Paterson - ο Jim Jarmusch και η ποιητική καθημερινότητα – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Paterson


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

Ο Paterson είναι ένας οδηγός λεωφορείου στην πόλη Paterson (μοιράζονται το ίδιο όνομα) του New Jersey. Κάθε μέρα ο Paterson κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα. Οδηγεί το λεωφορείο, παρατηρεί την πόλη, παρακολουθεί τις συζητήσεις γύρω του, γράφει, ποιήματα σε ένα σημειωματάριο, βγάζει το σκύλο του βόλτα, πίνει αποκλειστικά και μόνο μια μπύρα στο ίδιο μπαρ, γυρίζει σπίτι του στην γυναίκα του τη Laura. Σε αντίθεση ο κόσμος της Laura αλλάζει συνεχώς. Κάνει νέα όνειρα σχεδόν κάθε μέρα, εμπνέεται και σχεδιάζει νέα πρότζεκτ. Ο Paterson αγαπάει την Laura και εκείνη αυτόν. H vεα ταινία του Jim Jarmusch, έχει στον στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον άκρως χαρισματικό και αγαπημένο Adam Driver (Inside Llewyn Davis, Star Wars: The Force Awakens, Francis Ha) ο οποίος έχει στο πλευρό του την ιρανή Golshifteh Farahani.

Η υπόθεση της ταινίας μοιάζει να είναι κάτι το τετριμμένο, με την ζωή του Paterson να μην φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για όποιον λοιπόν περιμένει κάποια ανατροπή ή κάποιο σημαντικό γεγονός να αναταράσσει την ζωή του Paterson, θα πρέπει να περιμένουν πολύ, για να φτάσουν στο τέλος της, χωρίς όμως ο ρυθμός και το ύφος της να αλλάζει σε κάποιο σημείο.

Είναι εντυπωσιακό πως ο Jarmusch έφτιαξε μια ταινία για έναν ήρωα τόσο προβλέψιμο και την έκανε τόσο ενδιαφέρουσα. Ο Paterson γράφει ποιήματα, ακούει τις συζητήσεις στο λεωφορείο, έχει μια εκπληκτική σχέση με την γυναίκα του, είναι πάντα ήρεμος χωρίς εκρήξεις και φαίνεται μάλιστα να είναι ικανοποιημένος με την ζωή του. Καθώς λοιπόν περιμένουμε για πολύ ώρα το κάτι εξαιρετικό να συμβεί που ν δικαιολογεί την ύπαρξη της ταινίας, ο Jarmusch μας ξεγελά και μας κάνει να αγαπήσουμε τον εκπληκτικό χαρακτήρα που παίζει υπέροχα ο Adam Driver, αλλά και την γυναίκα του. Έτσι ζούμε μαζί με τον Paterson το δικό μας American Dream, βλέποντας έναν άνθρωπο με μια βαρετή δουλειά, μια φαινομενικά μέτρια καθημερινότητα και ελάχιστο ενδιαφέρον, πέρα ίσως από την ιδιόρρυθμη ποίηση που γράφει.

Προσωπικά το Paterson μου έβγαλε σε κάποια σημεία έναν μεγάλο εκνευρισμό, για την στωικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πάντα ο χαρακτήρας του Adam Driver, από την βαρετή καθημερινότητά του, μέχρι και την μάλλον ενοχλητική σε κάποιες περιπτώσεις γυναίκα του. Όταν συνηθίσει κάποιος όμως τον χαρακτήρα, και διαπιστώσει τoν τρόπο που αντιμετωπίζει όσα γίνονται γύρω του, σταματά να αποτελεί πρόβλημα, με τον θεατή να αρχίζει να αναρωτιέται τι λάθος κάνει αυτός στην δική του καθημερινότητα και δεν είναι τόσο ευδιάθετος και πρόσχαρος όπως ο Paterson. Ακόμα και οι συνάδελφοι του φαίνεται να του λένε συχνά πυκνά τα θέματά τους, με εκείνον να μην πτοείται ποτέ.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της ταινίας είναι ο σουρεαλισμός σε ότι βλέπει γύρω του ο Paterson. Όταν η γυναίκα του θα του πει για δίδυμα, μέχρι και το τέλος της ταινίας θα βλέπει στους δρόμους δίδυμα, ενώ οι τυχαίες συναντήσεις με λάτρεις της ποίησης ανήκουν μάλλον σε αυτή την κατηγορία, με τα ίδια τα ποιήματα του Paterson να βρίσκονται ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό.

Το πόσο ενδιαφέρον είναι το τελικό αποτέλεσμα και γιατί ο Jarmusch επέλεξε να κάνει μια τέτοια ταινία για έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως ο Paterson αξίζει σίγουρα την προσοχή μας για τα πολλά και διαφορετικά για τον καθένα που θα το δει, ερωτήματα.

Η ταινία είναι η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016.

Άλλo ένα clip από την ταινία:

  • Paterson8
  • Paterson7
  • Paterson6
  • Paterson5
  • Paterson4
  • Paterson3
  • Paterson2
  • Paterson1
  • Paterson

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες