Pig - Αυτή είναι η συμμετοχή του Ιράν στη Berlinale - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Pig


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 90
Χώρα: Ιράν
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η ζωή του Χασάν είναι ένα απέραντο τρελοκομείο. Πρόκειται για έναν Ιρανό σκηνοθέτη που βρίσκεται στη «Μαύρη Λίστα» του καθεστώτος της χώρας του και δεν έχει καταφέρει να γυρίσει ταινία εδώ και χρόνια. Προσπαθεί να πείσει την πρώην του και μεγάλο αστέρι των περασμένων ταινιών του να κάνει υπομονή μέχρι να βγει από τη «Μαύρη Λίστα» και να μην κάνει συμβόλαιο με άλλο σκηνοθέτη, κάνει προσπάθειες να διατηρήσει ενωμένη την οικογένειά του, να μην χάσει την εύνοια της μητέρας του και ταυτόχρονα, περνάει και κρίση μέσης ηλικίας. Και μέσα σε όλα, εμφανίζεται ένας μυστηριώδης serial killer που σκοτώνει έναν προς έναν τους λογοκριμένους σκηνοθέτες. Γιατί όμως δεν σκοτώνει και εκείνον; Γιατί δεν έχει γίνει καν απόπειρα; Μήπως δεν τον θεωρεί τόσο σημαντικό; Νέα ψυχολογικά κατακλύζουν τον ήρωα ενώ ταυτόχρονα, η αστυνομία τον υποψιάζεται για τους φόνους…

Ροκ σάτιρα (ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο ορισμός του «παλιοροκά» και το σάουντρακ που πλαισιώνει τη ταινία είναι το αντίστοιχο) για τους καλλιτεχνικούς κύκλους, τα σκαλώματα που τρώνε στην καθημερινότητά τους οι μεγάλοι δημιουργοί και την «δηθενιά» που πολλές φορές παράγεται ανάμεσά τους, το «Pig» του Μάνι Χαγκίγκι, η ταινία που παίρνει το όνομά της από το παρατσούκλι που δίνει ο ιρανικός Τύπος στον serial killer της ιστορίας, έκανε πρεμιέρα στην 68η Berlinale χωρίς να μνημονευτεί ιδιαιτέρως αλλά ταυτόχρονα, έχοντας συμπαθητική υποδοχή. Μια μέτρια κατάσταση δηλαδή.

Έχει τα καλά του σημεία και είναι ορισμένες φορές που πραγματικά σκας στα γέλια αλλά πάντα, στο πίσω μέρος του μυαλού σου, έχεις την αίσθηση πως πρόκειται για μια φιλο-καθεστωτική ταινία. Διότι όσο εύστοχα και αν είναι τα σχόλιά της για τον κόσμο της τέχνης, η προσπάθειά της να περιγράψει έναν μέσο λογοκριμένο καλλιτέχνη του ιρανικού καθεστώτος ως κάποιον που ενδιαφέρεται μόνο για τη φήμη του και τα λεφτά του, ως κάποιον που στην πραγματικότητα είναι βολεμένος, ως κάποιον που είναι «μαμόθρεφτος», είναι στην πραγματικότητα η διακωμώδηση μιας σοβαρής κατάστασης όπως η λογοκρισία και ειδικότερα, η λογοκρισία στο Ιράν.

Αν προσθέσουμε στο όλο σκηνικό και την μεταφορά του φυσικοποιημένου σεξισμού του Ιράν μέσα στο περιβάλλον της ταινίας, τα θετικά της στοιχεία υποτιμούνται ακόμα παραπάνω στο μυαλό μας. Ο κοινωνικός κανόνας που θέλει τις γυναίκες να είναι κατώτερες από τους άντρες, υποστηρικτικές στις επιλογές τους, ανεκτικές στη πολυγαμία τους αλλά ταυτόχρονα απόλυτα πιστές σε αυτούς είναι μια συνθήκη που ισχύει απόλυτα στη ζωή του κατά τα άλλα αναρχικού και αντισυμβατικού πρωταγωνιστή μας. Ούτε καν περνάει από το μυαλό της ταινίας ότι η εν λόγω πατριαρχική συνθήκη θα έπρεπε να είχε αναιρεθεί στον κύκλο αυτού του πρωταγωνιστή έστω για να σατιριστεί ως «χίπικη». A! Να μην ξεχάσουμε να πούμε και για τα κλισέ πολιτικά μηνύματα εναντίον των social media και του πως μας καταστρέφουν ως άτομα. Πρωτότυπο και πολύ ανοιχτόμυαλο αν μη τι άλλο (not).

Τελικά, το «Pig», παρά το φαινομενικά προοδευτικό του περιτύλιγμα, εκπέμπει συντηρητισμό. Και όσες ροκ σκηνές και αν προστεθούν, όσο καλός ηθοποιός και αν είναι ο Χασάν Μαχούνι που δίνει ρεσιτάλ στο βασικό ρόλο, όσο συμπαθητικά και αν εξελιχθεί ο κεντρικός χαρακτήρας που, στο τέλος της ημέρας, είναι ένας μεσήλικας με καρδιά και ψυχοσύνθεση μικρού παιδιού, η συνολική αίσθηση που αφήνει η ταινία πάσχει από πολλές μεριές…

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές