Oculus - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Oculus

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Η Kaylie και ο Tim προσπαθούν να αποδείξουν πως η διάλυση της οικογένειάς τους οφείλεται σε παραφυσικά φαινόμενα.

Όταν ο Tim παίρνει εξιτήριο από το ψυχιατρικό ίδρυμα στο οποίο θεραπευόταν, η αδελφή του Kaylie του ανακοινώνει το σχέδιό της να φανερώσει την αληθινή αιτία της παράνοιας που κατέστρεψε τα παιδικά τους χρόνια και στιγμάτισε τη ζωή τους. Ένας στοιχειωμένος καθρέφτης-αντίκα, κατειλημμένος από κάποια μεταφυσική δύναμη οδήγησε τη μητέρα τους σε νευρικό κλονισμό και τον πατέρα τους να γίνει απειλή για τα ίδια του τα παιδιά. Ο Tim με τη βοήθεια ειδικών απώθησε τα πραγματικά γεγονότα και κατέληξε να κατηγορεί τον αποτυχημένο γάμο τους για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Η Kaylie όμως, δεν το ξεπέρασε ποτέ. Κατάφερε να ξαναβρεί τον καθρέφτη και με σκοπό να παγιδεύσει τον  «φιλοξενούμενό» της, εγκατέστησε ολόκληρο σύστημα παρακολούθησης στο παλιό τους σπίτι. Κι έτσι, οι δυο τους έρχονται ξανά αντιμέτωποι με το ταραγμένο παρελθόν τους.

Ο Mike Flanagan μετατρέπει την πρώτη έκδοση του Oculus σε μεγάλου μήκους φιλμ και μας μας παρουσιάζει μια έξυπνη εκδοχή μιας ανεξήγητης υπερφυσικής μορφής που σκορπίζει με τρομακτικό και ιδιαίτερο τρόπο το θάνατο σε μια οικογένεια, μια κλειστή ομάδα απ’όπου κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει. Με μικρές αναφορές στη ιστορία του στοιχειωμένου αντικειμένου, χωρίς πολλές εξηγήσεις, προσπαθεί και καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να χτίσει μια αμφίβολα σκοτεινή ατμόσφαιρα, παίζοντας ταυτόχρονα με τους χαρακτήρες των δυο πρωταγωνιστών.

oculus1

Η Kaylie που δείχνει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών της, παρουσιάζεται τρομερά ψύχραιμη και καθώς πείθεται πως έχει δίκιο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην επανάληψη των αναμνήσεών της, όπου και τελικά αφήνεται. Ο μικρός της αδελφός από την άλλη, εκπρόσωπος της λογικής, αλλά φανερά πιο ασταθής και ευάλωτος, προσπαθεί να επαναφέρει την Kaylie στην πραγματικότητα, και  μέχρι και την τελευταία στιγμή αδυνατεί να πιστέψει και να αποδεχτεί τα γεγονότα. Ενδιαφέρουσες οπτικές που όμως βαρύνονται σημαντικά από τις ερασιτεχνικές ερμηνείες των Karen Gillan και Brenton Thwaites. Αξίζει να αναφερθούν οι παιδικοί χαρακτήρες του Tim και της Kaylie, Annalise Basso και Garrett Ryan που παρουσιάζουν κάποιες δυνατότητες εξέλιξης.

Κάπως απότομη φαίνεται η κλιμάκωση, και ο θεατής πιθανόν να μείνει με την εντύπωση πως παραλίγο να πετύχαινε η φόρμα. Ας εστιάσουμε μια φορά όμως στα θετικά – έτσι για αλλαγή – γιατί τα καλά θρίλλερ στις μέρες μας σπανίζουν: οργανωμένη υπόθεση ώστε τα κενά στο σενάριο να μη δημιουργούν πρόβλημα, σωστά πλάνα, αξιοποίηση των ανθρώπινων παθών για τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, και τέλος μια πετυχημένη παράλληλη εξέλιξη της πραγματικότητας και του παρελθόντος, της παραπλανητικής οπτικής αντίληψης και της συνείδησης. Γενικά δεν πρόκειται για μια συγκλονιστική παραγωγή που θα μας στερήσει τον ύπνο ή θα μας εγγυηθεί ότι θα φοβηθούμε ξανά, δίνει όμως μια αμυδρή ελπίδα πως το είδος δεν πέθανε, ούτε μετανάστευσε για επ’αόριστον στον ισπανόφωνο κινηματογράφο.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές