Mudbound - είδαμε το αριστούργημα που ίσως δώσει Οσκαρ στο Netflix - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Mudbound


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 134
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , , , , ,
Πρεμιέρα: 22-02-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Τοποθετημένο στο Mississippi, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου, η ιστορία ακολουθεί δυο οικογένειες, μια λευκών και μια μαύρων, που προσπαθούν να συμβιώσουν όταν η οικογένεια των λευκών μετακομίζει καθώς έχει αγοράσει την φάρμα όπου εργάζονται στην συλλογή βαμβακιού οι μαύροι. Η ταινία ξεκινά το 1939 όταν ο Henry γνωρίζει την γυναίκα που θα παντρευτεί αργότερα, σε ένα δείπνο. Οι δυο τους θα κάνουν δύο κόρες. Ο πόλεμος και το χτύπημα των Ιαπώνων στο Pearl Harbor θα φέρει τον Jamie, αδερφό του Henry στην Ευρώπη να πολεμά, όπως και τον Ronsel,  τον νεαρό γιο της οικογένειας των μαύρων, του Hap και της Florence. Η μετακόμιση του Henry και της οικογένειας του στην φάρμα θα είναι επεισοδιακή καθώς μια απάτη για το σπίτι που θα νοίκιαζαν τους φέρνει να μένουν μέσα στην φάρμα στα ίδια χαμόσπιτα που μένουν οι υπάλληλοί τους μέσα στην λάσπη.  Σαν να μην έφτανε αυτό η Laura, γυναίκα του Harry, έχει να αντιμετωπίσει και τον ρατσιστή πατέρα του Henry, σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο για μικρά παιδιά και με τις ισορροπίες ανάμεσα στις δύο οικογένειες να είναι εύθραυστες εξαιτίας του ρατσισμού στα βάθη του Αμερικανικού νότου, όπου ο χαμένος εμφύλιος είναι ακόμη στο μυαλό των λευκών και οι μαύροι θεωρούνται κατώτερη ράτσα. Αυτές οι ισορροπίες θα διαταραχτούν με το τέλος του πολέμου και τον νέο κόσμο που ανατέλλει και θα φέρει τον Jamie και τον Ronsel τα μέλη των δύο οικογενειών που πολέμησαν στην Ευρώπη, πίσω στα λασπόνερα του Mississippi.

Η ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο της Hillary Jordan από το 2008, μας πηγαίνει πίσω σε μια ανεξερεύνητη πλευρά του παγκοσμίου πολέμου και της φυλετικής ανισότητας στις HΠΑ κατά την διάρκεια αλλά και μετά από αυτόν. Ο μικρός Ronsel, έφυγε από την οικογένειά του σαν ένας νέγρος που πήγαινε να πολεμήσει για την πατρίδα του, αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας πολέμου και ελευθερωτής στην Ευρώπη της ισότητας για να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του και το σπίτι του γονιών του, ώστε να συναντήσει ξανά τον διαχωρισμό των μαύρων από τους λευκούς με διαφορετικές θέσεις στα λεωφορεία και με τον ίδιο να είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί την πίσω πόρτα στα μαγαζιά και να μην συναναστρέφεται με λευκούς σαν ίσος. Την ίδια ώρα ο Jamie περνά και εκείνος ένα μετατραυματικό σοκ κάτι που θα φέρει τους δυο πρώην πολεμιστές κοντά, σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο γίνεται γύρω τους. Όλα αυτά μέσα στην λάσπη και την βρωμιά του Αμερικάνικου νότου που σε τίποτα δεν θυμίζει εικόνες πόλεων από την μεταπολεμική Αμερική, αλλά περισσότερο western.

Σχεδόν όλοι οι στόχοι της ταινίας πετυχαίνουν διάνα. Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα τρομαχτικό πως μιλάμε για μια ταινία που μας πάει σχεδόν 80 πίσω, ωστόσο είναι επίκαιρη όσο ποτέ και μέσα σε δύο ώρες καταφέρνει να πει τόσο πολλά για την ιστορία της Αμερικής και τον αγώνα για ισότητα. Το πλήθος χαρακτήρων και θεματικών  της ταινίας δένει αριστοτεχνικά τον πόλεμο,  την σκλαβιά, την φτώχεια και τον φυλετικό διαχωρισμό. Το πρώτο μέρος της ταινίας  έχει ένα λογοτεχνικό και ποιητικό ύφος με αρκετές αφηγήσεις από τους ήρωες που φαίνονται βγαλμένες από το βιβλίο που όμως περιγράφουν με ένα ντοκιμαντερίστικο στυλ τα συναισθήματα και  την κοσμοθεωρία των κεντρικών ηρώων. Το δεύτερο μέρος της αντίθετα συνεχίζει μεν στον ρυθμό του πρώτου βρίσκει όμως μια πιο έντονη δυναμική στο πρόσωπο των επιστροφών των ανδρών από τον πόλεμο. Η ταινία πέρα από κάποιες ελάχιστες μικρές φλυαρίες μοιάζει ένα αψεγάδιαστο αντιρατσιστικό ποίημα που θα θυμόμαστε για χρόνια και είναι κλάσεις ανώτερο από αντίστοιχης θεματικής ταινίες που βραβεύτηκαν με Οσκαρ τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα το “12 χρόνια σκλάβος”.

Σε αυτό βοηθάνε και οι πολύ καλές ερμηνείες του συνόλου του καστ με προεξέχοντα τον Rob Morgan, που παίζει τον πατέρα της οικογένειας των μαύρων αλλά και τους δύο πρωταγωνιστές πρώην στρατιώτες Jason Mitchell και Garrett Hedlund, με τις δύο γυναίκες της ιστορίας Carey Mulligan και Mary J. Blige σε μικρότερους αλλά σημαντικούς ρόλους.

Το Mudbound θα διεκδικήσει και θα πάρει πιθανότατα πολλά από τα φετινά βραβεία, πανάξια. Ίσως να δούμε και πολλές πρωτοτυπίες με μια ενδεχόμενη επικράτησή του στα Οσκαρ, καθώς την υπέροχη σκηνοθεσία του, αλλά και το σενάριο υπογράφει η Αφροαμερικανίδα Dee Rees που θα είναι η πρώτη αφροαμερικανίδα και μόλις δεύτερη γυναίκα που θα κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας. Τα ρεκόρ όμως δεν θα σταματήσουν εκεί, σε περίπτωση βραβεύσεων καθώς το Mudbound είναι μία ταινία με την σφραγίδα του Netflix που δεν θα δούμε στις αίθουσες (θα προβάλλεται σε κάποιες στις ΗΠΑ – αλλά πιθανότατα μόνο εκεί) αλλά έκανε πρεμιέρα στις 17 Νοέμβρη online στην πλατφόρμα του γίγαντα του streaming και οι τυχεροί που έχουν Netflix μπόρεσαν να το απολαύσουν σε 4K ποιότητα από τον καναπέ του σαλονιού τους. Πρωτοφανές για μία ταινία που θα διεκδικήσει ισάξια τα φετινά Οσκαρ, και σε ένα δίκαιο κόσμο θα κερδίσει…

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές