Νήμα του The Boy - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Νήμα


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 94
Χώρα: Ελλάδα
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:
Πρεμιέρα: 07-12-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η Νίκη είναι μια γυναίκα που, κατά τη περίοδο της Χούντας, αφιέρωσε τη ζωή της στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ο γιος της Λευτέρης νιώθει παραμελημένος επειδή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Ωστόσο και εκείνη τον αντιλαμβάνεται ως εμπόδιο για την πολιτική της δράση. Εκείνη είναι αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Εκείνος πρέπει να αναμετρηθεί με το μέλλον του. Και οι δυο πρέπει να κόψουν το νήμα που τους κρατά δεμένους μεταξύ τους.

 

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (κατά κόσμον The Boy) κουβαλάει ένα όνομα βαρύ για τον ελληνικό κινηματογράφο: αυτό του πατέρα του. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ευχή αλλά και κατάρα. Κατάρα διότι ένα μεγάλο κομμάτι του κινηματογραφικού κοινού θα τον αντιλαμβάνεται ως τον γιο του πατέρα του ενώ πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό δημιουργό. Ευχή διότι ο πειραματικός τρόπος που ο «The Boy» κάνει σινεμά θα καταλάμβανε πολύ λιγότερο χώρο στις συζητήσεις των εν ελλάδι κινηματογραφικών τεκταινόμενων και θα προκαλούσε πολύ πιο μειωμένο ενδιαφέρον αν το (αληθινό) του επώνυμο ήταν άλλο.

Το «Νήμα», η τελευταία ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη, αφορά πολύ λιγότερο κόσμο αναλογικά με τη φασαρία που κάνει ως δημιουργία (πριν καν βγει στις αίθουσες μάλιστα). Αποτελεί φυσικά έναν εικαστικό θρίαμβο -το τελευταίο πράγμα άλλωστε για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί ο The Boy είναι πως πάσχει σε επίπεδο αισθητικής- ενώ η βασική του πρωταγωνίστρια κάνει (υποκριτικούς) παπάδες. Και κάπου εδώ τελειώνουν τα θετικά του Νήματος.

Αν αυτή η ταινία ήταν θεατρικό ίσως να εντυπωσίαζε – αλλά δεν είναι θεατρικό (ούτε καν «θεατρικό σινεμά»). Αν ήταν βιντεοκλίπ θα εντυπωσίαζε στα σίγουρα – αλλά (τι να κάνουμε;) δεν είναι ούτε βιντεοκλίπ. Αν βάλει κανείς να ακούσει το soundtrack της ταινίας -και ξέρει από μουσική- θα γουστάρει φουλ. Όμως τα soundtrack είναι συνοδευτικά μιας ταινίας και όχι τα βασικά, συγκροτητικά της στοιχεία. Και ο The Boy πρέπει να τα ξεδιαλύνει στο κεφάλι του όλα αυτά. Αν δεν το κάνει κινδυνεύει να γυρίσει και άλλες κακές ταινίες όπως το «Νήμα».

Η μεγάλη δυστυχία της ταινίας αυτής όμως είναι πως αποτυγχάνει να απευθυνθεί ακόμα και στο ίδιο το κοινό που (φαντασιώνεται πως) είναι προορισμένη να απευθυνθεί. Η ψευτο-πολιτική ματιά στα πράγματα του The Boy και οι υψηλοί φιλοσοφικοί διάλογοι που επιθυμεί να ανοίξει το πιθανότερο είναι πως θα προκαλέσουν χασμουρητά σε όλους εκείνους που θα καταλάβουν το point τους, ο The Boy θα σοκαριστεί όταν θα αντιληφθεί ότι τα περιεχόμενα που θέλει να προσδώσει στην ιστορία του είναι (στην πραγματικότητα) κοινοτυπίες και στο τέλος το «Νήμα» θα μείνει να κρέμεται αίολο κουβαλώντας την μεγαλύτερη κατάρα που μπορεί να συνοδεύει ένα φιλμ: την απουσία κοινού.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές