Pete's Dragon - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Πιτ και ο Δράκος του

(Pete's Dragon)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

Η νέα ταινία της Walt Disney Pictures μας υπόσχεται μία ακόμα περιπέτεια την οποία, η αλήθεια είναι, μας ενθουσιάζει.

Ο λόγος για το “Pete’s Dragon”, και συγκεκριμένα για το remake της ταινίας της εταιρείας από το 1977.

Ο David Lowery συνυπογράφει το σενάριο, και κάνει και την σκηνοθεσία, με την υπόσχεση της εταιρεία ότι θα διατηρήσει την αρχική αίσθηση της ταινίας. Η επίσημη σύνοψη αναφέρει:

Για χρόνια, ο ξυλοκόπος Mr. Meacham (Robert Redford) ενθουσιάζει τα παιδιά της πόλης του, με τις ιστορίες του για έναν δράκο που ζει στα δάση της περιοχής. Για την κόρη του, Grace (Bryce Dallas Howard), η οποία εργάζεται ως δασονόμος, αυτές οι ιστορίες δεν είναι τίποτα παραπάνω από φανταστικές. Μέχρι την στιγμή που θα συναντήσει τον Pete (Oakes Fegley). Ο Pete είναι ένα μυστηριώδες παιδί 10 ετών, χωρίς οικογένεια και χωρίς σπίτι, το οποίο ισχυρίζεται ότι ζει στο δάσος παρέα με έναν μεγάλο πράσινο δράκο ονόματι Elliott. Από τις περιγραφές του Pete, ο Elliott μοιάζει με τον δράκο των ιστοριών του Mr. Meacham. Με την βοήθεια της Natalie (Oona Laurence), μίας 11χρονης κόρης του ξυλοκόπου Jack (Wes Bentley), η Grace θα διαπιστώσει από που κατάγεται ο Pete, που ανήκει, αλλά και όλη την ιστορία σχετικά με τον δράκο.

Αντίθετα με την πρώτη ταινία, το νέο Pete’s Dragon ξεκινάει με μια πιο μελαγχολική νότα (αντίστοιχη με εκείνες του βιβλίου της ζούγκλας και του Ταρζάν) με τον μικρό πρωταγωνιστή να μένει ορφανός εξ αιτίας ενός ατυχήματος και μόνος στο δάσος. Αλλά όπως συμβαίνει στα καλύτερα παραμύθια, μια καλή ιστορία χρειάζεται και μια πιο σκοτεινή πινελιά, γιατί χωρίς αυτή, οι χαρούμενες στιγμές δεν θα ήταν το ίδιο έντονες ούτε θα έδιναν την ίδια ικανοποίηση. Αυτό γίνεται και εδώ, αφού μετά την αρχική στεναχώρια ακολουθεί μια ιστορία φιλίας, περιπέτειας και μαγείας που έχουμε να δούμε από εκείνες τις υπέροχες ταινίες του Spielberg της δεκαετίας του 1980.

Η ιστορία είναι πολύ συναισθηματική, αλλά ποτέ γλυκανάλατη. Αυτό είναι και ένα από τα πιο δυνατά σημεία της: τολμάει να είναι εγκάρδια αλλά χωρίς να το παρακάνει με το υπερβολικό συναίσθημα που τα μεγάλα στούντιο μας έχουν συνηθίσει. Το καλύτερο κομμάτι της ταινίας όμως είναι εύκολα ο Elliot. Από το trailer είχαμε τρομάξει λίγο ότι ο δράκος θα είναι ένα ακόμα CGI δημιούργημα χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά ευτυχώς δεν είναι έτσι. Ο σχεδιασμός του είναι από τους πιο όμορφους και χαριτωμένους που έχουν γίνει ποτέ για ένα φανταστικό πλάσμα.

Ταιριάζει τέλεια με τα φυσικά περιβάλλοντα (τα εκπληκτικά δάση της Νέας Ζηλανδίας) και ενώ ο συγκεκριμένος δράκος έχει περισσότερα κοινά με έναν παιχνιδιάρικο, τεραστίων διαστάσεων σκύλο παρά με ένα μυθικό πλάσμα, δείχνει τόσο ρεαλιστικός που νομίζεις ότι μπορείς να αγγίξεις το τρίχωμα του (το 3D σίγουρα θα αξίζει για την συγκεκριμένη ταινία), και το πρόσωπο του είναι τόσο εκφραστικό που ξεχνάς ότι παρακολουθείς έναν CGI χαρακτήρα.

Το cast καταφέρνει να μας κάνει να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες, με τον μικρό Oakes Fegley να έχει αυτή τη λαχτάρα στο βλέμμα του όταν ψάχνει τον δράκο του στον ουρανό που συγκινεί σε αρκετές περιπτώσεις, την Bryce Dallas Howard να μας πείθει ότι όντως νοιάζεται και θέλει να βοηθήσει το χαμένο παιδί και τον Karl Urban να παίζει αξιοπρεπώς τον ρόλο του κακού που θέλει να κυνηγήσει το ”άγνωστο επικίνδυνο πλάσμα” χωρίς να το παρακάνει αλλά κάνοντας μας να κατανοούμε τα κίνητρα του.

Το Pete’s Dragon είναι μια ταινία που μπορούν να απολαύσουν θεατές όλων των ηλικιών, αλλά σίγουρα αυτοί από εσάς που έχετε παιδιά έχετε ένα λόγο παραπάνω να σπεύσετε να το δείτε, δεν θα το μετανιώσετε. Αν και ακολουθεί μια τελείως διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την ταινία του 1977, σε επιστρέφει σε μια εποχή που η Disney έκανε τις καλύτερες οικογενειακές ταινίες, από τις οποίες έλειπε παντελώς αυτός ο κυνισμός και η βιασύνη που χαρακτηρίζει τις πιο πρόσφατες.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές