O Κύριος Όβε (En Man Som Heter Ove) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

O Κύριος Όβε

(En Man Som Heter Ove)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Μια συγκινητική κωμωδία από την Σουηδία, βασισμένη στο ομώνυμο best seller, που αποδείχτηκε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες των τελευταίων ετών.

Ο Όβε είναι ένας 59χρονος γκρινιάρης, εριστικός, καταθλιπτικός τύπος. Έχει αυστηρές αρχές, σιδερένια πειθαρχία και ελάχιστη κατανόηση. Παλιότερα ήταν ο  διαχειριστής ενός οικισμού με όμορφα σπιτάκια και λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά όχι πια. Όταν δεν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει, ο Όβε περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του, μαλώνοντας και κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις. Κανείς δεν τον αντέχει και τον αποκαλούν «ο γείτονας από την κόλαση», αλλά αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι ότι πίσω από τη δύστροπη συμπεριφορά κρύβεται μια λυπητερή ιστορία.

EnManSomHeterOve_800b

Όταν όμως στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια καινούργια και φασαριόζικη οικογένεια με παιδιά που κατά λάθος χαλάνε το γραμματοκιβώτιο του Όβε, τα πράγματα θα αλλάξουν. Όχι μόνο για τον οικισμό, αλλά και τον ίδιο τον Όβε, που έκπληκτος θα δημιουργήσει μια αναπάντεχη και τρυφερή φιλία. Μια γλυκόπικρη ταινία για τους παραιτημένους ανθρώπους και τον σημαντικό αντίκτυπο που η ζωή τους μπορεί να έχει τις ζωές των άλλων.

Η συγκινητική κι αστεία ιστορία του άντρα που λέγεται Όβε είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του νεαρού συγγραφέα Φρέντρικ Μπάκμαν, ένα best seller που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Ο Σουηδός σκηνοθέτης Χάνες Χολμ («Διακοπές στην Ελλάδα» / «Sune in Greece»)  γράφει και σκηνοθετεί μια συγκινητική feel-good κωμωδία που κέρδισε τρία κρατικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και για την ερμηνεία του Ρολφ Λάσγκαρντ («Μετά τον Γάμο», «Η Ιδανική Λύση»), και έσπασε ρεκόρ στα ταμεία της Σουηδίας τον περασμένο Δεκέμβριο μπαίνοντας έτσι στο top-5 των πιο επιτυχημένων ταινιών όλων των εποχών.

ove

Ο κύριος Όβε είναι μια γλυκόπικρη ταινία με αρκετές δόσεις μαύρου χιούμορ που δεν περίμενες ότι θα δεις από τον σουηδικό κινηματογράφο. Βασίζεται σε πάρα πολλά κλισέ του είδους αλλά καταφέρνει να διηγηθεί μια γνήσια συγκινητική ιστορία για έναν άνθρωπο μόνο και ίσως δύστροπο αλλά όχι κακό.

Ο Όβε είναι ο παράξενος γέρος που όλοι έχουμε κάποτε γνωρίσει. Έχει άποψη για τους πάντες και τα πάντα. Θεωρεί ότι όλοι γύρω του είναι ηλίθιοι (δεν έχει και άδικο) και απαιτεί να ακολουθούνται πιστά οι κανόνες που ο ίδιος έχει θέσει.

Όταν αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να πάει να συναντήσει την αγαπημένη του γυναίκα Sonja ξεκινάει να αναπτύσσεται η ιστορία αυτού του άντρα. Μέσα από το ευρηματικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο του flashback σε κάθε απόπειρα αυτοκτονίας μεταφερόμαστε στο παρελθόν του ήρωα και μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για την ζωή, γεγονός που μας κάνει να τον συμπαθήσουμε όλο και περισσότερο.

Ο σκηνοθέτης Hannes Holm δημιουργεί μια συγκινητική ταινία την οποία εμπλουτίζει με αρκετό μαύρο χιούμορ ενώ η φωτογραφία του είναι ζωντανή, απαλή και καθαρή. Εξαιρετική είναι και η ερμηνεία του  Rolf Lassgård ο οποίος παραδίδει έναν πολύπλευρο και πολυδιάστατο χαρακτήρα που μέσα σε δευτερόλεπτα αποκτά και διαφορετική διάθεση.

Ο κύριος Όβε θα σας συγκινήσει και θα σας αφήσει μια γλυκιά γεύση.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές