Θα πέσει η Νύχτα - (Night Will Fall) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Θα πέσει η Νύχτα – (Night Will Fall)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Το “Night Will Fall”  είναι ειδική περίπτωση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που είχε γυριστεί το 1945, σχετικά με τις θηριωδίες που τελούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες είχαν έρθει τότε στο φως με την απελευθέρωση και την προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων. Η ταινία αποτελεί σύλληψη του Sidney Bernstein, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν ο Alfred Hitchcock, ο Billy Wilder κι ο Richard Crossman.

Δείτε επίσης : “Night Will Fall” – Το ντοκιμαντέρ του Alfred Hitchcock, που ήταν πολύ σοκαριστικό για να προβληθεί

Υπάρχει ωστόσο κάτι ασυνήθιστο σ’ αυτήν την ιστορία. Ενώ υπήρχε έγκριση για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, στους έξι μήνες πάνω η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση έκαναν πίσω. Σταμάτησαν τη στήριξή τους, η ταινία μπήκε στα συρτάρια και παρέμεινε ημιτελής στα αρχεία του “Imperial War Museum”. To ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη, αποκαλύπτει όσα αντιμετώπισαν οι κάμερες κι οι στρατιώτες των συμμάχων κατά την απελευθέρωση το 1945.

Όμως το “Night Will Fall” εκτός από την ιστορία που διηγείται, κουβαλάει και το ίδιο τη δική του ιστορία. Έξοχο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η πολιτική και τα συμφέροντα σαμποτάρουν την παραγωγή ενός από τα πιο αξιόλογα φιλμ του εικοστού αιώνα, η ιστορία του “Night Will Fall” είναι έτοιμη να επικοινωνήσει με το κοινό της. Έστω και εβδομήντα χρόνια μετά, το ντοκιμαντέρ του Bernstein ολοκληρώθηκε. Μια μικρή νίκη για το σινεμά και ταυτόχρονα ένα μεγάλο δώρο μνήμης.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές