Race – O άνθρωπος που ταπείνωσε τον Hitler - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Race – O άνθρωπος που ταπείνωσε τον Hitler

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Jesse Owens ήταν ένας από του μεγαλύτερους αθλητές του στίβου στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ‘30. Έμεινε στην ιστορία γιατί κατάφερε να κερδίσει 4 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 όπου έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση και μάλιστα σε μια διοργάνωση που είχε ως μοναδικό σκοπό να δείξει το μεγαλείο της ναζιστικής Γερμανίας και την υπεροχή της άριας φυλής.

Η ταινία επικεντρώνεται σε μια καθοριστική για τον Jesse Owens (Stephan James) περίοδο. Είναι φοιτητής στο Ohio State University και συμμετέχει στην ομάδα του στίβου του πανεπιστημίου. Εκεί συναντά τον προπονητή Larry Snyder (Jason Sudeikis) ο οποίος διακρίνει το ταλέντο του και μαζί προπονούνται για τους Ολυμπιακούς του 1936. Ταυτόχρονα ο Owens αντιμετωπίζει  προβλήματα λόγω του φυλετικού διαχωρισμού που επικρατεί εκείνη την εποχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα γίνει σύμβολο όμως σύμβολο κατά της ανισότητας εντός και εκτός των συνόρων.

maxresdefault

Η ιστορία του Jesse Owens είναι σίγουρα αρκετά σπουδαία και σημαντική ώστε να της αξίζει η δικιά της ταινία. Αλλά μια τέτοια ιστορία πρέπει να ειπωθεί και με την κατάλληλη προσοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχε περίσσιο πάθος από όλους τους συντελεστές που συμμετείχαν στη δημιουργία του Race αλλά δυστυχώς υπήρχαν και πάρα πολλές πληροφορίες τις οποίες οι δημιουργοί προσπάθησαν να χωρέσουν στην κινηματογραφική μεταφορά αυτής της επικής πραγματικής ιστορίας, κάτι που ίσως τελικά έβλαψε το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν στιγμές που η ταινία προκαλεί πολύ δυνατά συναισθήματα, κατά κύριο λόγο όταν στην οθόνη βρίσκεται ο Stephan James υποδυόμενος τον Owens, του οποίου η ερμηνεία είναι εξαιρετική. Υπάρχουν και άλλες όμως που κάνουν κανένα να αναρωτιέται γιατί παρακολουθεί μια ταινία που επικεντρώνεται τόσο πολύ στους υπόλοιπους δευτερεύοντες χαρακτήρας όταν υποτίθεται ότι πρόκειται για μια βιογραφική ταινία για τον Jesse Owens.

Αν και η ερμηνεία του James είναι αυτή που ξεχωρίζει, το υπόλοιπο cast τα πάει εξίσου καλά, με τους Jeremy Irons, Carice van Houten, William Hurt και ακόμα και τον Jason Suidekis να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου ο Jesse Owens προσπάθησε να επισκιάσει το ρατσιστικό καθεστώς του Hitler με το να σπάει ρεκόρ στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο. Αν και κάποιες στιγμές κλισέ και προβλέψιμη, η απεικόνιση της σχέσης μεταξύ του Owens και του προπονητή του, τον οποίο παίζει ο Suidekis, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και απολαυστική. Επίσης ενδιαφέρουσες είναι και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου αλλά ίσως θα ταίριαζαν καλύτερα σε ένα ντοκιμαντέρ, καθώς η τόση εμβάθυνση σε αυτές καταλήγουν να χαλάνε λίγο τη μαγεία της ταινίας.

Είναι κατανοητό ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί κίνησαν πολλούς τροχούς για τη μετέπειτα ιστορία του θεσμού και όχι μόνο, αλλά ίσως ήταν προτιμότερο ο Jesse Owens να είχε λίγο παραπάνω χρόνο στην οθόνη και να ήταν λίγο περισσότερο το επίκεντρο της αφήγησης. Όταν του δίνεται ο χρόνος να λάμψει, είναι και η στιγμή που η ταινία είναι στο απόγειο της. Το τελευταίο μέρος της ταινίας στο Βερολίνο είναι αρκετά εντυπωσιακό. Η παρουσίαση των αγώνων είναι πολύ όμορφη και τα γραφικά που χρησιμοποιήθηκαν για την απεικόνιση του Ολυμπιακού σταδίου είναι ανέλπιστα λεπτομερή και ποιοτικά για μια ταινία με σχετικά χαμηλό budget (κοντά στα πέντε εκατομμύρια δολάρια). Συνολικά η ταινία δεν είναι τόσο συναρπαστική όσο η ιστορία στην οποία είναι βασισμένη αλλά έχει αρκετές δυνατές στιγμές και προσφέρει συγκινήσεις που την κάνουν ένα επιτυχημένο αθλητικό δράμα, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές