Precious - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Precious

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Στο Harlem της Νέας Ϋόρκης, η υπέρβαρη Precious, προσπαθεί να βρει μια διέξοδο από την κακοποίηση που υφίσταται στο οικογενειακό της περιβάλλον.Πρόκειται για τη δεύτερη σκηνοθετική δημιουργία του Lee Daniels, ο οποίος είναι γνωστός για την παραγωγή της ταινίας  Monster’s Ball (2001), που χάρισε στην Halle Berry το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Βασισμένη στο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Sapphire, Push, η ιστορία εκτυλίσσεται το ’87 στο Harlem, γύρω από τη νεαρή Claireece “Precious” Jones, μια 16χρονη έγχρωμη κοπέλα μεγαλωμένη μέσα σε ένα σκληρό, απαράδεκτα ακατάλληλο περιβάλλον. Μετά από βιασμό από τον πατέρα της μένει έγκυος στο δεύτερο παιδί της, και αποβάλλεται από το σχολείο.Το πρώτο της παιδί, αποτέλεσμα της ίδιας γονεϊκής εκμετάλλευσης, πάσχει από σύνδρομο Down και μένει και μεγαλώνει με τη γιαγιά της.  Η μητέρα της την κακομεταχειρίζεται, και η Precious δεν έχει κανένα στήριγμα στη ζωή της.

Gabourey 'Gabby' Sidibe & Mo'Nique For further information please contact the Icon Press Office on 020 8492 6300 / publicity@iconfilmdistribution.co.uk Release date 29th January Certificate 15

Αμόρφωτη, υπέρβαρη, περιφρονημένη απ’ολους προσπαθεί να ξεφύγει από την κατακερματισμένη πραγματικότητα με τη  φαντασία της, το τελευταίο μέσο διαφυγής. Η έφηβη στέλνεται να φοιτήσει σε ένα καταλληλότερο σχολείο, όπου παρακινημένη  από τη νέα της καθηγήτρια μαθαίνει από το μηδέν να διαβάζει και να γράφει, και σταδιακά ανακτά  την αυτοπεποίθησή της και κάποια ελπίδα για συνεχίσει και να φροντίσει τον εαυτό της και τα παιδιά της.

Θίγοντας κάποια από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα, η ταινία προβληματίζει και σοκάρει, επικεντρωμένη στα συναισθήματα της πρωταγωνίστριας και στο αδιέξοδο που ο φόβος της προκαλεί. Διακρίνονται κάποιες πιο ανάλαφρες σκηνές, λίγο χιούμορ που φωτίζει στιγμιαία την ατμόσφαιρα, μα καταλήγουν να τραγικοποιούν περισσότερο τις καταστάσεις. Η Paula Patton (Déjá Vu) και η Mariah Carey θα λέγαμε πως εκπλήσσουν σα δραματικές παρουσίες. Η δεύτερη μάλιστα έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον  Daniels.

precious1

Προς το τέλος, παρακολουθούμε μια πολύ δυνατή συγκινησιακά απολογία  της μητέρας για τις πράξεις και τις επιλογές της απέναντι στην Precious, από την ψυχολογικά διαταραγμένη προοπτική της πληγωμένης συζύγου, μοναχικής γυναίκας και αποτυχημένης μητέρας. Το θέμα είναι όμως πως ο θεατής  παρακολουθεί μια καθημερινή πραγματικότητα, και όχι πλαστές καταστάσεις. Τέτοιες ακρότητες δυστυχώς συμβαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο και ταινίες σαν το Precious τις φέρνουν στην επιφάνεια, όταν όλοι θέλουν να απέχουν προσπερνώντας αδιάφορα αυτά τα συμβάντα. Το Precious έφτασε να συγκρίνεται με το Slumdog Millionaire, καθώς είχε εξαιρετική επιτυχία στο Sundance Film Festival, ενώ έλάβει πολυάριθμες διακρίσεις ανάμεσά τους τα Όσκαρ Β’ γυναικείου για την Mo’Nique, και Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές