Mommy - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Mommy

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

H νέα ταινία του Xavier Dolan, έχει και αυτή πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία όπως και το J’ai tué ma mère βλέποντας όμως την σχέση μητέρας γιου από την οπτική γωνία της μητέρας περισσότερο.

Το Mommy είναι μία από τις πιο γλυκές ταινίες που παρακολουθήσαμε στις Κάννες. Ο τόπος του Μόντρεαλ του 2015 όπου ένας νέος νόμος έχει βγει για τα παιδιά με ψυχικά προβλήματα. H Diane, ή Die όπως αναφέρεται στην ταινία αρκετές φορές, είναι η μητέρα του δεκαεξάχρονου Steve, παιδί με ένα σοβαρό σύνδρομο που το κάνει να αλλάζει διάθεση συνεχώς και να είναι πολύ φιλικός έως και προκλητικός μέχρι και επιθετικός σε πολλές περιπτώσεις.  Η Die αγαπά τον Steve όσο τίποτα στον κόσμο, έχει μαζί του μία σχέση που έχει αφήσει πίσω την υπόλοιπη ζωή της καθώς ο Steve χρειάζεται παρακολούθηση και φροντίδα, ενώ ανέχεται όσο μπορεί το δύστροπο γιο της, ακόμη και όταν εκείνος της επιτίθεται λεκτικά ή και χρησιμοποιώντας βία. Παράλληλα η μητέρα – πρωταγωνίστρια είναι μία μητέρα με χαρακτηριστικά δεκαεφτάχρονης έφηβης, είναι παρορμητική και συμπεριφέρεται σαν κοριτσάκι ακόμα και στο ραντεβού της με έναν άντρα. Ίσως αυτό α κάνει και την σχέση με τον γιο της πιο εύκολη.

Ο Steve είναι ένα γλυκό παιδί, που δεν αντιλαμβάνεται τα όρια και τους κανόνες. Δεν θα διστάσει να δοκιμάσει να φιλήσει την μητέρα του και να ακουμπά τα στήθη της, νομίζει ότι όλος ο κόσμος του είναι εκείνη. Θα κλέψει μέχρι και ένα κόσμημα με τον τίτλο Mommy, που βλέπουμε στον τίτλο, αλλά και το poster της ταινίας. O Steve είναι ένας δραματικός χαρακτήρας, ένα παιδί παρά τα προβλήματά του προσπαθεί να βρει τον δρόμο του στην κοινωνία, άλλα ένας άνθρωπος ειλικρινής, αυθεντικός και όμορφος.

Η γειτόνισσα της Die και του Steve, έχει πρόβλημα με την ομιλία της τους τελευταίους μήνες, μένοντας έτσι σπίτι, ενώ φαίνεται να είναι αποξενωμένη από τον άντρα της και την κόρη της. Ο Steve θα της κινήσει την περιέργεια, και έτσι μετά από ένα βίαιο επεισόδιο με την μητέρα του, θα τον γνωρίσει και θα αρχίσουν να έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Θα τον βοηθήσει στα μαθήματά του, θα δράσει σαν να ήταν μία δεύτερη μητέρα του και θα γίνει το άτυπο τρίτο μέλος της οικογένειάς.

download (8)

Το Mommy, είναι ένα αριστούργημα από τον μόλις 25 ετών Xavier Dolan. Είναι ένα ποίημα, ένα ύμνος για την ανέχεια, την αγάπη της μητέρας για το παιδί της που δεν έχει όρια, για τους προβληματικούς χαρακτήρες του σινεμά που αγαπάμε, για την ελευθερία της ψυχής που δικαιούται ο καθένας να έχει. Ότι και να πει κάποιος για την ταινία είναι λίγο καθώς η αυθεντικότητα των χαρακτήρων του Dolan είναι εντυπωσιακή, οι ερμηνείες που παίρνει από τους τρεις ηθοποιούς του είναι αξιομνημόνευτες, ενώ η ταινία που θα μπορούσε να είναι ένα δράμα μεγατόνων, γίνεται αντίθετα με την σκηνοθετική ματιά του Dolan ένα ύμνος στην εφηβεία του μικρού Steve, αλλά και της μητέρας του.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ταινίας είναι η μουσική της, που βρίσκεται παντού και βαλμένη με τέτοιο τρόπο που ταιριάζει στην ταινία γάντι. “H μουσική είναι η ψυχή των ταινιών μου. Η μουσική δε παίζει πάνω στην ταινία μου, αλλά μέσα στην ταινία μου. Η χρήση της μουσικής στο Μommy παίζεται μέσα στο φιλμ, σε αυτοκίνητα, σε μπαρ σε walkman. Η μουσική είναι από τα 90’s και μέχρι την αρχή των 2000’s”.  είπε o Dolan. Η μουσική βέβαια δεν θα έπρεπε να θεωρείται δημιούργημα του σκηνοθέτη ή σεναριογράφου μιας ταινίας, αλλά κτήμα των μουσικών. Όταν για παράδειγμα ακούμε το Wonderwall σε μία εκπληκτική σκηνή, την καλύτερη ίσως της ταινίας, πρέπει να δώσουμε σίγουρα ένα μέρος των credits στον Noel Gallagher των Oasis. Όμως μόνο ένα μικρό μέρος πάει σε αυτόν καθώς ο Dolan, δένει τα κομμάτια που ακούγονται στην ταινία του με τέτοιο τρόπο που τα κάνει πραγματικά μέρος της ταινίας. Τα κάνει κτήμα δικό του και των χαρακτήρων του, σε σημείο που ξεχνάς ότι ακούς το τραγούδι που έχεις ακούσει άλλες εκατοντάδες φορές, ξεχνάς το videoclip που έχεις δει άλλες δεκάδες, και νομίζεις ότι εκείνη η στιγμή είναι ο λόγος και η ουσία του κομματιού.

Εκπληκτική δουλειά από έναν σκηνοθέτη με παρόν αλλά και μεγάλο μέλλον.

Το Cinefreaks παρακολούθησε και την συνέντευξη του Dolan στις Κάννες. Για τους φόβους του είπε : “Όσον αφορά τον φόβο που μπορεί να νιώθει σαν δημιουργός ο Dolan είπε: “Δεν έχω φόβο στο να πω μια ιστορία, έχω πολλούς φόβους όπως το να πέσω από τα κόκκινα σκαλιά εδώ στις Κάννες, όμως όταν θέλω να πω μια ιστορία που με στοιχειώνει δεν έχω φόβο. Δε νοιάζομαι τι θα πουν οι άλλοι για την ταινία μου.

Tο Mommy, κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενώ είναι και η υποψηφιότητα του Καναδά για το ξενόγλωσσο Oscar.

Θυμηθείτε και το εκπληκτικό clip από την ταινία:


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές