No Man's Land (Berlinale κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

No Man’s Land (Berlinale κριτική)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ολόκληρη η ιστορία μας διαδραματίζεται στις βορειοδυτικές ερήμους της Κίνας μεταξύ μιας συμμορίας λαθροθηρών και ενός από τους  μεγαλύτερους δικηγόρους της χώρας, οπού το ένα μέλος της συμμορίας τον προσέλαβε για μία δίκη για τον φόνο ενός αστυνομικού. Ο δικηγόρος τον ξελασπώνει αλλά επειδή δεν είχε χρήματα να του δώσει ο δικηγόρος του παίρνει το αμάξι σαν εγγύηση πληρωμής για την επιστροφή του. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του όμως θα συμβούν όλα τα ευτράπελα. Η αρχή γίνεται κατά την διάρκεια της οδήγησης όταν πάει να προσπεράσει ένα φορτηγό με σανό και ο οδηγός του ενοχλείται και έτσι βρίσκονται να διαπληκτίζονται με τον οδηγό να τον χτυπάει και τον δικηγόρο για αντίποινα να ρίχνει τον αναπτήρα του στο σανό και να φεύγει. Στη συνέχεια του ταξιδιού του θα συναντήσει και τον δεύτερο λαθροθήρα που του έχει στήσει καρτέρι για να τον σκοτώσει επειδή τους πήρε το αυτοκίνητο και απο εκεί και ύστερα δεν υπάρχει διέξοδος επιστροφής όλα ανατρέπονται και δημιουργείται μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που πας μας κάνουν να γελάσουμε αλλά και να στεναχωρηθούμε καθώς βλέπουμε ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και δεν έχει πάντα αίσιο τέλος για όλους.

Η ταινία θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο στο τμήμα Forum του 64ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Μιχάλης Χατζηελευθερίου


Η ταινία του  Hao Ning είναι ένα Κινέζικο spaggeti western όσο περίεργο κι αν μας ακούγεται κάτι τέτοιο. Είναι μία ταινία που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς με έναν πανέξυπνο δικηγόρο να κερδίζει μία υπόθεση και να παίρνει με στυλ το αυτοκίνητο του πελάτη του αντί πληρωμής και συνεχίζεται με ευτράπελα, που θα κάνουν τον δικηγόρο, που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή μια όμορφη και νόμιμη ζωή, να παρανομήσει επαννειλημένα, να δοκιμάσει τα όριά του και να γίνει ένας άλλος άνθρωπος από αυτό που νόμιζε και ο ίδιος για τον εαυτό του. Όλα αυτά στην No Man’s Land, στην χώρα του κανενός, σε μία Κινέζικη έρημο με αχανείς αποστάσεις και με διάφορους τρελούς χαρακτήρες που θα σταθούν εμπόδιο στο να φτάσει ο ήρωάς μας στον προορισμό του.

Το No man’s land έχει πολλά κωμικά στοιχεία και είναι μία εύπεπτη ταινία που σκοπός της είναι κυρίως να διασκεδάσει και στην συνέχεια να δείξει το μικρό σχετικά βάθος των χαρακτήρων της. Γρήγορα θα εξελιχθεί σε ένα κυνηγητό ανάμεσα σε έναν ιδιοκτήτη “βενζινάδικου” στην μέση του πουθενά, τους δύο οδηγούς του φορτηγού που ο δικηγόρος νομίζει ότι νίκησε στην αρχή βάζοντας φωτιά το όχημά τους και δύο μαφιόζους κυνηγούς γερακιών.

Η αναπόφευκτη σύγκριση της ταινίας με το In order of Dissapearnce που επίσης είδαμε στο Βερολίνο πριν λίγες μέρες θα βγάλει την κινέζικη ταινία μάλλον χαμένη καθώς το No man’s land δεν έχει το σενάριο της ταινίας του Moland, ενώ υπολείπεται και σε ερμηνείες, κάτι που ίσως να είναι και το βασικό του πρόβλημα. Σίγουρα πάντως παραμένει μία από τις ταινίες της Berlinale που θα πάρει διανομή και θα έχει μια επιτυχημένη πορεία στις αίθουσες.

Γιάννης Πατλάκας

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές