Ni le ciel ni la terre (Ούτε ουρανός ούτε γη) - 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ni le ciel ni la terre (Ούτε ουρανός ούτε γη) – 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο λοχαγός Antares Bonnassieu και οι άντρες του έχουν παραταχθεί στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης και ο ρόλος τους είναι να επιβλέπουν τις κοιλάδες γύρω από ένα μικρό βοσκοχώρι. Και ενώ όλα μοιάζουν σχετικά ήρεμα, οι άντρες του λοχαγού Bonnassieu αρχίζουν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς μέσα στη νύχτα.

Το “Ούτε ουρανός ούτε γη” είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και διευθυντή παραγωγής Clément Cogitore η οποία διαγωνίστηκε στην «Εβδομάδα της Κριτικής» του Φεστιβάλ  Καννών του 2015 ενώ χάρισε στον Cogitore υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα βραβεία César της ίδιας χρονιάς.

ni-le-ciel-ni-la-terre2

Οι πόλεμοι και ειδικότερα οι στρατιώτες που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές αποτελούν συχνό θέμα ταινιών. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η ματαιότητα του πολέμου κτλ. Όμως η αντιμετώπιση μεταφυσικών φαινομένων δεν είναι ένα από αυτά.

Στο “Ούτε ουρανός ούτε γη” όμως ένα παράξενο μεταφυσικό φαινόμενο είναι αυτό που πρωταγωνιστεί. Μπορεί το τοπίο, τα χρώματα και η στρατιωτική μονάδα να θυμίζουν το Hurt Locker της Kathryn Bigelow, όμως οι γάλλοι στρατιώτες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τους Ταλιμπάν αλλά και κάτι που βρίσκεται έξω από την πραγματικότητα όπως την γνωρίζουμε.

Όταν, λοιπόν, στην αρχή δυο άντρες εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού και χωρίς κάποια λογική εξήγηση από το φυλάκιο όπου είχαν σκοπιά και παρακολουθούσαν μια τελετή με ένα καιόμενο πρόβατο από τους κατοίκους του χωριού, και στη συνέχεια ένας ακόμα κατά τον ίδιο τρόπο, το μυστήριο πρέπει να λυθεί. Τους απήγαγαν; Λιποτάκτησαν; Τι συνέβη;

Ταυτόχρονα άντρες χάνονται και από την ομάδα των Ταλιμπάν ενώ ύποπτο φαίνεται το κοντινό χωριό. Μαζί, λοιπόν, γάλλοι στρατιώτες και Ταλιμπάν, πραγματοποιώντας μια προσωρινή ανακωχή προσπαθούν να εντοπίσουν τους άντρες που έχασαν.

nilecielnilaterre

Οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζονται μέσα από ορισμένες αρκετά καλογυρισμένες σκηνές που περιλαμβάνουν τη χρήση γυαλιών νυχτερινής όρασης και θερμικές κάμερες, που δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στη ταινία, θυμίζοντας βιντεοπαιχνίδι και δένουν τον στρατιωτικό τόνο της με τον μεταφυσικό.

Ο Clément Cogitore φαίνεται πως θέλει να πει με κάποιον συμβολικό τρόπο ορισμένα πράγματα για τον πόλεμο, την θέση του ανθρώπου στη φύση, τη φύση του ανθρώπου που συχνά αναζητά μια ανώτερη δύναμη από όπου και αν προέρχεται αυτή, τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες,  για τον παραλογισμό των συρράξεων που οδηγούν τους ανθρώπους στην παράνοια και ειδικότερα να μιλήσει για τον ρόλο της Γαλλίας στον πόλεμο Αφγανιστάν και αλλού.

Όλα αυτά όμως μεταδίδονται μέσα από ένα μήνυμα με πολλές παρεμβολές που δεν καταφέρνει να δημιουργήσει μια δυνατή αλληγορία.

Το Ni le ciel ni la terre θα προβληθεί ξανά την Τρίτη 12 Απριλίου στις 20.00 στον Δαναό.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές