Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης


Γράφει:

Με αφορμή τη δίκη των χρυσαυγιτών και λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε λόγω όλου αυτού του σκηνικού, έρχεται στην επικαιρότητα το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου και της ομάδας του, το οποίο προβλήθηκε στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ” Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης”. Το  ντοκιμαντέρ, αναρτήθηκε την Δευτέρα, 20 Απριλίου του 2015, ημέρα έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής – δωρεάν στο tvxs.gr, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο αντιφασιστικής ενημέρωσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα σχολεία, καθώς σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας και θα ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα.

Το ντοκιμαντέρ αυτό, το οποίο πρωτοπροβλήθηκε το 2013, μετά τις εκλογές του 2012,όταν η είδηση που προκάλεσε αίσθηση, κάνει τον γύρο των τηλεοπτικών σταθμών: η Χρυσή Αυγή  έλαβε 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο, μας φέρνει αντιμέτωπους με τη μαύρη σελίδα του ναζισμού στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε τις μαρτυρίες των μαθητών του Διστόμου, που έκπληκτοι καταγγέλουν τα ΜΜΕ για το γεγονός πως εξέθεσαν το χωριό τους, παρουσιάζοντας εσφαλμένα πως οι κάτοικοι του χωριού ψήφισαν τους απογόνους των δολοφόνων των συγγενών τους, καθώς και την προβολή  ενός  ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα  στα Καλάβρυτα, στον Χορτιάτη και στο Άουσβιτς, που έλαβε χώρα στο Δίστομο και τη συζήτηση που επακολούθησε μεταξύ των μαθητών. Κατά τη διάρκεια τηε συζήτησης, αποκαλύπτεται πως τον χειρότερο ρόλο τον έπαιξαν οι ταγματασφαλίτες, δηλαδή οι Έλληνες που συνεργάστηκαν με τους ναζί, οι οποίοι  έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σφαγή στο Χορτιάτη και συμμετείχαν στη σφαγή στην ίδια την πόλη τους.

Εκτός από τις μαρτυρίες των μαθητών, έχουμε την περιγραφή των όσων έζησαν, των επιζώντων των ναζιστικών θηριωδιών σε Καλάβρυτα, Δίστομο και Χορτιάτη αλλά και  των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς . Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του γιου του διαβόητου Ξενοφώντα Γιοσμά, μέλος της Χρυσής Αυγής , που  υποστηρίζει ότι ο Χίτλερ «αναγκάστηκε να κάνει τον πόλεμο» και άλλα πολλά που αποδεικνύουν τη στενή σχέση της Χρυσής Αυγής με τον ναζισμό…  Επίσης, οι απόψεις του γιου ενός δωσίλογου που υποστηρίζει πως αν οι αντάρτες δεν προκαλούσαν με τις ενέργειες τους, ίσως να μην υπήρχαν ολοκαυτώματα, μας κάνει να ανατριχιάζουμε….

Όλα αυτά, μας ωθούν στο να αναρωτηθούμε κατά πόσο οι ειδήσεις είναι κατασκευασμένες ή μάλλον ποιες ειδήσεις τελικά δεν είναι κατασκευασμένες, πώς ενισχύεται και πώς προβάλλεται ο ρόλος της Χρυσής Αυγής στην επικαιρότητα και για ποιους λόγους και – το πιο σημαντικό- μας βάζει αντιμέτωπους με τον ίδιο τον εαυτό μας και μας ρίχνει στις δίνες της ιστορίας, στροβιλίζοντάς μας….

Το πιο σημαντικό είναι τελικά, το εξής: Πώς μπορεί να συνεχίσει ένας λαός που δεν έχει ιστορική μνήμη; Είναι εφικτό και τελικά και ηθικό ένας λαός να μην γνωρίζει την ιστορία του και να μην προσπαθεί να επαναλάβει τα ίδια λάθη; Και, τέλος, πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στην οποία ζούμε και η αποφυγή των φρικαλεοτήτων των ναζί, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και κοσμοθεωρία μέσω της γνώσης της ιστορικής αλήθειας;;;

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές