Park - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Park


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

Έπειτα από μια εκρηκτική παρέλαση σε πληθώρα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, με αποκορύφωμα το πέρασμα από Τορόντο, Λονδίνο και Σαν Σεμπαστιάν, αλλά από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η ταινία της Σοφίας Εξάρχου επιστρέφει στην Ελλάδα.

1055292_12_1

Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το Ολυμπιακό Χωριό στην ελληνική πρωτεύουσα είναι μια σχεδόν ερημωμένη περιοχή, που στεγάζει μερικές, μόνον, φτωχές οικογένειες, που τους προσφέρθηκε δωρεάν στέγη μετά το τέλος των αγώνων. Τούτο το σκηνικό περικλείει την ατμόσφαιρα του “Park”, της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της Σοφίας Εξάρχου, που μας αφηγείται την ιστορία μιας παρέας εφήβων, που ενηλικιώνονται μέσα από ένα καλοκαιρινό ειδύλλιο. Η νεανική παρέα περιπλανάται ανάμεσα σε ερείπια, διοργανώνει δικές τις εκδοχές των Ολυμπιακών αθλημάτων και αξιοποιεί κάθε δυνατή επιλογή για να κερδίσει χρήματα. Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε τον νεαρό Δημήτρη, χαμένο μέσα στο Ολυμπιακό χωριό ν’ αναζητά τον εαυτό του κι ένα καινούριο αύριο μακριά από την στείρα γη που μεγαλώνει. Στο πλευρό του βλέπουμε συνεχώς μια ιδιαίτερη φίλη του, την Άννα. Εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο λαβύρινθο που δεν έχει αύριο.. οι δυο φίλοι ψάχνουν διέξοδο μέσα από την λεωφόρο του έρωτα, της περιπέτειας, της αντίδρασης και των ονείρων.

Η Σοφία Εξάρχου δίνει πνοή στο σενάριο που συνέθεσε η ίδια. Χτίζει ένα φιλμ με πυρήνα την ξεχασμένη παρέα που το ζει οριακά σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις. Κινηματογραφεί τα ζωώδη ένστικτα που φέρνει στην επιφάνεια τούτος ο άγονος τόπος. Μετατρέπει τα παιδιά σε αγρίμια ανήμπορα ν’ αντισταθούν στις έμφυτες κτηνώδεις ορμές τους.

1055283_3_1

Σύμφωνα με την δημιουργό της ταινίας, το “Park” προσπαθεί να δημιουργήσει το πορτραίτο μιας χαμένης γενιάς, μέσα από τις ιστορίες των παιδιών του Ολυμπιακού Χωριού. Ανάμεσα στις ερειπωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, τα χαλάσματα και τα νεόπλουτα τουριστικά θέρετρα, το φιλμ παρουσιάζει το ‘ένδοξο’ παρελθόν της Ελλάδας παράλληλα με τη σημερινή παρακμή της, περιγράφοντας μια κοινωνία απροετοίμαστη για τη βίαιη πτώση. Σε αυτό το απομεινάρι παρελθόντος, η ανάγκη των παιδιών να ‘υπάρχουν’ είναι ζωτικής σημασίας και οι προσπάθειες, για να το πετύχουν αυτό, είναι όλο και πιο βίαιες και μάταιες.

Όσον αφορά τους μικρούς μας φίλους, η κάμερα της σκηνοθέτιδας ακολουθεί πιστά τον 17χρονο Δημήτρη Κίτσο. Έχει, ξεκάθαρα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο με τα υπόλοιπα παιδιά να έχουν πιο συμπληρωματικό χαρακτήρα. Ο πιτσιρίκος στέκεται με αξιοπρέπεια στον ρόλο του ατίθασου και αποπροσανατολισμένου νέου. Διψάει για αλλαγή και ψάχνει την αποδοχή σε μια κοινωνία απρόσωπη κι αποξενωμένη.

1055286_6_1

Επί της ουσίας, το “Park” της Σοφίας Εξάρχου είναι ελληνική αντιπροσώπευση στο κυνήγι του Χρυσού Αλέξανδρου. Πρόκειται για ένα φιλμ που πραγματεύεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που υπόσχεται να σας κρατήσει για 100 ολόκληρα λεπτά καθηλωμένους στην μεγάλη οθόνη. Σκηνοθεσία, μοντάζ κι ερμηνείες διατηρούν έναν εκρηκτικό, φυσικό, νατουραλισμό που μετατρέπει εύκολα τον θεατή από απλό παρατηρητή σε δυναμικό συμμέτοχο..


Διαβάστε επίσης:

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές