Money Monster - Οικονομικοκοινωνική περιπέτεια με μηνύματα και κενά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Money Monster – Οικονομικοκοινωνική περιπέτεια με μηνύματα και κενά

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , , , ,

Γράφει:

Clooney και Roberts ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον πιο ανερχόμενο ηθοποιό αυτή τη στιγμή, τον Jack O’Connell. Στην ταινία ο George Clooney υποδύεται τον Lee Gates, έναν οικονομικό αναλυτή σε μία τηλεοπτική εκπομπή –  φτηνιάρικο show για την οικονομία. Ο Gates, προωθεί μετοχές σε αδαείς χρηματιστές ή επενδυτές μέσα από την εκπομπή. Μία επένδυση, για την οποία έχει πει ότι είναι πιο ασφαλής από τραπεζικό λογαριασμό, θα καταρρεύσει και συνολικά 800 εκατομμύρια θα χαθούν. Ένας εκνευρισμένος επενδυτής, που τον υποδύεται ο Jack O’Connell (Unbroken, 71) θα έρθει στο στούντιο, αφότου έχει χάσει όλες τις οικονομίες του στην “σίγουρη” επένδυση. Θα πάρει όμηρο τον Gates ζητώντας απαντήσεις από τον “ειδικό” και ένα ατέλειωτο κυνήγι της αλήθειας μαζί σε μια καθηλωτική υπόθεση ομηρείας θα αρχίσει σε live μετάδοση από την τηλεόραση.

moneymonsterphotos

Η νέα σκηνοθετική δουλειά της  Jodie Foster είναι μία εντυπωσιακή οικονομική, πολιτική και αστυνομική περιπέτεια. Για την μια ώρα και σαράντα λεπτά ο θεατής πρώτα νιώθει αηδία για τον χαρακτήρα του Clooney και την εκπομπή του, μετά μαθαίνει την ιστορία του Kyle, του βομβιστή που τον απειλεί και στην συνέχεια μαθαίνει την ιστορία που οδήγησε τον Kyle εκεί και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την όλη υπόθεση.

Αρχίζοντας από τα λιγοστά αρνητικά της ταινίας, η υπόθεση ασυδοσίας που βρίσκεται τελικά πίσω από το “τεχνικό σφάλμα” που επικαλείται η εταιρία που έχασε τα χρήματα, είναι μάλλον απλοϊκή και τουλάχιστον απίθανο να αποκαλυφτεί σε 1-2 ώρες όπως γίνεται στην ταινία. Το ίδιο μάλλον περίεργη είναι και η όλη αντίδραση της αστυνομίας στην όλη υπόθεση. Όμως όλα αυτά μπορούμε απλόχερα να τα συγχωρέσουμε απλόχερα στην Jodie Foster καθώς αν τα παραβλέψουμε μας δίνει ένα πραγματικά καθηλωτικό, ώριμο οικονομικό θρίλερ, δοσμένο με απλά λόγια, απλούς χαρακτήρες και μια απλή ιστορία που μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει, αγγίζοντας όμως τα μεγάλα θέματα.

Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες είναι γνήσιοι και ειλικρινείς και έρχονται ο καθένας από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Ο μεγαλοπαρουσιαστής που κερδίζει αρκετά χρήματα και είναι σταρ, από την μία, και ο απλός άνθρωπος που έχασε τις οικονομίες των 60.000 σε μια νύχτα από την άλλη, οργισμένος, απελπισμένος αλλά και αδαής, τα βάζει με το σύστημα όντας εκνευρισμένος με όλους αλλά και με τον εαυτό του. Αυτοί οι δύο χαρακτήρες θα συγκρουστούν σε όλη την διάρκεια της ταινίας με μπόλικη δράση, αγωνία, αποκαλύψεις αλλά το κυριότερο και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι τα ηθικά διλήμματα και τα ερωτήματα που αφήνει η ταινία.

027-ew-money-monster (1)

Για παράδειγμα ο επιχειρηματίας – πηγή του όλου κακού αναρωτιέται αν αυτός φταίει που οι επενδυτές τον πίστεψαν και του έδωσαν τα λεφτά του, θίγοντας την μανία των ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας για το χρήμα και την εύκολη απόκτησή του, που κάνει το έργο των μεγάλων πιο εύκολο να παραπλανήσουν τους μικρούς. Την ίδια ώρα βέβαια οι μικροί ζουν στις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου όπως η Νέα Υόρκη με πενιχρό εισόδημα και χωρίς ελπίδες για το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους, σε ένα American Dream που έχει πεθάνει και είναι μακριά από την ανάσταση. Και όλα αυτά ενώ δύο κόσμοι συγκρούονται με την κοινωνία να κάνει καλύτερα το μόνο που ξέρει. Να κοιτάει από την τηλεόραση.

Η αλήθεια είναι ότι και το σενάριο και η σκηνοθεσία της Foster έχουν κάποια εμφανή προβλήματα, όμως αυτά όπως προείπαμε δεν εμποδίζουν καίρια ερωτήματα να τεθούν, όπως λίγες φορές στο σύγχρονο Αμερικάνικο σινεμά, την ώρα που ο ρυθμός θυμίζει τις παλιές καλές στιγμές του τηλεοπτικού Newroom με μια βόμβα στο πλατό έτοιμη να εκραγεί και να κάνει την διαφορά. Και όλα αυτά μέσα από άπλετο χιούμορ για την εποχή μας και τα σύγχρονα mass και social media και ικανοποιητικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές.

Δίκαιο το χειροκρότημα – αποθέωση για την Foster στο τέλος της ταινίας.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές