Mountains May Depart (Πέρα από τα βουνά) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Mountains May Depart (Πέρα από τα βουνά)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

1994, σε μία μικρή πόλη της Κίνας. Ένα γκρουπ Κινέζων χορεύει Go West, λίγο πριν την πρωτοχρονιά. Ένα ζευγάρι ερωτεύεται, μαλώνει ζει την καθημερινότητά του, περνά κάποια εμπόδια και βρίσκεται με ένα παιδί που αποφασίζει να το ονομάσει Dollar. Το Mountains May Depart είναι η ιστορία αυτού του ζευγαριού και του παιδιού τους του Dollar από το 1994, στο 2014 και από κει στο 2025, σε μία κοινωνία διαφορετική, αλλοτριωμένη και Αμερικανοποιημένη.

7befa4de-a5f3-4046-815f-7ecb71a2197c-bestSizeAvailable

Η ταινία του Zhangke Jia, που βρίσκεται για τέταρτη φορά στο μεγάλο διαγωνιστικό των Καννών (είχε βραβευτεί για το σενάριο του Tian zhu ding το 2013), είναι ένα δράμα μέσα στο χρόνο για την αλλοίωση του πολιτισμού, της ταυτότητας και την δυτικοποίηση της σύγχρονης Κίνας. Η ταινία έχει το περίεργο χαρακτηριστικό του ότι χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο αν και διάρκειας 45 περίπου λεπτών να είναι πριν τους τίτλους αρχής της ταινίας, κάτι που το καταλαβαίνει κανείς τελικά, καθώς το πρώτο μέρος αποτελεί πρόλογος για την ταινία. Ένας πρόλογος που είναι γλυκανάλατος και σχετικά ανούσιος αν εξαιρέσει κάποιος κάποιες λεπτομέρειες που χρειάζονται για την κατανόηση της “κυρίως ταινίας”. 

Η συνέχεια της ταινίας βέβαια είναι άκρως ενδιαφέρουσα με ένα θέμα που δεν έχει εξερευνηθεί σχεδόν καθόλου στο σύγχρονο σινεμά. Η δυτικοποίηση της Κίνας με την οποία ασχολείται η ταινία, είναι και Αμερικανοποίηση όλης της υφηλίου, κάτι που το βλέπουμε στην καθημερινή ζωή, το λεξιλόγιό μας, την τηλεόραση και φυσικά και το σινεμά. Ακόμη και στο Φεστιβάλ των Καννών, φέτος είχαμε τις περισσότερες Αγγλόφωνες ταινίες που δεν έγιναν από αγγλόφωνους σκηνοθέτες, σε σχέση με κάθε άλλη φορά.

mountain-may-depart_5342013

Το Mountains May Depart μας παρουσιάζει στο δεύτερό του μέρος την σύγχρονη Κίνα με τον μικρό Dollar να πηγαίνει πλέον σε Αμερικάνικο σχολείο και τα Αγγλικά του να είναι καλύτερα από τα Κινέζικά του, γεγονός που από ότι φαίνεται αποτελεί πραγματικότητα για όσους Κινέζους επιλέξουν την καλύτερη Αμερικάνικη εκπαίδευση. Σίγουρα όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το έχει η ταινία στο τελευταίο της μέρος, εκεί που θα δούμε εν μέρει μία ταινία φαντασίας, όμως πιο αληθινή και γειωμένη από οποιαδήποτε άλλη του είδους, κάτι που το πιστώνεται ο Jia. Εκεί λοιπόν θα συναντήσουμε τον Dollar να μένει με τον πατέρα του στην Αυστραλία και θα τον δούμε να μη μιλά καθόλου Κινέζικα, δίνοντας άλλη διάσταση σε αυτό που λέμε χάσμα γενεών. Την ίδια ώρα η μητέρα του, τραγικός χαρακτήρας, βρίσκεται πίσω στην Κίνα, μαραζωμένη και ξεχασμένη από το παιδί της και τον σύγχρονο – αποκλειστικά αγγλόφωνο – πολιτισμό.

Θεματικά λοιπόν, το Mountains May Depart είναι μία σημαντική ταινία, ενώ αισθητικά είναι ικανοποιητικό, αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο του μέρος. Είναι όμως μία ταινία που κατά τα άλλα έχει πολλά προβλήματα. Το κύριο είναι οι ασύνδετες ιστορίες και οι φτωχοί και ατεκμηρίωτοι χαρακτήρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ίσως και λόγω της  Κινέζικης γλώσσας και της έλλειψης συναισθημάτων που έρχεται με αυτήν (ειρωνεία αν σκεφτεί κάποιος το μήνυμα της ταινίας), η ταινία θα μπορούσε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να είναι για οποιουσδήποτε άλλους χαρακτήρες, μια και αυτοί δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ο θεατής πέρα από την Tao, την μητέρα δεν νιώθει ότι γνώρισε κανέναν άλλον στην ταινία. Εκείνη βέβαια ειδικά στο τέλος βγάζει ένα πολύ δραματικό πρόσωπο με μία πραγματικά πολύ καλή σκηνή που σίγουρα αφήνει τον θεατή εντυπωσιασμένο.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές