο Γερμανός Volker Schlöndorff, σκηνοθέτης του The Handmaid’s Tale (1990) και του The Legend of Rita (2000) επιστρατεύει τους Stellan Skarsgård και Nina Hoss στη διεκδίκηση της Χρυσής Άρκτου, των οποίων οι συγκρατημένα σπαρακτικές ερμηνείες αποτελούν το δυνατότερο χαρτί του.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές