Ωμότητες (Raw) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ωμότητες (Raw)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η συνεσταλμένη χορτοφάγος Justine μόλις πέρασε στην κτηνιατρική σχολή, όπου σπουδάζει και η μεγάλη της αδελφή, Alex. Ως νέα στο πανεπιστήμιο, πρέπει να περάσει κάποιες δοκιμασίες από τους μεγαλύτερους προκειμένου να κερδίσει το σεβασμό τους. Μια δοκιμασία που θα την αναγκάσει να φάει ωμά νεφρά λαγού θα σταθεί ως το περιστατικό το οποίο θα ξυπνήσει μέσα της μια ακόρεστη πείνα για σάρκα. Και όχι αποκλειστικά ζώου.

Μια ταινία που προειδοποιεί πως αρκετοί λιποθύμησαν βλέποντάς την προκαλεί. Και όταν λέω προκαλεί, δεν απευθύνομαι αποκλειστικά στον προκλητικό της χαρακτήρα, αλλά και στην πρόκληση που θέτει η ίδια στον εαυτό της. Ποιά είναι αυτή; Να μας προσφέρει μια εμπειρία αν όχι ανάλογη της λιποθυμίας, τότε να μας σοκάρει. Και στην εποχή της αποθράσυνσης την οποία διανύουμε, αυτό είναι ένα εγχείρημα δύσκολο εν τη γενέσει του. Κι όμως, καταφέρνει όχι μόνο να σοκάρει με τον ρεαλισμό των πιο αποτρόπαιων σκηνών της, αλλά να δώσει και μια ιστορία ενηλικίωσης κι αδελφικής αγάπης με έναν γκροτέσκο τρόπο.

Σε πρώτο επίπεδο, δεν μπορούμε παρά να μιλήσουμε για το αίμα ως αίμα καθαυτό. Ο ρεαλισμός, λοιπόν, αυτών των σκηνών είναι τέτοιος που μπορεί κανείς να νιώσει τον πόνο ή τη φρίκη της ενίοτε σκηνής, χάρη στα ρεαλιστικότατα εφέ που δεν φαίνονται ψεύτικα, αλλά ούτε και υπερβολικά. Οι περισσότερο λιπόψυχοι καλό θα ήταν να την αποφύγουν καθώς όντως υφίσταται κίνδυνος λιποθυμίας από ένα σπλάτερ που ουδέποτε γίνεται κουραστικό ή επαναλαμβανόμενο.

Δεν είναι, ωστόσο, μια απλή σπλάτερ ταινία. Αντιθέτως, είναι μια συμβολική αλληγορία πάνω στο πως είναι να είσαι ο παρίας σε έναν κόσμο που περιμένει την παραμικρή σου κίνηση για να σε ρημάξει. Μια ωδή στην ανετοιμότητα των εμπειριών που προσφέρει το πέρασμα του χρόνου, όπου από τα λαχανικά και την αυστηρή διατροφή περνάμε σε ένα στάδιο τύπου Κάρι, που κυριολεκτικά λούζεται με αίμα. Το περιβάλλον είναι αφιλόξενο και δεν είναι βέβαιο ότι θα προσαρμοστεί στο νέο καθεστώς με τρόπο ομαλό το νέο αυτό άτομο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε παρά να αναφερθούμε στην αγάπη και το πάθος, όπως αυτά μεταφράζονται στις καλογυρισμένες σεκάνς της ταινίας. Το πάθος, η φιλία και η αγάπη, όλα συσχετίζονται με τον έναν τρόπο ή τον άλλο με την αλληγορία του αίματος. Μέσα από αυτήν εκτυλίσσεται και η άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία συμφιλίωσης των δύο αδελφών, οι οποίες θα δεθούν σε σημείο να μπορούν πλέον να κατανοήσουν η μία την άλλη απόλυτα και να οδηγηθούν μέχρι και στην αυτοθυσία προκειμένου να αλληλοπροστατευτούν.

Το σενάριο κρύβει πολλές έξυπνες και απρόοπτες ανατροπές, δύο πολύ καλογραμμένους κεντρικούς χαρακτήρες οι οποίοι ερμηνεύονται άψογα από τις δύο πρωταγωνίστριες, σαρδόνιο χιούμορ που, αν κάποιος έχει κάπως πιο σκοτεινά γούστα στο χιούμορ του, μπορεί και να γελάσει, όπως επίσης ένα Carpenterικό φινάλε, όμοιο του οποίου είχαμε χρόνια να δούμε. Μεγάλο ρόλο, επίσης, στην ατμόσφαιρα παίζει και το soundtrack, όπου οι ποπ τόνοι συγκρούονται με θέματα μακάβρια.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, να την δείτε. Είναι μεν μια εμπειρία εν μέρει επώδυνη, αλλά αν μπορέσετε να αφήσετε πίσω τις όποιες προκαταλήψεις (αν έχετε τέτοιες), θα δείτε μια ταινία πέρα για πέρα αξιόλογη. Και ας υπολογίσουμε και ότι πρόκειται περί σκηνοθετικού ντεμπούτου, το οποίο δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στα όσα προβάλλονται στα 98 λεπτά της.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές