Ο Γιός της Σοφίας - η ταινία της Ελίνας Ψύκου που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Tribeca - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Γιός της Σοφίας


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Χώρα: Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 30-11-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Ο Μίσα είναι ένας 11χρονος, που έρχεται από τη Ρωσία στην Ελλάδα τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, για να συναντήσει τη μητέρα του Σοφία, που δυο χρόνια νωρίτερα είχε επίσης έρθει στη χώρα, ως μετανάστρια. Αυτό που δεν γνωρίζει από την αρχή, είναι πως η μητέρα του έχει παντρευτεί εναν ηλικιωμένο Έλληνα, τον κύριο Νίκο, έναν συντηρητικό, παλαιών αρχών και αυστηρό άνθρωπο, γνωστό τηλεοπτικό παραμυθά με καριέρα στη χουντική τηλεόραση. Ο κ. Νίκος προσπαθεί να περάσει ελληνικές αρχές στον νέο του «γιο», μέσα από εντατικά μαθήματα ελληνικών και ιστορίας τις ώρες, που η μητέρα του εργάζεται.

Ο Μίσα από την άλλη, νιώθει εγκλωβισμένος σε μια νέα πραγματικότητα και σε ένα αποστηρωμένο περιβάλλον, όπου δεν μπορεί να εκφράσει την παιδικότητά του και να κερδίσει πίσω τον χαμένο χρόνο με τη μητέρα του. Σύντομα αποδρά από αυτό, έχοντας γνωρίσει τον Βίκτορα, έναν έφηβο Ουκρανό με όνειρο να… ελληνοποιηθεί και να αγωνιστεί με τα χρώματα της ελληνικής ομάδας, στους επόμενους Ολυμπιακούς, ο οποίος προσπαθεί να τον παρασύρει όμως στα σκοτεινά μονοπάτια τα οποία  παρουσιάζει ως μέσο αυτονόμησης και επιβίωσης. Η επιστροφή του στο σπίτι έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία του, άλλα και τις πρώτες εκδηλώσεις αγάπης του κ. Νίκου, πριν καταλήξει ανήμπορος, έπειτα από ένα εγκεφαλικό. Η ασθένεια του ηλικιωμένου και ο επικείμενος θάνατός του, φαντάζουν ως η ιδανική λύση για τον Μίσα, που θεωρεί ότι αυτό θα του επιτρέψει να ζήσει επιτέλους με τη μητέρα του την ζωή, που επιθυμεί.

Ο Γιος της Σοφίας είναι μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις και το πως αυτές διαμορφώνονται σε μια προσπάθεια ο κάθε ένας από εμάς να κρατήσει από αυτές, αυτό που επιθυμεί. Πως ισορροπούν οι επιθυμίες μας, πως περιοριζόμαστε από τις συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί από εξωγενείς παράγοντες και, επίσης, πως αντιδρούμε όταν η διαφορές και το (ηλικιακό ή/και πολιτισμικό) χάσμα είναι μεγάλο;

Η Ελίνα Ψύκου έχει πλάσει έναν παραμυθένιο, άλλα σκληρό, κόσμο για τον μικρό πρωταγωνιστή της. Το αστικό τοπίο της Αθήνας – στις «καλές» εποχές της χώρας μας –  με τις φωτεινές και τις σκοτεινές της γωνιές, οι άνθρωποι (οι καλοί, οι κακοί, οι αδιάφοροι) που τις περπατούν, άλλα κι ένα μαγικό περιβάλλον με μυθικούς χαρακτήρες, γέννημα των κλασσικών παραμυθιών, της Ελλάδας και της Ρωσίας, και της ζωηρής φαντασίας και του πολυμήχανου μυαλού του Μίσα, παντρεύονται ιδανικά στη μεγάλη οθόνη. Με τη συμβολή της εξαιρετικής φωτογραφίας, της ενδιαφέρουσας σκηνοθετικής ματιάς και της εμπνευσμένης μουσικής επένδυσης και με όχημα τις άρτιες ερμηνείες από το σύνολο του cast, η δημιουργός μας ξεδιπλώνει έναν αριθμό από χαρακτήρες, χωρίς να εκβιάσει τα συναισθήματά μας για αυτούς. Ο θεατής φεύγει από την αίθουσα έχοντας συμπαθήσει κάθε έναν από αυτούς.

Η τελευταία ταινία της σκηνοθέτιδος της Αιώνιας Επιστροφής του Αντώνη Παρασκευά απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca. Η επιτροπή δήλωσε ενθουσιασμένη από τον ουμανισμό, την προσέγγιση των δύσκολων χαρακτήρων αλλά και τη σκηνοθετική σιγουριά που διακρίνει το νέο αυτό πόνημα.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές