Remember - ένας υπέροχος Christopher Plummer στην νέα ταινία του Egoyan - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Remember – ένας υπέροχος Christopher Plummer στην νέα ταινία του Egoyan

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Ο Atom Egoyan τον τελευταίο καιρό δεν μας έχει συνηθίσει σε καλές ταινίες. Αποκορύφωμα το The Captive, που πέρσι απορήσαμε γιατί ήταν στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών. Με το Remember και με πρωταγωνιστή τον Christopher Plummer ελπίζει να κάνει ένα δυνατό come back με αρχή το διαγωνιστικό του Φεστιβάλ της Βενετίας.

Το Remember είναι ένα θρίλερ στο οποίο οι πιο μαύρες στιγμές του εικοστού αιώνα συναντάνε μια σύγχρονη ιστορία κυνηγητού για εκδίκηση. Η ιστορία φαίνεται να είναι μια κλασσική ιστορία για ναζί και τα εγκλήματα του Δεύτερου Παγκοσμίου που ακόμα και σήμερα σοκάρουν. Στην ταινία παίζουν πέρα από τον Christopher Plummer και οι Martin Landau, Bruno Ganz, Dean NorrisJurgen Prochnow.

Γιάννης Πατλάκας


Πριν από ενάμισι χρόνο στο Φεστιβάλ των Καννών, ο Atom Egoyan βρισκόταν με το Captives, στο Φεστιβάλ των Καννών, παρουσιάζοντας μας ένα δίκτυο παιδοφιλίας.  Εκει ο Egoyan μάλλον πέρασε κάποιες από τις χειρότερες στιγμές της καριέρας του καθώς η ταινία ήταν σίγουρα η χειρότερη του Φεστιβάλ με αποδοκιμασίες να την ακολουθούν.

Το Remember, η νέα ταινία του Egoyan είναι πολύ πολύ καλύτερη από το Captives (βέβαια και ποια Φεστιβαλική ταινία δεν είναι;), αλλά και πάλι είναι πολύ μακριά από το ταλέντο που έχει ο σκηνοθέτης. Η ταινία έχει μία ευκολονόητη ιστορία: ένας γέρος Εβραίος άντρας, που υποφέρει από κενά μνήμης, θα αποφασίσει να βγει από το νοσοκομείο όπου βρίσκεται και να σκοτώσει τον Ναζί στρατιώτη που τον φυλάκισε στο Αουσβιτς. Τα κενά στην μνήμη του τον δυσκολεύουν όμως και συνεχώς πρέπει να διαβάζει ένα γράμμα από ένα φίλο του, που του θυμόζει την ζωή του και το ποιος είναι.

Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπουμε επί της οθόνης, τον άντρα μαθαίνει κάθε φορά, σαν να ήταν η πρώτη φορά, ότι η γυναίκα του έχει πεθάνει. Ο χαρακτήρας γίνεται εύκολα αγαπητός στο κοινό, και η ερμηνεία που δίνει ο Christopher Plummer τον κάνει ακαταμάχητο. Το σενάριο έχει να κάνει πολύ με την μνήμη και το πως όταν ξεχνάμε πράγματα, νέες αλήθειες τα αντικαθιστούν για να αντικαταστήσουν την πραγματικότητα. Κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε πολύ σαν κοινωνία, αλλιώς, όσο γραφικό και αν είναι, θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη χωρίς καν να το καταλάβουμε.

remember

Όσοι αρέσκονται σε ανατροπές σίγουρα θα λατρέψουν την ταινία καθώς υπάρχουν αρκετές και δύσκολα προβλέψιμες στο Remember. Τα λίγα κενά που μπορέσαμε να βρούμε στο σενάριο δεν αναιρούν το ότι σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλό. Ωστόσο παρ’ όλα αυτά, αρκετό από το κοινό της ταινίας, όπως και εγώ, δεν μπορούν να καταπιούν τα τεκτενόμενα επί της οθόνης. με τον Egoyan να ευθύνεται γι’ αυτό. Πραγματικά δεν ξέρω τι έχει συμβεί στον σκηνοθέτη τελευταία, όμως φαίνεται να έχει μεγάλα προβλήματα με συγκεκριμένα μοτίβα: κυρίως με το ότι οι ηθοποιοί που παίζουν τους “κακούς” στις ταινίες του δίνουν άσχημες ερμηνείες με αποτέλεσμα όλοι εκτός από τον πρωταγωνιστή της ταινίας, να μοιάζουν με καρικατούρες και όχι σαν κανονικοί χαρακτήρες.

Στην ταινία πέρα από τον Plummer βρίσκουμε και τον Martin Landau, που παίζει και εκείνος έναν κρατούμενο του Άουσβιτς, αλλά και τον Bruno Ganz, που μετά τον ρόλο του Χίτλερ στο Downfall παίζει τώρα έναν πρώην ναζί αξιωματικό. Ερμηνευτικά όμως η ταινία ανήκει σίγουρα στον Plummer. Μάλιστα είναι τόσο καλός που ίσως να κάνει την έκπληξη και να τον δούμε να βραβεύεται κιόλας για την ερμηνεία του.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές