Το τραγούδι του Φοίνικα / Phoenix - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το τραγούδι του Φοίνικα / Phoenix

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ακριβώς μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου,  η Νέλλη μια νεαρή επιζήσασα του Άουσβιτς, επιστρέφει στο Βερολίνο με το πρόσωπο της φριχτά παραμορφωμένο. Εκεί θα συναντήσει τον σύζυγο της, ο οποίος την κατέδωσε στους Ναζί. Ο τελευταίος δεν θα πιστέψει ότι πρόκειται για την ίδια , αλλά για κάποια σωσία της η οποία θα τον βοηθήσει να βάλει χέρι στην μεγάλη κληρονομία που δικαιούται η Νέλλη μετά το χαμό ολόκληρης της οικογένειας της.

Αν και ο τρόπος που ξετυλίγεται η αφήγηση αυτού του μικρού αριστουργήματος είναι αρκετά ανορθόδοξος και οι ρυθμοί τουλάχιστον μέχρι τη μέση παραμένουν συγκρατημένοι, το εκπληκτικό φινάλε αποζημιώνει πλήρως τον υπομονετικό θεατή.

Ο σκηνοθέτης Christian Petzold, με την βοήθεια των σεναριογράφων Harun Farocki  και Hubert Monteilhet, συνθέτει μια εξαιρετική αλληγορία πάνω στην ανάγκη των ανθρώπων και των εθνών για αναγέννηση επιλέγοντας να στήσει το δράμα του πάνω ένα ιδιαίτερα δημοφιλές, για τον κινηματογράφο, κομμάτι της ιστορίας .Δίνοντας μια ονειρική υφή στα κάδρα του, μοιάζει να βουτά στο υποσυνείδητο της ηρωίδας του εξερευνώντας θέματα όπως η ενοχή του επιζήσαντα και η ανάγκη μιας σαφούς ταυτότητας . Παρόλα αυτά το «Τραγούδι του Φοίνικα» δεν λειτουργεί μόνο ως υπαρξιακό δράμα η ως πολιτική αλληγορία. Σε πρώτο επίπεδο παραμένει κι ένα ατμοσφαιρικότατο νουάρ το οποίο στιγμές στιγμές μοιάζει να αποπνέει τον ίδιο αέρα με το σινεμά του Χίτσκοκ.

Η Nina Hoss στον κεντρικό ρόλο υποστηρίζει ιδανικά το σκηνοθετικό όραμα και αποδεικνύεται πανάξια συνεργάτης του Petzold, ο οποίος την επιλέγει συστηματικά ως πρωταγωνίστρια στις  ταινίες του.  Μαζί οι δύο τους, ολοκληρώνουν το συγκλονιστικό  πορτραίτο της ηρωίδας τους, πίσω από το οποίο κρύβεται ολόκληρη η ανάγκη της μεταναζιστικής Γερμανίας για αναμόρφωση.

Ακόμα κι αν κάποιος θεατής, βέβαια, φανεί απρόθυμος να εξερευνήσει τα πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης που κρύβει το ιδιαίτερο αυτό έργο δεν θα μπορέσει να μείνει ασυγκίνητος από την μαγεία των πλάνων του Petzold και το συγκλονιστικό τέλος, που με άνεση περνάει στο πάνθεον με τα ωραιότερα φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου.

Γιώργος Καστέλλης


 

Ο Christian Petzold, σκηνοθέτης του Barbara, έκανε πρεμιέρα στο Τορόντο αυτή την εβδομάδα με το “Phoenix”, με το κοινό που είδε την ταινία να δηλώνει ενθουσιασμένο.

Το μεταπολεμικό δράμα του 2ου παγκοσμίου πολέμου, έχει χαρακτηριστεί ήδη ότι κινείται στα χνάρια του Χιτσκοκ, και επικεντρώνεται στην Nina Hoss, η οποία κατάφερε να επιβιώσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, και προσπαθεί να βρει τον άντρα της. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει είναι τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε εκείνος, στο να συλληφθεί και να περάσει την εμπειρία του πολέμου.

Η κριτική και site παγκοσμίως μιλούν για ταινία φαινόμενο, η οποία ήδη θεωρείται κλασσική.

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί εταιρεία διανομής, αλλά οι συντελεστές του TIFF, είναι σίγουροι ότι θα βρεθεί εταιρεία για παγκόσμια διανομή της ταινίας.

Κωνσταντίνος Καραγάνης


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές