Paulette/ H Συνταγή της Πωλέτ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Paulette/ H Συνταγή της Πωλέτ

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , , ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ο Γάλλος σκηνοθέτης Jerome Enrico καταπιάνεται με την κωμική ιστορία της Paulette, μιας ξενοφοβικής, πάμπτωχης, συνταξιούχου, η οποία προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην, θα αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το εμπόριο ινδικής κάνναβης!

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε στον κινηματογράφο μια καθώς πρέπει κυρία να ανοίγει «δουλειές με φούντες.» Το πείραμα είχε επαναληφθεί επιτυχημένα και το 2000 με την Brenda Blethyn στου «Θεού το Χόρτο», και φυσικά στην τηλεόραση με το “Weeds” και την αρκετά νεότερη Mary Luiz Parker. To κοντράστ βέβαια είναι ακόμη πιο έντονο στην περίπτωση της Paulette, που υποδύεται η εξαιρετική παλαίμαχος ηθοποιός της Nouvelle Vauge Bernadette Lafont.  Όλο το χιούμορ της ταινίας πηγάζει από αυτόν τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της τετραπέρατης και καθόλου αγαθής γραίας, που παραδόξως ανακαλύπτει την καλοσύνη και την ηθική της πυξίδα, όταν αναγκάζεται να  μπλέξει με τον υπόκοσμο και την παρανομία.

Το ανάλαφρο αυτό φιλμ προσφέρει με γενναιοδωρία, χιούμορ και ευθύβολα κοινωνικά σχόλια σε ισόποσες δόσεις, κι αν αρκετές στιγμές αναγκάζεται να χάσει την αληθοφάνεια του, εύκολα το συγχωρείς εξαιτίας των ευγενών του προθέσεων. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, με κορυφαίες τις τρεις εξίσου ηλικιωμένες φίλες κι εν συνεχεία συνεργάτες της Paulette, αν και δεν αναπτύσσονται στο έπακρο, δίνουν έναν ακόμα πιο απολαυστικό τόνο, καθώς η εικόνα τεσσάρων γιαγιάδων που φτιάχνουν χασισοκέικ, προκαλεί αυτόματη ευθυμία ακόμα και στους πιο δύσκαμπτους. Ευτυχώς η ταινία αν και στηρίζεται πολύ σε αυτό το εύκολο αστείο, δεν το εξαντλεί. Το σενάριο εκμεταλλεύεται σωστά τις φόρμουλες και τη δομή της mainstream αμερικάνικης κωμωδίας, εμπλουτίζοντας τη με τις αρετές και την φινέτσα του γαλλικού σινεμά. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρά ψυχαγωγικό, αλλά διόλου ευτελές κινηματογραφικό δίωρο που θα αφήσει ευχαριστημένο το κοινό κάθε ηλικίας.

Γιώργος Καστέλλης

Σε μια τυπική συνοικία του Παρισιού η συνταξιούχος Πωλέτ νιώθει ασφυκτικά να περνάει ο χρόνος.

Ύστερα από τον θάνατο του άνδρα της διατηρεί ελάχιστες κοινωνικές σχέσεις με τους γύρω της, παρότι έχει διατηρήσει τις παρέες της. Η πρωταγωνίστρια αντιμετωπίζει την δική της προσωπική και οικονομική κρίση.

Οι ημέρες περνούν και μια κατάσχεση λόγω πολλών χρεών θα την κάνει να δει την οικία της έρημη. Παράλληλα η Πωλέτ αναδεικνύεται ως ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας που βουτάει – αν και με νευρικότητα – όλο και περισσότερο στην μοναξιά της, με αποτέλεσμα να είναι συχνά κακόκεφη.

Το γαλλικό φιλμ επικεντρώνεται στην προσπάθεια της Πωλέτ να βγάλει εις πέρας τις οφειλές της. Η ανάγκη για επιβίωση σε έναν σταθερά σαρκαστικό τόνο με πινελιές δράματος σε μια εποχή όμως η σημερινή, που γνωρίζει ο κόσμος από αδιέξοδα.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται την νέα της ζωή και όμως καταστρώνει την επιχείρηση της, φανερώνει την ευφυΐα της και την παντοδυναμία της.

Διακριτικό είναι και το ζήτημα της κοινωνικότητας και της φιλίας, καθώς και οι αλλαγές στην συμπεριφορά και στον λόγο της.

Κατά γενική ομολογία, όλοι οι ηθοποιοί παρουσιάζονται ισότιμα και καταφέρνουν να κερδίσουν το κοινό, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί στην πραγματικότητα και που δείχνει την σκοτεινή πλευρά του χρήματος και της φιλοδοξίας.

Με αρκετό χιούμορ και διάθεση για ηθικά ζητήματα, είναι με διαφορά από τις καλύτερες ταινίες για αυτή την εβδομάδα.

Δανάη Σωπασή

paulette


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές