Όλα για τη μητέρα μου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όλα για τη μητέρα μου

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Οι ταινίες που ασχολήθηκαν με το AIDS είναι αρκετές, αλλά αυτές που άφησαν το στίγμα τους, για τον τρόπο με τον οποίο έθιξαν αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, είναι λίγες. Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του AIDS, θυμίζουμε λίγο την υπόθεση και καταθέτουμε κάποιες σκέψεις.

Ο Αλμοδοβάρ, στην ταινία, «όλα για την μητέρα μου», αφηγείται την ιστορία της Manuela, μιας γυναίκας που, όταν χάνει το γιο της σε αυτοκινητιστικό, αποφασίζει να πάει στη Βαρκελώνη και να ψάξει να βρει τον πατέρα του αδικοχαμένου παιδιού της, ο οποίος πλέον είναι τραβεστί και λέγεται Lola. Όταν φτάνει εκεί μαθαίνει πως η Lola έχει AIDS, ωστόσο έχει αφήσει έγκυο μια νεαρή καλόγρια, τη Rosa…

Όπως λέει και ο ίδιος χαρακτηριστικά :«Η ταινία αυτή αφιερώνεται στην Bette Davis, τη Romy Schneider, την Gena Rowlands. Σε όλες τις ηθοποιούς που έπαιξαν το ρόλο της ηθοποιού. Σε όλες τις γυναίκες που παίζουν το ρόλο της γυναίκας κάθε μέρα και όλους τους άντρες που παίζουν το ρόλο της γυναίκας κάθε νύχτα. Σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες. Σε όλες τις μητέρες. Στη μητέρα μου».

Με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζει το θέμα ο σκηνοθέτης, καθώς δεν κρίνει τους πρωταγωνιστές του για τη ζωή που κάνουν, ούτε τους σχολιάζει. Μόνο τους παρατηρεί με τρυφερότητα, χωρίς να ψάχνει τους λόγους για τους οποίους η πορεία της ζωής τους πήρε αυτό το δρόμο ή γιατί η Lola κόλλησε AIDS. Αλλά με χιούμορ και κατανόηση σκύβει πάνω από το πρόβλημά της, δείχνοντας πως και αυτό είναι μία πλευρά της ζωής που πρέπει να αποδεχτούμε και να βοηθήσουμε όποιον του συμβεί.

Γιατί, αυτή η γυναίκα με τον ιό, μπορεί να είναι η μάνα μας, η αδερφή μας, η γυναίκα που κρύβει κάθε άντρας μέσα του, κάθε τραβεστί, κάθε άνθρωπος σε αυτή τη γη. Αφήνοντας τις προκαταλήψεις στην άκρη, ο Αλμοδοβάρ για άλλη μια φορά μέσα από την εκπληκτική ιστορία και την σκηνοθεσία του, μας θυμίζει τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, με τις χίλιες αδυναμίες και τις άλλες τόσες ομορφιές…..

Η ταινία κέρδισε το βραβείο Oscar καλύτερης ταινίας το 1999.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές