Neon Bull - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Neon Bull


Γράφει:

Ο Ireman δουλεύει στο Vaquejadas, ένα ροντέο στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας, όπου δύο έφιπποι άντρες προσπαθούν να ρίξουν έναν ταύρο πιάνοντας τον από την ουρά. Η δουλειά του Ireman είναι να ταΐζει και να συντηρεί τους ταύρους. Το σπίτι του είναι το φορτηγό όχημα με το οποίο μεταφέρονται οι ταύροι στο ροντέο, το οποίο μάλιστα μοιράζεται με συγκατοίκους: την Galega, μια ερωτική χορεύτρια, οδηγό του φορτηγού και μητέρα της Cacá, που μένει επίσης μαζί τους και τον Zé, έναν συνάδελφό του. Οι τέσσερις τους φτιάχνουν μια ιδιόρρυθμη οικογένεια. Η νέα τάξη και η ανάπτυξη της Βόρειας Βραζιλίας, έχει φέρει στην περιοχή την βιομηχανία ρούχων που γοητεύει τον Iremar, κρυφό όνειρο του οποίου είναι να γίνει ράφτης, καθώς φτιάχνει ερωτικά φορέματα για την Galega.

Screenshot from 2015-09-04 10:49:52

Αν και ο Ireman είναι ενήλικας στην ηλικία, πρακτικά είναι ένας έφηβος με μεγάλα όνειρα όσον αφορά το μέλλον του στον χώρο της ραπτικής, με όρεξη να ανακαλύψει το έρωτα και το σεξ, αλλά και με εμπόδια στο να πετύχει τους στόχους τους σε μία γκρίζα πραγματικότητα σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει, είναι γεμάτος υπολογιστές και γράμματα, όταν ο ίδιος γνωρίζει μόνο τους ταύρους και καλά καλά δε μπορεί να βάλει την υπογραφή του.

Η σύγχρονη επαρχιακή Βραζιλία αποκτά άλλο ένα πορτρέτο μέσα από την ταινία του Gabriel Mascaro, ο οποίος έχει πλάσει μερικούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες ενώ χειρίζεται αρκετά καλά την κάμερα, που αποφασίζει να κουνάει ελάχιστα, με την ταινία να έχει καλή φωτογραφία και ενδιαφέρουσες εικόνες. Κάποιες σκηνές μάλιστα μοιάζουν πολύ αληθινές σαν να γίνονται στην πραγματικότητα και όχι σε ταινία, με κύριες τις σκηνές με πρωταγωνιστές τους ταύρους και την σκηνή που ο Ireman κάνει σεξ με μία νέα του φίλη.

Το πρόβλημα της ταινίας όμως δεν αφήνει τον θεατή να αναπτύξει μια σύνδεση με κάποιον από τους χαρακτήρες, την ίδια ώρα που η έλλειψη καλής αφήγησης ή δομημένης ιστορίας και στόχων κάνει το Neon Bull ανιαρό σε αρκετά του σημεία. Αυτή η έλλειψη γίνεται μάλιστα ενοχλητική για τον θεατή, καθώς κάποιες εκλάμψεις ενδιαφέροντος, ακολουθούνται από μεγάλα πλάνα χωρίς ουσία που μάλιστα επαναλαμβάνονται σε όλη την ταινία. Βέβαια η ζωή του πρωταγωνιστή είναι οι ταύροι και ο ίδιος πέρα από το πάθος του για την ραπτική, δεν έχει άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάτι που είναι τελικά όμως το ισχυρό σεναριακό χαρτί αλλά και η αχίλλειος πτέρνα της ταινία.

Το Neon Bull διαγωνίζεται για το τμήμα Orizzonti στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές