Mother! - το mindfuck του Aronofsky στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Mother!


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 121
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , ,
Πρεμιέρα: 19-10-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Κάποιοι μυστηριώδεις εισβολείς θα διαταράξουν την ηρεμία ενός ζευγαριού που ζει σε ένα σπίτι απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή ήταν η σύνοψη που μας είχε δοθεί μαζί με το trailer για την νέα ταινία του Darren Aronofsky, με πρωταγωνιστές Jennifer Lawrence και Havier Bardem που περιγράφόταν σαν ένα θρίλερ μυστηρίου με στοιχεία τρόμου.

Η ταινία που έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ της Βενετίας τον Σεπτέμβρη κάνοντας το κοινό και τους κριτικούς να διχαστούν, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα αριστοτεχνικά γυρισμένο μεγάλο mindfuck που ο καθένας μπορεί να το αγαπήσει ή να το μισήσει και να έχει τους απόλυτα καλούς λόγους του και για τα δύο. Ο Aronofsky ακολουθεί τα βήματα που είχε αρχίσει στην καριέρα του με το The Fountain που είναι μάλλον η πιο κοντινή ταινία στο Mother. O Αμερικανός σκηνοθέτης έχοντας συνεχιζόμενους προβληματισμούς για την ανθρώπινη ύπαρξη, την ανθρωπότητα σαν σύνολο και τις ανθρώπινες σχέσεις, γράφει ένα σενάριο σε λίγες μόνος μέρες όπως ο ίδιος δήλωσε έχοντας στο μυαλό του μια παραβολή και βάζοντας ένα ζευγάρι και ένα σπίτι αντί για να μας πει την ιστορία της δημιουργίας, του θεού, της γης και ίσως και την ιστορία της ανθρωπότητας. Οι παραλληλισμοί είναι τόσο πολλοί στην ταινία που κάποιος θα πρέπει να την δει 2-3 φορές και να διαβάσει και τις σχετικές εξηγήσεις στις συνεντεύξεις του Aronofsky για να πει ότι κατάλαβε το 100% του Mother έτσι όπως το έγραψε ο δημιουργός του.

Ωστόσο η ομορφιά του Mother δεν έχει να κάνει με την παραβολή που θέλει να διηγηθεί ο σκηνοθέτης, αλλά με το ότι τελικά καταφέρνει να φτιάξει μια ταινία κάπου ανάμεσα στο θρίλερ και το μεταφυσικό, την αλληγορία και την πραγματικότητα, που λίγο πολύ ο καθένας μπορεί να δει ακόμη και χωρίς να νοιάζεται για τα βαθιά της νοήματα ή τους υποβόσκοντες παραλληλισμούς. Την ίδια ώρα είναι μια ταινία που αυτοί που νοιάζονται εύκολα ή δύσκολα βλέπουν τα νοήματά της ενώ – ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι – προσδίδουν μηνύματα σε σεκανς της ταινίας ή και σε ολόκληρη την ιστορία που ούτε ο ίδιος σκηνοθέτης δεν είχε σκεφτεί. Απτό παράδειγμα ότι πάμπολλες κριτικές μιλούσαν για φεμινιστικό χαρακτήρα στην ταινία, ενώ ο Aronofsky σε σχετική συνέντευξη δήλωσε ότι δεν είχε τέτοιο στόχο αλλά σίγουρα καταλαβαίνει και ίσως υιοθετεί το σκεπτικό της σχετικής ανάλυσης. Είναι μείζον κατόρθωμα αυτό για τον σκηνοθέτη, ενώ αφήνει ανοικτά τα ερωτήματα του κατά πόσο μπορούν να σταθούν και να επιβιώσουν εμπορικά παρόμοιες ταινίες.


Στα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας δύσκολα μπορεί να επικεντρωθεί κάποιος, καθώς το σενάριο είναι τέτοιο που απλά κάνει τον θεατή να αναρωτιέται συνεχώς και ειδικά στο δεύτερο μισό της ταινίας να αναρωτιέται συνεχώς τι είναι αυτό που βλέπει, βάζοντας την καλή φωτογραφία ή ακόμα και τις ερμηνείες σε δεύτερο πλάνο καθώς το πρώτο ανήκει στον ίδιο τον Aronofsky και το… μυαλό του. Σίγουρα πάντως η ταινία τοποθετεί την Jennifer Lawrence για πρώτη φορά μετά από καιρό στις επιλογές auteur σκηνοθετών για πιο δύσκολους και πολυσύνθετους ρόλους. Ο θεατής έχει την ηθοποιό σαν μπούσουλα σε ότι συμβαίνουν ή ακόμη και ταυτίζεται μαζί της σχεδόν σε όλη την ταινία με την Lawrence να παίζει πετυχημένα τον ρόλο της.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές