Ο ανέτοιμος / Der Unfertige - Outview Film Festival - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο ανέτοιμος / Der Unfertige – Outview Film Festival

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Klaus Johannes Wolf και τη ζωή του ως σκλάβος. Ο Κλάους, φορώντας αλυσίδες και δεμένος στο κρεβάτι του μιλά για τη ζωή του, για τους γονείς του και τι σημαίνει να είσαι γυμνός. Τελικά αποφασίζει να αφήσει τα πάντα πίσω και επισκέπτεται ένα στρατόπεδο για σκλάβους ώστε να βελτιώσει τη ζωή του ως σκλάβος και να γίνει ο τέλειος υπηρέτης. Με λίγα λόγια, “Ο ανέτοιμος” του Jan Soldat είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως “απίθανο και όμως αληθινό” και μάλιστα σε μια ταινία που δεν περιέχει ίχνος μυθοπλασίας μέσα της.

Εξερευνώντας τα όρια του σκοτεινού κόσμου του σαδομαζοχισμού ο Soldat σκηνοθετεί τον Klaus Johannes Wolf, να αφηγείται κομμάτια της ζωής του που αφορούν τις οικογενειακές καταβολές του αλλά και να ζει τις ακραίες προσωπικές επιλογές του, με έναν ρεαλισμό στα όρια του κυνισμού που σοκάρει. Ο Klaus είναι ένας ομοφυλόφιλος άνδρας 60 ετών, λογιστής, με μια μορφή που παραπέμπει περισσότερο σε ένα ασπόνδυλο ον με σαφείς αναφορές στο gollum του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών παρά σε άνθρωπο, ο οποίος δηλώνει ευθαρσώς σκλάβος, αποποιούμενος όλο και περισσότερο την ανθρώπινη ιδιότητα του, εξηγώντας στην συνέχεια πως ο σκλάβος είναι ένα πράγμα, ένα αντικείμενο, ένας ευνούχος. Καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας ο θεατής προσπαθεί να διαβάσει μέσα από τα κοντινά πλάνα που καδράρουν το μειλίχιο, σχεδόν ανέκφραστο πρόσωπο του Klaus εάν πρόκειται για έναν σοβαρά διαταραγμένο ψυχοπαθή ή για έναν αιρετικό άνθρωπο που δεν διστάζει να φτάσει μέχρι τέλους τις ερωτικές φαντασιώσεις και εμμονές του αποσκοπώντας στην απόλυτη ηδονή.

Απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα του θεατή προσπαθεί να δώσει ο Soldat μέσα από την εξιστόρηση του παρελθόντος του Klaus. Προερχόμενος από ένα ζευγάρι που ασπάστηκε την ναζιστική ιδεολογία, με έναν πατέρα ανώτερο στρατιωτικό της Βέρμαχτ και μια μητέρα δασκάλα στην εποχή της ανηλεούς προπαγάνδας, ο Klaus φαίνεται να ανέπτυξε ένα διεστραμμένο φετίχ με τις διαταγές και την υποταγή που ευνούχισε πλήρως την ελεύθερη βούληση του και τον έκανε εξαρτημένο από την ταπείνωση του αφέντη. Με τον τρόπο που η δράση φέρνει αντίδραση, οι άνθρωποι σαν τον Klaus φαίνεται να είναι το τίμημα που επέφερε στην Γερμανία το αρρωστημένο ρατσιστικό ιδεώδες της χιτλερικής προπαγάνδας, παράγοντας δύστυχες ευνουχισμένες υπάρξεις που ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά που ο ναζιστικός παραλογισμός ήθελε να εξαλείψει. Μέσα από τον Ανέτοιμο παρατηρούμε τον φοβερό βαθμό αυτολύπησης και εξευτελισμού στον οποίο βουλιάζουν αυτοί οι άνθρωποι, μαστιγώνοντας κυριολεκτικά τους εαυτούς τους και την κοινωνία γύρω τους για τα εγκλήματα εκείνα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πόσο μάλλον να αντέξουν. Καταλύοντας το συνειδητό που συνεχώς ζητάει εξηγήσεις που δεν θέλουν να δοθούν οι σύγχρονοι Γερμανοί σκλάβοι, όπως ο Klaus, καταγγέλλουν τον κόσμο της λογικής που δεν τους ταιριάζει αναλαμβάνοντας έναν επικίνδυνο ρόλο σε ένα περίεργο “παιχνίδι”, όπως ο ίδιος το ονομάζει, που τους εξιλεώνει, τους αναμορφώνει, τους οδηγεί στην δική τους, προσωπική κάθαρση.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 8ο Rome Film Festival και παίχτηκε σε πάνω από 40 φεστιβάλ παγκοσμίως, ενώ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους CineMAXXI Award στο 8ο Rome Film Festival το 2013, Καλύτερου Σκηνοθέτη στο ARGENTINA LGTB AND GENDER INT. FILM FESTIVAL, το ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής στο Curitiba International Film Festival και ήταν υποψήφιο για το Preis der deutschen Filmkritik.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές