Politics: Instructions manual (Berlinale Κριτική Πανόραμα) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Politics: Instructions manual (Berlinale Κριτική Πανόραμα)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Δεν είναι σπάνιο να γυρίζονται ντοκιμαντέρ για προεκλογικές εκστρατείες με ένα σκηνοθέτη και το επιτελείο του να αποθανατίζουν τις περιοδείες, της εμφανίσεις αλλά και τo παρασκήνιο με τις συναντήσεις με τα στελέχη του κόμματος αλλά και προσωπικές στιγμές. Για παράδειγμα πρόπερσι είχαμε δει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Στο νήμα, για την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Politics: Instructions manual ο δημιουργός ακολουθεί όχι μόνο την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και την γέννηση του Podemos στην Ισπανία. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά δείχνοντάς μας τα θύματα της κρίσης στην Ισπανία, εκεί που οι κατασχέσεις σπιτιών και οι εξώσεις είναι κάτι πολύ πιο συνηθισμένο από ότι στην Ελλάδα και που η ανεργία ήταν σκαρφαλωμένη στο 20% ακόμη και πριν την κρίση. Από το κίνημα των αγανακτισμένων ξεπήδησε το Podemos, ένα κόμμα με ηγέτη τον Pablo Inglesias και με αρκετούς ακαδημαϊκούς, σαν και αυτόν στην ηγεσία από την ίδρυση του κόμματος.

Το ντοκιμαντέρ μας θυμίζει κάθε τόσο πόσες μέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, μετρώντας από 1,5 περίπου χρόνο πριν οπότε και πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο των Podemos. Ένα συνέδριο στο οποίο παρακολουθούμε την διαμάχη των τάσεων του κόμματος για το αν θα πρέπει να υπάρχει ένας ηγέτης στο κόμμα ή τρεις ή μήπως το κόμμα να είναι ακόμα περισσότερο ανοιχτό και λιγότερο συγκεντρωμένο στα χέρια λίγων με τον Inglesias να λέει ότι θα ήθελε να είχε 1000 αρχηγούς, αλλά έτσι δεν μπορείς να κερδίσεις την κυβέρνηση του Ραχόι και της δεξιάς. Αυτό το ερώτημα, είναι και το κύριο διακύβευμα του ντοκιμαντέρ αλλά και του Podemos σαν κόμμα, αλλά και των αριστερών (εν δυνάμει) κυβερνήσεων, όπως και της Ελλάδας: το πόσο πολύ θα φύγουμε από αυτά που πιστεύουμε για να κερδίσουμε την εξουσία.

Οι ρόδινες μέρες της αμφισβήτησης του συστήματος και του ενθουσιασμού που είχαν οι αγανακτισμένοι, δίνουν την θέση τους γρήγορα σε μέρες που το Podemos ο Inglesias και οι συνεργάτες του θα έχουν έναν και μόνο στόχο: την κυβέρνηση. Αυτό συνεπάγεται ότι η στρατηγική που χαράζεται είναι πολύ προσεκτική και έχει στόχο τους ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού κόμματος, με στρογγύλεμα των θέσεων του Podemos αλλά και με το κόμμα να μην διστάζει να παραδέχεται ότι υιοθετεί λαϊκίστικες θέσεις για να κερδίσει παραπάνω κόσμο, χωρίς να έχει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και με λογική πρέπει να κερδίσουμε πρώτα και μετά βλέπουμε. Στην διάρκεια του ντοκιμαντέρ θα γνωρίσουμε περισσότερο τον ηγέτη του κόμματος αλλά τους κοντινούς του συνεργάτες, νιώθοντας συμπάθεια για κάποιους πιο ιδεολόγους και αντιπάθεια για κάποιους που φαίνονται ικανοί να κάνουν τα πάντα για την εξουσία. Θα δούμε κάποιες όμορφες στιγμές και κάποιες προτάσεις του Podemos να προσπαθούν να εφαρμοστούν στην πράξη, θα δούμε και τα προβλήματα του να στήσεις ένα κόμμα μέσα σε λίγο χρόνο και να προσπαθήσεις μάλιστα με αυτό να διεκδικήσεις την εξουσία.

Λίγα είναι τα νέα που μαθαίνουμε από το ντοκιμαντέρ, που παραμένει όμως ενδιαφέρον σε όλη του την διάρκεια μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2015 οπότε και το κόμμα μπήκε στην βουλή παίρνοντας πάνω από 20% με μικρή διαφορά κάτω από τους δεύτερους σοσιαλιστές. Σίγουρα πάντως οι ταύτηση με τα δικά μας πολιτικά είναι ευθεία, ενώ το σύντομο πέρασμα του Τσίπρα από την οθόνη δεν μπορεί παρά να μας τα υπενθυμίσει. Εξάλλου το SYRIZA PODEMOS VENCEREMOS κάνει ουκ ολίγες φορές την εμφάνισή του στο πίσω μέρος του κινητού του Inglesias.

To Politics: Instructions manual δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αυτό που λέει ο τίτλος του. Είναι όμως ένα ντοκιμαντέρ που θέτει ερωτήματα για την δημοκρατία και για την δημιουργία πλειοψηφιών που να είναι ικανές να κυβερνήσουν σε δύσκολους οικονομικά και κοινωνικά καιρούς. Το ερώτημα όμως παραμένει, μέχρι εκεί καλά, τι θα κάνουν όμως όταν θα κυβερνήσουν;

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές