Κοράκια - μια ταινία για την επιμονή στο διαγωνιστικό του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κοράκια

(Ravens - Korparna)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 107
Χώρα: Σουηδία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Βρισκόμαστε στη Σουηδία στη δεκαετία του 70. Ο Άγκνε είναι ένας επίμονος αγρότης, που παλεύει με την οικογένειά του να δουλέψει τη φάρμα του, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοί του. Σε αυτή την προσπάθεια, ωστόσο, προβάλλει σθεναρή αντίσταση απέναντι σε κάθε εκσυχρονιστική μέθοδο άλλα και στις κερδοσκοπικές βλέψεις των ιδιοκτητών της έκτασης. Θεωρεί επίσης, ότι ο γιος του θα τον “διαδεχθεί” όπως έκανε κι εκείνος, με τον δικό του πατέρα. Όμως, εκείνος έχει άλλα ενδιαφέροντα και άλλες βλέψεις για τη ζωή του, κι ο Άγκνε, βλέποντας τον να μην ανταποκρίνεται άλλα και να μη τα βγάζει πέρα με την φάρμα, πορεύεται ανάμεσα στα στενά όρια της ανεξάντλητης επιμονής και της τρέλας…

Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του Άγκνε βρίσκεται κολλημένος στις δικές του προσδοκίες και απαιτεί από τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Είναι ένας άνθρωπος, που ζει για να δουλεύει και παραμελεί την οικογένειά του. Ο γιος σταδιακά απομακρύνεται από αυτόν, η γυναίκα του το ίδιο… Στην προσπάθειά του να τους πείσει να τον ακολουθήσουν, φέρνει μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα. Η συναισθηματική πίεση, που ασκεί, πνίγει τους δικούς του ανθρώπους, κι ο ίδιος πνίγεται από την πίεση της μη ανταπόκρισής του. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μέσα στον οποίου κινούνται οι χαρακτήρες της ιστορίας, χωρίς να μπορούν, όπως φαίνεται, να ξεφύγουν από τη προδιαγεγραμμένη τους μοίρα.

Τα Κοράκια είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του φωτογράφου Jens Assur, η πρώτη μικρού μήκους ταινία του οποίου, το The Last Dog in Rwanda, ήταν βασισμένη στις προσωπικές του εμπειρίες ως πολεμικού φωτορεπόρτερ και κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca.

Το background του δημιουργού της ταινίας είναι εμφανές. Εκπληκτικής ομορφιάς καρέ, τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως σχεδόν πρωταγωνιστούν, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας να ακολουθήσουν. Η εικόνα, είναι αυτή, που ουσιαστικά αφηγείται την ιστορία μας. Οι εκφράσεις των πρωταγωνιστών, το μειδίαμα του προσώπου τους και οι ενέργειές τους λεν πολλά περισσότερα, απ’ ότι μας αποκαλύπτουν οι διάλογοι. Με αργούς, είναι η αλήθεια, ρυθμούς βλέπουμε τη σύγκρουση διαφορετικών προτεραιοτήτων και επιθυμιών και το πως η έννοια της επιμονής και η αδυναμία ή απροθυμία να βρεθείς σε κοινό τόπο με τους άλλους, σε απομονώνει. Αν ο στόχος του Assur ήταν να χτίσει μια ατμόσφαιρα μοναχικότητας, τότε το καταφέρνει εξαιρετικά, τόσο με τους χαρακτήρες και τις αποφάσεις τους, όσο και με το περιβάλλον, που τους τοποθετεί.

Τα Κοράκια είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλές ταινίες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές