Όσα Ζητάει η Καρδιά - 17ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όσα Ζητάει η Καρδιά – 17ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

H Rose(Liv Henneguier) είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει με τον πατέρα και την μικρή της αδερφή σε μια σκοτεινή, χαμηλού επιπέδου γειτονιά στην Γαλλία. Κάθε άλλο παρά συνηθισμένη θα έλεγε κανείς την ζωή της γεγονός για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η ίδια. Από την πρώτη κιόλας σεκάνς ο θεατής αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με την πρωταγωνίστρια. Η Rose μοιάζει βγαλμένη από ένα παράλληλο σύμπαν το οποίο κυβερνούν τα ψέματα και οι παράλογες αντιδράσεις. Η πιτσιρίκα συμπεριφέρεται ανώριμα και δίχως λογική σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν παρουσιαστεί στον δρόμο της, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο συνεχή εφηβικά αινίγματα στον αθώο πατέρα της.

Κάποια στιγμή, για τις ανάγκες συντήρησης του σπιτιού, μπαίνει στην ζωή της οικογένειας ένας Πολωνός εργάτης που άθελα του αλλάζει τις συνιστώσες μιας ψευδούς αρμονίας που επικρατούσε μέχρι πρότινος. Ο τίμιος άντρας σύντομα μετατρέπεται σε πηγή ενδιαφέροντος της Rose. Τα οικογενειακά ζητήματα τον οδήγησαν στην Γαλλία με σκοπό να  εντοπίσει τον χαμένο του γιο. Η γνωριμία των 2 αναμένεται να φέρει ανατροπές στην καθημερινότητα όλων των εμπλεκομένων.

Η Julia Kowalski κινηματογραφεί ένα οικογενειακό δράμα βουτηγμένο σε μια μουντή κι απαισιόδοξη ατμόσφαιρα. Προσπαθεί να χτίσει το φιλμ της πάνω στην εφηβική ανησυχία και την νεανική αντίδραση που πολλές φορές μοιάζει ακατανόητη. Κάθε άλλο παρά εύστοχη μπορεί να πει κανείς την προσπάθεια που έκανε η άπειρη σκηνοθέτιδα να αφουγκραστεί μέρος των ατοπημάτων της ηλικίας. Η πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική απόπειρα της Kowalski σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή και να τον ταυτίσει με τους ήρωες.

Οι χλιαρές ερμηνείες των πρωταγωνιστών εφάπτονται στην άνευρη αφήγηση ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν φιλμικό κόσμο που φείδεται πάσης φύσεως ενδιαφέροντος. Το κοινό όσο περνά η ώρα υπνωτίζεται και χάνεται σε μία πλοκή που δεν γνωρίζει ποτέ κορύφωση κι εκτόνωση. Ίσως εκεί να έγκειται το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας. Μια σεναριακή ιδέα φτωχή, πάει να αγγίξει την ευαίσθητη περίοδο της ενηλικίωσης τόσο επιφανειακά και άχρωμα που σου δίνει μια αίσθηση προχειρότητας κι απαισιοδοξίας.

Γυρίζοντας με δικά της έξοδα το πρώτο της ντοκιμαντέρ, που συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και στο φεστιβάλ Cinéma du Réel στο κέντρο Pompidou το 2004, η Julia Kowalski ξεκίνησε φέτος μια πραγματική αναζήτηση ταυτότητας που τη συνδέει με την πατρίδα της, την Πολωνία. Ευχή των απανταχού σινεφίλ στην κ. Kowalski να βρει την ταυτότητα της και να προσανατολιστεί στο κινηματογραφικό στερέωμα. Την παρούσα φάση τούτα τα στοιχεία λείπουν από την φιλμική ματιά μιας σκηνοθέτιδας που απέδειξε ότι οι μικρού μήκους ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και τα μεγάλου μήκους φιλμ, σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται. Αντίθετα απέχουν παρασάγγας κι απαιτούν τελείως διαφορετικά στοιχεία για την κινηματογράφηση τους.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές