Profile
Είδος: |
|
Έτος παραγωγής: | 2018 |
Διάρκεια: | 105 |
Χώρα: | Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ρωσία |
Σκηνοθεσία: | Timur Bekmambetov |
Σενάριο: | Brittany Poulton, Olga Kharina, Timur Bekmambetov |
Ηθοποιοί: | Amir Rahimzadeh, Christine Adams, Morgan Watkins, Shazad Latif, Valene Kane |
Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:





Η freelance δημοσιογράφος Amy Whittaker αναλαμβάνει ένα ρεπορτάζ για ένα μέσο ερευνώντας την στρατολόγηση νεαρών γυναικών από το ISIS το 2014, στο απόγειο της δράσης της οργάνωσης στην Συρία. Η Amy ξεκινά φτιάχνοντας ένα προφίλ στο Facebook χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομα ‘Melody Nelson’ και αφού γράφει ότι πρόσφατα ασπάστηκε το Ισλάμ, προσθέτει άτομα που της φαίνονται σχετικά και κάνει share υλικό από τους αντίστοιχους λογαριασμούς με προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού κράτους, με πυροβολισμούς, εκτελέσεις κλπ. Σε λίγες μόλις ώρες θα επικοινωνήσει μαζί της ο Bilel από την Συρία, που μόλις είχε ποστάρει κάποια από τις δημοσιεύσεις του. Καθισμένη στο σαλόνι της η Amy μέσα από το προσωπείο της Melody που χτίζει, και φορώντας μπούρκα, μιλά για ώρες με τον νεαρό Βρετανό άντρα, Πακιστανικής καταγωγής που έχει γίνει μέλος της πολεμικής και τρομοκρατικής μηχανής του Ισλαμικού κράτους. Εκείνος μαγειρεύει μαζί της online, της κάνει κοπλιμέντα για το πόσο όμορφα θα είναι τα παιδιά τους, και αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί της, προτείνοντάς της να γίνει η γυναίκα του και να πάει να τον βρει στην Συρία.
Όλες αυτές οι συνομιλίες μας παρουσιάζονται στο Profile καταγεγραμμένες από τον υπολογιστή της Amy που μιλά για ένα μήνα και πλέον με τον Bibel, ενώ ταυτόχρονα συζητά μέσα από τον ίδιο υπολογιστή με το αγόρι της, τους φίλους της, την αρχισυντάκτριά της και άλλους της συναδέλφους, με όλη την ταινία να εκτυλίσσεται μέσα στον υπολογιστή της με εικόνες skype, αναζητήσεις στο google και σημειώσεις του ρεπορτάζ που επιμελείται για το Ισλαμικό κράτος και τις μεθόδους στρατολόγησής του. Η όλη δομή της ταινία είναι κάτι σαν το ηλεκτρονικό ημερολόγιο της δημοσιογράφου που μας παρουσιάζεται μέσα από τις μαγνητοσκοπήσεις των συνομιλιών της στο internet, είτε αυτές είναι chat, είτε κλήσεις με βίντεο, είτε αναζητήσεις ή emails, σε ένα πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης της ταινίας μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή, παράδειγμα που δίδαξαν πρώτα ταινίες σαν τα Όμορφη νιότη και κυρίως το 10000 χιλιόμετρα. Όμως το Profile το πάει παραπέρα, έχοντας όλη την εξέλιξη στον υπολογιστή με εφευρευρετικούς τρόπους και έχοντας να διηγηθεί μια ιστορία που ευνοεί την συγκεκριμένη προσέγγιση.
Η νέα ταινία του Timur Bekmambetov είναι η μεταφορά στο σινεμά με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο της πραγματικής ιστορίας της Anna Erelle που το 2014 ξεσκέπασε τον τρόπο στρατολόγησης γυναικών που προορίζονται για sex slaves από το ISIS, αλλά και απειλήθηκε για την ζωή της γι’ αυτό. Είναι εντυπωσιακό το πως η ταινία καταφέρνει μέσα από παράθυρα υπολογιστών να πει με τόσο πολύ λεπτομέρεια και αφοσίωση μια τόσο περίπλοκη ιστορία, αλλά και ταυτόχρονα τρομακτικό το πόσο τα καταφέρνει καθώς μας θυμίζει πόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς μας και ολόκληρης της κοινωνικής ζωής μας βρίσκεται πλέον online, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμος κινηματογραφικής αφήγησης αυτής της online ανθρώπινης διεπαφής και επικοινωνίας. Όταν μάλιστα αυτό γίνεται για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως το ISIS, το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό θρίλερ που κρατά τον θεατή σε αγωνία με τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών του και κυρίως της υπέροχης Valene Kane.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Berlinale 2018 κερδίζοντας μεγάλο χειροκρότημα και όντας μία ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία που εντυπωσίασε με την πρωτοτυπία της αλλά και τον επίκαιρο χαρακτήρα της.