Queen Margot - 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Queen Margot – 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα μ.Χ., η πίστη και η λατρεία στο πρόσωπο του θεανθρώπου έμελλε να γνωρίσει ένα από τα μεγαλύτερα σχίσματα στην ιστορία της. Μεγάλοι πληθυσμοί αποσπάσθηκαν από την Καθολική Εκκλησία δημιουργώντας τις δικές τους, ολότελα καινούριες κι ανεξάρτητες «Εκκλησίες» (Λουθηρανοί, Καλβινιστές, Αγγλικανοί…). Διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τα “λάθη” της Καθολικής ενότητας και την καταπίεση των ηγεμόνων της, οργανώθηκαν με σκοπό να αντισταθούν κι έπειτα να αποτάξουν το εν λόγω θρήσκευμα. Εξού και η ονομασία τους “διαμαρτυρόμενοι ή προτεστάντες” (προκύπτει από το ρήμα “protesto” που σημαίνει διαμαρτύρομαι). Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου γυρίζει τον φακό της κάμερας σε μία παραγωγή του 1994, και δίνει την ευκαιρία στους θεατές του να γνωρίσουν, εκ των έσω, μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Γαλλίας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Ο θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών κρύβεται καλά στα 159′ λεπτά της “Βασίλισσας Μαργκό” του Patrice Chéreau.

Το κουβάρι της πλοκής αρχίζει να ξετυλίγεται, μόλις, 6 μέρες πριν από την ανατριχιαστική Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Ο Henry de Navarre είναι ο άξεστος πρίγκιπας των Προτεσταντών, τον οποίο αναγκάζεται να παντρευτεί η Margot για χάρη του λαού της, και με απώτερο σκοπό να γεφυρώσει ένα θρησκευτικό χάσμα που μοιάζει να μεγαλώνει επικίνδυνα. Τελικά τούτος ο γάμος όχι μόνο δεν εξυπηρέτησε τις παραπάνω συνθήκες, αλλά οδήγησε λίγες μέρες μετά σε μια νύχτα από ακόμη στάζει αίμα. Αυτή του Αγίου Βαρθολομαίου. Η σφαγή των Προτεσταντών το μοιραίο βράδυ αποτέλεσε την αφετηρία για το ανελέητο κυνήγι μεταξύ των δύο θρησκειών που εξαπλώθηκε γρήγορα, παίρνοντας μάλιστα κάθε πιθανή μορφή. Ξίφη, τουφέκια, δηλητήρια και κρεμάλες σκορπούν τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η παθιασμένη Margot. Η σαγηνευτική καλλονή ερωτεύεται έναν αλλόθρησκο μαχητή την ώρα που τα αδέρφια και η μητέρα της παλεύουν να σβήσουν τον Προτεσταντισμό από τις σελίδες της ιστορίας. Προδοσίες στο όνομα της πίστης, σχέσεις εμπιστοσύνης που ανθίζουν στην στείρα γη του πολέμου, έρωτες που στοιχίζουν ζωές, παιχνίδια με φόντο έναν χρυσαφή θρόνο και φυσικά ατέρμονο πάθος για ηδονή. Όλα σε μία φέτα ζωής της “Βασίλισσας Μαργκό” που καταφέρνει να εγείρει κάθε αίσθηση με το λάγνο βλέμμα και τα σαρκώδη χείλη.

Η ελίτ της γαλλικής υποκριτικής τίθεται υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Patrice Chéreau αποφέροντας εύκολα δυόμισι ώρες ιστορικού μεγαλείου. Ιsabelle Adjani, Danieul Auteill, Vincent Perez, Jean Hugues Angland, Pascal Gregory, Dominique Blanc και φυσικά η Virna Lisi συνθέτουν το κάδρο μιας εντυπωσιακής ιστορικής πραγματικότητας. Η γραμμική αφήγηση που ακολουθεί το φιλμ δένει άψογα τόσο με την εμπνευσμένη μουσική του Goran Bregovic, όσο και με την αισθαντική φωτογραφία του Philippe Rousellot που μοιάζει έτοιμη να στάξει αίμα ανά πάσα στιγμή. Ο Παριζιάνος κινηματογραφιστής κρατάει, συνετά, την κάμερα του κοντά στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών(γκρο πλάνα), εκμεταλλευόμενος στο έπακρο εκφραστικές και υποκριτικές αρετές των ερμηνευτών του. Επιπλέον θα ήταν παράλειψη να μην γίνει ειδική μνεία στις επιρροές της αναγεννησιακής ζωγραφικής που γίνονται έκδηλες καθόλη την διάρκεια της ταινίας διαμέσου των κουστουμιών(υποψήφια για Όσκαρ στην εν λόγω κατηγορία) αλλά και των σκηνικών γενικότερα.

Επί της ουσίας, το “Queen Margot” φιλοδοξεί να αγγίξει τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό στις απαρχές του. Ο κ. Chéreau με άκρως διαπεραστική ματιά και θεατρικό ύφος στην σκηνοθεσία του, αποδίδει με ακρίβεια τις αντιφάσεις που παρουσίαζε η ιστορική προσωπικότητα της Βασίλισσα Μαργκό. Αισθαντική κι απόμακρη, διεφθαρμένη και αθώα.. ένα ιστορικά αμφιλεγόμενο πρόσωπο, δέσμιο των παθών και των συναισθημάτων του, καταδικασμένο να βρίσκεται εσαεί στο μάτι του κυκλώνα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές