Νύχτα του Μέλιτος (Honey Night) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Νύχτα του Μέλιτος (Honey Night)

Είδος:

, , , ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Μια αρκετά περίεργη ταινία είδαμε στην κατηγορία Βαλκάνια. Ένα μείγμα ρομαντικής κομεντί, δράματος και πολιτικού θρίλερ, με την εστίαση να εναλλάσσεται μεταξύ της σχέσης ενός παντρεμένου ζευγαριού και της εξέλιξής της ανά τα χρόνια από τη μία, και το σάπιο πολιτικό σύστημα της Π.Γ.Δ.Μ. που κάτι θυμίζει – από την άλλη.

O Νικόλα και η Άννα είναι παντρεμένοι εδώ και πολλά χρόνια και έχουν ένα γιο. Ιδιαιτέρως ευκατάστατοι και, παράλληλα, ιδιαιτέρως παγιδευμένοι μέσα στην ευκαταστασία τους. Ο Νικόλα είναι υφυπουργός και θα βρεθεί – ή δεν θα βρεθεί – μπλεγμένος σε παραπολιτικούς κύκλους επειδή ως πολιτικός δρα με ακεραιότητα και ειλικρίνεια – ή και όχι. Δεν παίζω με το μυαλό σας, η κατάσταση είναι κάπως φλου, διότι ό,τι καλλιεργείται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας ανατρέπεται με το τέλος, το οποίο, όσο ενδιαφέρον και αν το βρίσκω, έρχεται λίγο από το πουθενά.

maxresdefault

Όσο για την Άννα, βασική της ιδιότητα είναι το ότι είναι κυρία υφυπουργού. Όπως υπονοείται σε διάφορα σημεία, έχει αφιερώσει τη ζωή της στα λούσα και τα αρώματα που της προσφέρει ο βίος που επέλεξε και τη φροντίδα του συζύγου της, δυσάρεστες συμπεριφορές του οποίου μοιάζει αποφασισμένη να ανέχεται.

Εμείς τους πετυχαίνουμε σε ένα αμάξι, στο δρόμο προς το σπίτι, τη βραδιά της εθνικής επετείου του νεοσύστατου ανεξάρτητου κράτους της Π.Γ.Δ.Μ. , που συμπίπτει με την επέτειο του γάμου τους. Η Άννα είναι μεθυσμένη και εύγλωττη, ο Νικόλα κουρασμένος και αγχωμένος. Μια σειρά ατυχών συμβάντων και το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις, θα τους αναγκάσει να περάσουν όλο το υπόλοιπο βράδυ στο σπίτι τους μέσα στο σκοτάδι, καίγοντας την τουαλέτα, χορεύοντας, φιλοξενώντας “φίλους”, παλεύοντας μέχρι τα άκρα μεταξύ τους και λέγοντας αλήθειες. Αλήθειες για την επαγγελματική κατάσταση του Νικόλα και τους κινδύνους που αυτός διατρέχει και αλήθειες για τη σχέση τους, τέτοιες που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ. Όλα αμφισβητούνται και όλα λύνονται, μέχρι να ξαναμφισβητηθούν για να λυθούν ξανά.

honey_night__verica-nedeska_-_h_2015

Ιδιαίτερη αισθητική, παιχνιδιάρικη διάθεση και, ταυτόχρονα, δραματικοί τόνοι και αρκετά στοιχεία θρίλερ (πολιτικού και μη) συνθέτουν ένα περίεργο μωσαϊκό που περιστρέφεται γύρω από έναν βασικό άξονα, τη σάτιρα. Μια σάτιρα που ξεκινά από το βρώμικο πολιτικό παιχνίδι για να φτάσει στο πόσο εύκολα ξεχνάμε ό,τι μας ενοχλεί.

Άσχετη διασκεδαστική πληροφορία το σημείο όπου μια ομάδα ανθρώπων πανηγυρίζουν φωνάζοντας Ma-ce-d0-ni-a και η μετάφραση “πανηγυρίζει” γράφοντας Π-Γ-Δ-Μ!

Χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο και με αρκετά κουραστικά σημεία η ταινία είναι καλή. Μέχρι εκεί. Την ξαναβλέπετε την Παρασκευή 13/11 στις 18:00 στον Τορνέ.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές