Ληστεία στο Μουσείο (Museo) - Ο Gael Garcia Bernal χάνεται στην μετριότητα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ληστεία στο Μουσείο

(Museo)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 128
Χώρα: Μεξικό
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,
Πρεμιέρα: 08-11-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Οι ακόμα φοιτητές στα 30φευγα τους και μένοντας με τους γονείς τους, Juan και Wilson, οργανώνουν μια ληστεία στο Εθνικό Ανθρωπολογικό Μουσείο στην πόλη του Μεξικό κλέβοντας πολύτιμα αντικείμενα από την εποχή των Μάγιας, ανάμεσά τους και η εντυπωσιακή μάσκα του King Pakal. Η παράτολμη ληστεία λαμβάνει χώρα τα Χριστούγεννα, όταν οι δυο τους πιάνουν στον ύπνο την ασφάλεια του μουσείου. Όταν θα γυρίσουν σπίτι, θα δουν ότι η πράξη τους είναι πρώτο θέμα στην τηλεόραση ενώ όλοι αναφέρονται σε αυτήν σαν μια επίθεση απέναντι στο Μεξικάνικο έθνος. Ο πατέρας του Juan μάλιστα λέει ότι οι δράστες πρέπει να κρεμαστούν δημόσια.

Την επόμενη κιόλας θα αρχίσουν ένα ταξίδι που θα τους φέρει στον αρχαιολογικό χώρο Palenque των Μαγιας και απο εκεί στο Acapulco προσπαθώντας να πουλήσουν τα κλοπιμαία τους, μόνο για να διαπιστώσουν ότι το να τα πουλήσουν είναι δυσκολότερο από την κλοπή τους.

Η ταινία του Alonso Ruizpalacios, ασχολείται με τα πραγματικά γεγονότα στο Μεξικό του 1985 όταν η κλοπή υπερπολίτιμων αρχαιοτήτων αρχικά αποδόθηκε σε επαγγελματίες αρχαιοκάπηλους, με την αποκάλυψη τελικά ότι οι δύο φίλοι έκαναν την κλοπή, με τον κόσμο να μην μαθαίνει ποτέ τον λόγο της πράξης τους και των κινήτρων τους. Έτσι και στην ταινία οι πράξεις των δύο φίλων είναι λίγο πολύ ακατάληπτες, χωρίς καθαρές εξηγήσεις του γιατί έκλεψαν το μουσείο, αλλά ενδείξεις για τις αντικαπιταλιστικές απόψεις του ενός ή την αίσθηση αποτυχίας που είχαν από τις οικογένειές τους και τον εαυτό τους. Δεν αφορά την ταινία όμως τελικά το γιατί, αλλά το πως και η ψυχοσύνθεση αυτών των λίγο χαζών και περίεργων χαρακτήρων που απασχόλησαν με τις πράξεις τους ένα ολόκληρο έθνος. Οι ερωτήσεις βέβαια για τα γεγονότα πλανώνται καθ όλη την διάρκεια της ταινίας, προσδίδοντας ένα μυστήριο στους χαρακτήρες που ποτέ δεν μας αποκαλύπτουν τα κίνητρά τους, ούτε όταν ρωτώνται σχετικά από τους συγγενείς τους.

Η ταινία ακροβατεί στα είδη, μη παίρνοντας σαφή απόφαση που θέλει να σταθεί αρχίζοντας σαν μία πετυχημένη κωμωδία, προχωρώντας σε ταινία δράσης κατά την κλοπή και γινόμενη και πάλι κωμωδία/μαφιόζικη περιπέτεια με τους ατυχείς κλέφτες να μην έχουν αίσθηση του τι έχουν κάνει προσπαθώντας να πουλήσουν κάτι που είναι απούλητο. Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες δουλεύουν αρκετά καλά και ο καθένας μόνος του και σαν αλληλοεξαρτούμενοι αδύναμοι στην πραγματικότητα χαρακτήρες, ενώ και οι ερμηνείες χωρίς να είναι κάτι το αξιοπρόσεκτο, στέκονται τελικά καλά. Η ταινία όμως πονάει στο σενάριο, καθώς η αφήγησή της είναι μάλλον αδύναμη και οι αλλαγές στα τοπία, τα συναισθήματα και την φωτογραφία, να μην βοηθάνε στο χτίσιμο μιας στιβαρής ιστορίας. Έτσι πέρα από τα πραγματικά γεγονότα και τους ελαφρώς εκνευριστικούς χαρακτήρες δεν μαθαίνουμε κάτι ιδιαίτερο και η ταινία ξεχνιέται και δε μένει στο μυαλό, σε μία προσπάθεια που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν ο δημιουργός είχε τολμήσει παραπάνω εφευρίσκοντας ίσως την αλήθεια εκεί που υπήρχαν κενά, ακόμα και αν η ταινία ξέφευγε από την πραγματικότητα.

 

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές