Πρόσφυγας (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πρόσφυγας (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

O μικρός Ματίας επιστρέφει στο σπίτι μετά από ένα πάρτι γενεθλίων και βρίσκει την μητέρα του σε ημιλιπόθυμη κατάτασταση, έπειτα από ξυλοδαρμό από τον πατέρα του. Η Λάουρα θα πάρει τον γιο της, αρχικά σε ένα καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών και αργότερα σε ένα κυνηγητό στην πόλη για να γλιτώσει από τον επικίνδυνο σύζυγο της.

Ο Πρόσφυγας του Diego Lerman είναι μια καθημερινή ιστορία, από αυτές που δυστυχώς εκτυλίσσονται γύρω μας κατά χιλιάδες και σε κάθε κοινωνία. Δεν αφορά όμως τόσο την κακοποίηση των γυναικών, όσο την αντιπαραβολή της παιδικής αθωότητας και την οπτική ενός παιδιού, που δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, απέναντι στην ενήλικη βαρβαρότητα. Από το καταφύγιο, που γίνεται ένας τεράστιος χώρος παιχνιδιού στον “κόσμο” του Ματίας, στην αγωνία της μητέρας του (που επιτυχημένα περνά στον θεατή) μέσα σε ένα διαμέρισμα, που ενώ υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι το πιο ασφαλές σημείο, μετατρέπεται στο πιο επικίνδυνο και για τους δύο.

Αν δεν σε ενοχλήσουν τα μακρόσυρτα πλάνα, που δεν εξυπηρετούν κάτι περισσότερο από το να της προσδώσουν ένα πιο έντονο καλλιτεχνικό άρωμα, τότε θα σε κερδίσει η απλότητα της. Κανένας περιττός χαρακτήρας (ακόμα και ο σύζυγος-πατέρας είναι μια φωνή στο τηλέφωνο, και μια θολή πλάτη στον διάδρομο της πολυκατοικίας), διάλογοι λιτοί. Σαν να ακολουθεί η κάμερα, από την αρχή μέχρι το τέλος της την ιστορία, από το διαμέρισμα, μέχρι στον μικρό παράδεισο ασφάλειας και θαλπωρής.

Και από εκεί και πέρα, ένας και μόνο συμβολισμός, για χάρη του οποίου μπορεί να συγχωρήσει κανείς και το μοναδικό ίσως σεναριακό λάθος, που μπορεί να μην ήταν κιόλας και λίγοι θα παρατηρήσουν, στο τέλος της ταινίας.

Ο Πρόσφυγας είναι μια συγκινητική ταινία, που σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό, κυρίως γιατί σε μια χιλιοειπωμένη ιστορία, όπως αυτή μιας κακοποιημένης γυναίκας, πρωταγωνιστής εδώ είναι ένας απίστευτος πιτσιρικάς, που χωρίς να κάνει τίποτα το εξεζητημένο, κι αν και σε ένα γκρίζο περιβάλλον, σκόρπισε χαμόγελα στην αίθουσα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές