Πυρετός την αυγή: μια επίκαιρη ιστορία για την επιμονή, την αγάπη και την ελπίδα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πυρετός την αυγή: μια επίκαιρη ιστορία για την επιμονή, την αγάπη και την ελπίδα

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Καλοκαίρι του 1945. Ο εφιάλτης του πολέμου έχει τελειώσει, οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος όμως συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση σε στρατόπεδα-κλινικές στην Ευρώπη. Ανάμεσα τους και ο Μίκλος, ένας 25χρονος άνδρας που οι γιατροί του δίνουν μόλις έξι μήνες ζωή, λόγω ενός προβλήματος στους πνεύμονες, που “κληρονόμησε” από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκείνος, όμως, θέλοντας να εκμεταλλευτεί κάθε ημέρα, που του απομένει, στέλνει γράμμα σε περισσότερες από εκατό γυναίκες, που επίσης επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και κατάγονταν από την ίδια πόλη με εκείνον, ζητώντας τους να αλληλογραφούν. Ανάμεσα τους η 19χρονη Λίλη, η οποία αμέσως ξεχωρίζει.

Οι δυο νέοι συνεχίζουν να αλληλογραφούν. Ένας έρωτας γεννιέται μέσα στις γραμμές των επιστολών τους, που πρέπει όμως να παλέψει και να ξεπεράσει εμπόδια με δυσκολότερα τον ίδιο τον θάνατο. Ο Μίκλος, με ένα απίστευτο πείσμα για ζωή, αγνοεί τις υποδείξεις των γιατρών, τις συμβουλές τους να ξεχάσει οποιαδήποτε προοπτική ζωής, και αφήνεται στην αγάπη του για την Λίλη. Το ίδιο κι εκείνη, που πρέπει να αντιμετωπίσει την παθολογική ζήλια και την αμφισβήτηση στο περιβάλλον της.

Το Πυρετός την Αυγή (Fever at Dawn) του Peter Gardos, είναι μια πραγματική ιστορία, ένας ύμνος στην αγάπη, την επιμονή και την ελπίδα. Ξεπετάχτηκε σε εκείνον, όταν μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του, του αποκάλυψε τις επιστολές τους και την ιστορία που κρυβόταν πίσω από τον γάμο τους. Πρόκειται για ένα ασπρόμαυρο – ως επί το πλείστον – συγκινητικό δράμα, με λιτή και όμορφη σκηνοθεσία και φωτογραφία, πάρα πολύ καλές ερμηνείες, που παρά τον προσωπικό του χαρακτήρα, παραμένει οικουμενικό και επίκαιρο. Μόλις τρεις χώρες, τότε, είχαν δεχτεί το βάρος της φιλοξενίας και περίθαλψης των Εβραίων, που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, η Σουηδία (όπου εκτυλίσσεται η ταινία), η Ελβετία και η Μεγάλη Βρετανία. Και στην συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στην πρώτη προβολή σε παγκόσμια πρεμιέρα στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Gardos δεν δίστασε να συγκρίνει το τι συνέβαινε τότε, με το τι συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη.

Η ταινία θα προβληθεί ξανά την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 17:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

 

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές