Rain Man - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Rain Man

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Τι να πει κανείς για τον ένα και μοναδικό Dustin Hoffman, ο οποίος υποδυόμενος τον Raymond αποδεικνύει για άλλη μια φορά το αξεπέραστο ταλέντο του. Και να σκεφτεί κανείς πως αρχικά είχε το ρόλο του Charlie, που τελικά ενσάρκωσε ο Tom Cruise.

Ένα παράξενο ζευγάρι (πάντα έχουν επιτυχία στο σινεμά τα παράξενα ζευγάρια), δύο αδέλφια, δύο διαφορετικοί (;) άνθρωποι είναι η ιστορία της ταινίας: ο αυτιστικός Raymond και ο τυχοδιώκτης Charlie. Ο θάνατος του πατέρα τους και τα χρήματα που κληροδοτεί ο τελευταίος στο ίδρυμα που ζει ο αυτιστικός γιος του είναι η αφορμή για να μάθουν τα δύο αδέλφια το ένα για την ύπαρξη του άλλου. Συνέπεια; Ο Charlie.. τσαντίζεται και αποφασίζει να διεκδικήσει τα χρήματα «απαγάγοντας» τον Raymond και οδηγώντας τον σε δικηγόρους στο L.A.. Κάπου εκεί στη διαδρομή αρχίζει η περιπέτειά τους. Θα μπορούσε να είναι και road movie δηλαδή (;).

Oscar καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α’ ανδρικού ρόλου η συγκομιδή του φιλμ εν έτει 1989. Το θέμα του; Δύο άτομα εγκλωβισμένα το καθένα στο δικό του κόσμο, ανίκανα να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους: από τη μια ο αυτιστικός Raymond που πάσχει από το σύνδρομο Asperger. Μπορεί να μετρήσει σε χρόνο ντε τε αναρίθμητες οδοντογλυφίδες πεσμένες στο πάτωμα, να αποστηθίσει ακόμα και ολόκληρο τηλεφωνικό κατάλογο, να κάνει γενικώς πολύ δύσκολους υπολογισμούς, αλλά από την άλλη, δεν έχει τη δυνατότητα της αφηρημένης σκέψης. Όπως δεν έχει καμία επικοινωνία με τον κόσμο πέρα από συγκεκριμένες συνήθειες τις οποίες επαναλαμβάνει πιστά και, αν κάποιος προσπαθήσει να τον βγάλει από τη.. ρουτίνα του μπορεί να του προκαλέσει άσχημα ξεσπάσματα (όπως σε μια από τις τελευταίες σκηνές με το γιατρό). Οι συνήθειές του αυτές δηλαδή, αποτελούν τη γέφυρά του με τον κόσμο. Ένας ήρωας λοιπόν στατικός, χωρίς καμία εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια του φιλμ, που όμως επηρεάζει τους υπόλοιπους γύρω του, με αποτέλεσμα να προκαλεί αλλαγές στο χαρακτήρα τους, τις αξίες τους και τις προτεραιότητές τους.

Ένας από αυτούς που επηρεάζονται στο μέγιστο βαθμό είναι ο αδερφός του, ο Charlie, ένας εγωιστής και εγωκεντρικός γόης που αποφασίζει και διατάσσει, που δεν αλλάζει γνώμη, γιατί μόνο και πάντα αυτός έχει δίκιο. Λογαριάζει όμως χωρίς.. τον ξενοδόχο. Ο Raymond έρχεται να κάνει άνω κάτω τη ζωή του, να καθορίσει το σύστημα αξιών του (αφού πριν δεν είχε) όχι επειδή το ήθελε ο Raymond, αλλά επειδή το επιδίωξε ο ίδιος Charlie, χωρίς να το ξέρει ή να το θέλει. Η συνύπαρξή τους, θα μεταλλάξει ψυχικά τον τελευταίο και θα τον κάνει να αγαπήσει τον αδελφό του επιδιώκοντας την κηδεμονία του.

Ο σκηνοθέτης θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα που κρύβει μια τέτοια ταινία και να παρουσιάσει γραμμικά την ιστορία, έχοντας ως επίκεντρο τον αυτιστικό χαρακτήρα, καθιστώντας τον έτσι την «ατραξιόν» του φιλμ, κάτι που σε μερικές μόνο στιγμές συμβαίνει. Όμως, κατορθώνει να εστιάσει κατά κύριο λόγο στην αυτό-ανακάλυψη (αν υπάρχει τέτοιος όρος), στην ψυχική μεταμόρφωση που υφίσταται ο πνευματικά υγιής ήρωας, εξαιτίας της επίδρασης του Raymond.

Ποιον είχαν αρχικά κατά νου για τον Raymond; Τον Bill Murray.. χμ.. θα μπορούσε άραγε;

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές