Ουζερί Ο Τσιτσάνης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ουζερί Ο Τσιτσάνης


Γράφει:

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη η ταινία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΠΛΑΚΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΒΡΑΜ

Η ταινία, του γνωστού από τις επιτυχημένες τηλεοπτικές του παραγωγές, Μανούσου Μανουσάκη, Ουζερί ο Τσιτσάνης, έρχεται στις αίθουσες στις 3 Δεκέμβρη.

«Η Γερμανική κατοχή και μια απαγορευμένη ερωτική σχέση βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κινηματογραφικού ρυθμού που τίθεται από τη μουσική που συνθέτει ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του έργου: ο εμβληματικός Βασίλης Τσιτσάνης» είπε ο σκηνοθέτης.

Δείτε εικόνες από τα γυρίσματα και τους χαρακτήρες της ταινίας:

 

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες έφθασε και σίγουρα δεν είναι μόνο για αυτή την εβδομάδα.

Το «Ουζερί Τσιτσάνης» είναι η ταινία που περιμένει σίγουρα ο ελληνικός λαός. Συνδυάζει την ιστορικότητα με τον ρομαντισμό και το δράμα.

Στο φιλμ του Μανούσου Μανουσάκη, παρακολουθούμε την πορεία του ιστορικού Ουζερί που είχε ανοίξει ο τότε νεαρός σε ηλικία, ο μέγιστος μουσικός, Βασίλης Τσιτσάνης, στην Θεσσαλονίκη. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη κατά την χρονολογία 1942 – 1943. Εκεί βλέπουμε τον Τσιτσάνη με την ομάδα μουσικών του, την περίοδο της κατοχής των Ελλήνων από τους Γερμανούς, να βιώνουν την σκληρότητα του ναζισμού.

Σε μια υπόθεση που σαφέστατα μας ξεκινάει με την πορεία του 26χρονου τότε Τσιτσάνη που έμελε να γίνει το σύμβολο της εθνικής λαϊκής και αντιστασιακής μουσικότητας, παρακολουθούμε όμως ισότιμα και όλους τους ανθρώπους που πλαισιώνουν την καθημερινότητα μαζί ή παράλληλα του. Η ταινία καταφέρνει με όμορφο τρόπο να συγκεντρώσει το all star στοιχείο και όλοι και όλα τελικά καταλήγουν να παίρνουν μια γεύση στο Ουζερί του Τσιτσάνη.

Όπως διαφαίνεται και από το trailer της ταινίας, παράλληλα με την καλλιτεχνική ανησυχία και εν τέλει την δημιουργία των στοίχων του Τσιτσάνη, θα δείτε σε έντονο κλίμα, τις αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι Εβραίοι – και όχι μόνο – εκεί στην Θεσσαλονίκη και το αποτέλεσμα της ναζιστικής υπεροχής.

Με ηθοποιούς όπως ο Γιάννης Στάκογλου, που ενσαρκώνει τον Εβραίο πατέρα της πρωταγωνίστριας, Εστρέας, να μας μεταφέρνουν με άρτιο τρόπο την σκληρότητα των εποχών, την αντοχή, αλλά και τις εμμονές μιας ολόκληρης πορείας που φέρνουν το χάος.

Κάπου ανάμεσα στο έρεβος και το σκότος, γεννιέται και ένας μεγάλος έρωτας, μεταξύ ενός Χριστιανού του κουνιάδου του Τσιτσάνη, Γιώργου (Χάρης Φραγκούλης) και μιας Εβραίας, της Εστρέας (Χριστίνα Χειλα – Φαμέλη). Με μια άρτια ρομαντική χημεία βυθιζόμαστε στην ιστορία τους, που θα σας θυμίσει λίγο τον ρομαντισμό όπως στο ζευγάρι της Μικράς Αγγλίας, ( Όρσας – , στις θετικές τους στιγμές! ) Τελικά αυτό το ζευγάρι παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στο φιλμ, αλλά και στην ιδέα της αντίστασης, στον ρατσισμό, στην στασιμότητα, στην έχθρα, στην μονοτονία και σε όλα τα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε ένα τέλμα.

Με την υπέροχη μουσική επένδυση της ταινίας, οι μπουζουκάτες δραματικές νότες του Ανδρέα Κωνσταντίνου, ως τον Βασίλη Τσιτσάνη, και την υπέροχη φωνή, της Λέλας (Βασιλική Τρουφάκου) που ενσαρκώνει την νέα γυναικεία και τόσο ταλαντούχα φωνή του μαγαζιού, θα δείτε πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζετε πως θα σας εντυπωσιάσουν.

Μην ξεχνάμε πως ο διάσημος μουσικός, έγραψε τότε μερικά από τα διαμάντια της λαικής μουσικογραφίας, όπως τα τραγούδια: «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Για τα Μάτια που Αγαπώ», «Μπαχτσέ Τσιφλίκι» και τις «Νύχτες Μαγικές».

Και πάνω όλα, το γνωρίζετε και εσείς, πως θα βυθιστείτε σε μια ρεαλιστική νότα καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, σε ένα παλιακό τοπίο, όπου τα συναισθήματα είναι αιώνια και για πάντα μπερδεμένα.

Η κινηματογραφική απόπειρα του βιρτουόζου της παραγωγής σειρών, του Μανούσου Μανουσάκη, τον φέρνει εις πέρας, στις νέες σκηνοθετικές καινοτομίες, με αρκετά κοντινά πλάνα, που δείχνουν μια ακόμα πιο άμεση σύνδεση του κοινού με την ιστορία. Αυτό προσωπικά, κάπως με κούρασε κάποιες φορές, όμως το πολύ δυνατό το σενάριο και οι ερμηνείες όλων, κερδίζουν κάθε άλλη ένδειξη και αντένδειξη.

 

Δανάη Σωπασή


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές