Nymphomaniac Μέρος 1 (Director's Cut) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Nymphomaniac Μέρος 1 (Director’s Cut)


Γράφει:

Το όνομά μου είναι Τζο και είμαι νυμφομανής! λέει η Τζο, με την Charlotte Gainsbourg να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία του Τρίερ για ακόμη μία φορά.

Η Τζο είναι νυμφομανής, τουλάχιστον αυτό νομίζει η ίδια για τον εαυτό της, έχοντας καταλήξει στην διάγνωση από μικρή ηλικία. Η ιστορία θα αρχίσει όταν η Τζο, όντας κακοποιημένη θα συναντήσει τον Selingman και θα ανοίξει κουβέντα μαζί του για την σεξουαλική ζωή της. Έτσι με κέντρο την συζήτηση αυτή ξεδιπλώνεται στην οθόνη ολόκληρη η σεξουαλική ζωή της πρωταγωνίστριας από την εφηβική της ηλικία μέχρι και το σήμερα.

Η ταινία που έχει προκαλέσει όσο καμία τα τελευταία χρόνια, καθώς:

  • Έχει γυρίσματα με σκηνές αληθινού σεξ, με τους πρωταγωνιστές να ντουμπλάρονται από πορνοστάρ,
  • Η πρωταγωνίστρια δήλωσε ότι δεν την ενόχλησαν οι σκηνές σεξ καθώς έπαιζε εκείνη τον ρόλο της, και στην συνέχεια αναλάμβαναν οι πορνοστάρ. Όμως ενοχλήθηκε και αισθάνθηκε άβολα από τις σκηνές σοδομαζοχισμού.
  • Πρόκειται για την ταινία που θα μπορούσε να πάρει Oscar για την εμπορική της προώθηση, καθώς έχει βγάλει 6 appetizers, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν άλλα 2, ένα για κάθε κεφάλαιο της. Τα μισά περίπου από τα βίντεο κατέβηκαν από το youtube καθώς οι γυμνές σκηνές και οι σκηνές σεξ, δεν συμβαδίζουν με την πολιτική του site.
  • Είναι η ταινία με τα περισσότερα ίσως poster στην ιστορία. Ένα poster για κάθε έναν από τους πρωταγωνιστές της έβγαλε πριν λίγους μήνες ο Trier, ενώ ακολούθησαν ένα poster με την Gainsbourg και άλλο ένα με την Gainsbourg και τον Le Beouf σε μια σκηνή που αν το youtube ήταν site φωτογραφιών, θα την έκοβε και εκείνη.
  • Ο Trier έκοψε την ταινία του σε ένα film διάρκειας 330 ωρών. Αυτό είναι 5 μισι ώρες! Από κει και πέρα δήλωσε ότι δε μπορεί να κόψει κάτι και έτσι οι παραγωγοί του ανέλαβαν το κόψιμο στα 240 λεπτά, τις 4 ώρες δηλαδή. Έτσι η ταινία που θα δούμε θα είναι χωρισμένη σε δύο δίωρα μέρη.

Η πρεμιέρα του Nymphomaniac στην Δανία τάραξε αρκετούς δημοσιογράφους και κριτικούς αν και ήταν σίγουρα υποψιασμένοι για το τι θα δουν, ενώ ακόμη και οι πρωταγωνιστές δεν μπορούσαν παρά να μην αποφύγουν να μιλήσουν για τις σκηνές του σεξ που κατακλίζουν την ταινία. Έτσι ο  Stellan Skarsgård δήλωσε πως οι σχετικές σκηνές είναι μεν πολλές όμως η ταινία δεν είναι πορνογράφημα, αλλά μία ιστορία με αρχή και τέλος που αν ένας θεατής την δει χωρίς αναστολές θα εκλάβει το σεξ σαν αναπόσπαστο μέρος της.

Σίγουρα τα λόγια του Skarsgård, είναι η ουσία του κινηματογράφου σαν τέχνη, καθώς το σεξ δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται ταμπού και να κόβεται από τις ταινίες, με χαρακτηριστικότερο τελευταίο παράδειγμα την βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα Ζωή της Adele.

Όμως είναι σε αυτήν την περίπτωση, δεν είμαστε σίγουροι αν ο Trier έκανε όντως κάτι καλλιτεχνικό ή απλά ήθελε να προκαλέσει, όπως έκανε με τα πάμπολλα πόστερ, τα οκτώ appetizers ή παλαιότερα με την δήλωση ότι συμπαθεί/καταλαβαίνει τον Χίτλερ που έκανε τον κόσμο να τον κράζει για μήνες.

Όλα αυτά μέχρι να δούμε το Nymphomaniac στις αίθουσες στο πρώτο μέρος του (αλλά και το δεύτερο) αλλά κυρίως μετά από την παγκόσμια πρεμιέρα στο Βερολίνο του πρώτου μη κομμένου μέρους του Nymphomaniac. Η ταινία συνάντησε τις κατάφερε να συγκεντρώσει τα θετικά σχόλια του κοινού, εκτός από κάποιους που δεν άντεξαν να βλέπουν τις σκηνές σεξ, με τα αμέτρητα πέη που πέρασαν από την οθόνη.  Σίγουρα βέβαια αυτοί οι τελευταίοι ήταν και η μειοψηφία, μια μειοψηφία που έχασε όλη την ουσία της ταινίας του Trier. Η οποία ουσία, μπορεί να μην είναι το βαθυστόχαστο μήνυμα που χτυπά στην καρδιά της κοινωνίας, όπως το Dogville για παράδειγμα, είναι όμως οι απολαυστικοί διάλογοι του Selingman με την Τζο, περί θεού, σεξ, ανδρισμού αλλά και άλλων όπως το αν το κεικ πρέπει να τρώγεται με κουταλάκι ή όχι. Για να μην αναφερθώ στην σίγουρα άξια για Oscar ερμηνεία της Uma Thurman, σε ένα ρόλο έκπληξη που κάνει την αίθουσα να γελάει, αλλά και να κοιτάζει αμήχανη την οθόνη. Μέχρι κάποιο σημείο λοιπόν μπορώ να καταλάβω όλους όσους θα πούνε ότι το Nymphomaniac δεν είναι παρά μία ταινία του Trier για να προκαλέσει και να κόψει εισιτήρια προβάλλοντας πέη και στήθη. Όμως αυτό ακριβώς είναι κάτι που κανείς άλλος δε τολμά να δείξει, και ο Trier χωρίς να φτιάχνει ένα αριστούργημα, καταφέρνει να το δείξει χωρίς να είναι το κεντρικό σημείο της ταινίας.

Γιατί μπορεί μεν το Nymphomaniac μέρος πρώτο να μην είναι ένα αριστούργημα, είναι όμως μια ταινία ενός ταλαντούχου σκηνοθέτη που ξέρει την δουλειά του, και στέκεται μια χαρά, ενώ βλέπετε ευχάριστα προβληματίζοντας σε πολλά σημεία της. Το μόνο αρνητικό που έχω να χρεώσω στην ταινία είναι το ότι κόβεται στην μέση, αφήνοντας ανοιχτά ζητήματα. Δε ξέρω βέβαια τι θα έλεγα αν με κλείνανε 5-6 ώρες στην σκοτεινή αίθουσα για να δω και τα δύο μέρη μαζί, όμως το τέλος με ενόχλησε αισθητά.

Πολλοί θα θέλετε να διαβάσετε τι διαφορετικό έχει να πει το uncutted version από αυτό που είδατε στις αίθουσες. Δύσκολο να το απαντήσω γιατί δεν έχω δει το δίωρο version. Στην τελική δε το έχει δει ούτε ο ίδιος ο Trier… Όμως από αυτά που άκουσα το uncutted version έχει πιο πολύ sex και ένα πιο εκτενές τέταρτο κεφάλαιο (θάνατος του πατέρα της Τζο).

Πλέον περιμένω να δω το δεύτερο uncutted version όποτε ο Trier και η ομάδα του το αποφασίσουν. Δείτε τι γράψαμε για την μικρή εκδοχή του δεύτερου μέρους της ταινίας που κυκλοφόρησε στις αίθουσες.

Appetizer No5:


The Little Organ School

Appetizer No4:

Delirium: Confusion. Delusion. Hallucination.

Appetizer No3:

Mrs. H

Appetizer No2:

Jerôme

Appetizer No1:

The Compleat Angler


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές