Πολύ Νωρίς, Πολύ Αργά (18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πολύ Νωρίς, Πολύ Αργά (18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Μια ταινία σε δύο μέρη: το πρώτο είναι αφιερωμένο στην Γαλλία, το δεύτερο στην Αίγυπτο. Πάνω σε εικόνες της εξοχικής Βρετάνης διαβάζεται ένα κείμενο του Engels, που περιγράφει τη μιζέρια των αγροτών το 1789. Για την Αίγυπτο, διαβάζεται ένα κείμενο του ιστορικού Mahmoud Hussein για την πάλη των τάξεων σ’ αυτήν την χώρα από τον Βοναπάρτη μέχρι την βασιλεία του Σαντάτ.

Η συγκεκριμένη ταινία δεν απευθύνεται σε μεγάλη μερίδα κοινού, καθώς αποτελεί ένα δείγμα άντι-κινηματογράφου, δυσανάγνωστου, αντισυμβατικού και σίγουρα κατά μια έννοια ελιτίστικου. Και αυτό διότι στα 100 λεπτά της, η αφήγηση σε συνδυασμό με την εικόνα καταλήγουν σε ένα σύνολο το οποίο μπορεί να κουράσει.

Η κάμερα θα κινηθεί με σχεδόν όποιο τρόπο μπορεί, κυρίως, όμως, με το πανοραμίκ των 360 μοιρών να υπερισχύει έναντι των στατικών πλάνων. Σε κάθε περίπτωση, ελάχιστη δράση λαμβάνει χώρα στην πλειοψηφία τους, προτιμώντας να αφιερωθεί στη στασιμότητα των φυσικών (και μη) τοπίων. Η αραιή αφήγηση γεγονότων που προοιωνίζουν την επανάσταση στην περίπτωση του πρώτου μέρους και το χρονικό της αιγυπτιακής ιστορίας είναι τόσο αφηρημένα τοποθετημένα μέσα στην εκάστοτε σεκάνς ώστε είναι δύσκολο να αφομοιωθούν πλήρως οι πληροφορίες που δίνονται, εκτός κι αν ο θεατής έχει προσηλωθεί απόλυτα, κάτι το οποίο, δεδομένων των όσων προειπώθηκαν, φαντάζομαι πως είναι κάτι το δύσκολο εξ’ αρχής.

Λάβετε το υπ’ όψιν σας σαν ένα avant garde δοκίμιο το οποίο άπτεται της 7ης τέχνης αλλά εν τέλει δεν συμβαδίζει μαζί της. Αντιθέτως, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό πείραμα το οποίο χρησιμοποιεί βασικά στοιχεία της κινηματογραφικής τεχνικής προκειμένου να περάσει το όποιο μήνυμα επιχειρεί να μεταγγίσει στο φιλοθεάμον κοινο.

Ποιό είναι αυτό; Τα γεννοφάσκια της Επανάστασης, όπως επίσης και η εκμετάλλευση αυτής από την εκάστοτε μπουρζουαζία προκειμένου να αναλάβει εκ νέου τα ηνία της κυβερνήσεως. Δηλαδή η μη ολοκληρωμένη Επανάσταση, η οποία ξεκινά από τα προλεταριακά στρώματα και εν τέλει καταπνίγεται μέσα στην ίδια της τη βοή, δίνοντας πάτημα στην αστική τάξη να εκμεταλευτεί το χάος.

Σας ακούγονται μπερδεμένα όλα αυτά; Τότε μάλλον η ταινία ως εγχείρημα δεν απευθύνεται σε εσάς.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές