Miller’s Crossing - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Miller’s Crossing

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

1929, Ιταλική και Ιρλανδική μαφία διεκδικούν τον έλεγχο της πόλης.

Βρισκόμαστε σε μια ημιρεαλιστική απεικόνιση της εποχής της ποτοαπαγόρευσης. Η πόλη ελέγχεται από τον αρχιμαφιόζο Leo, την καρέκλα του οποίου φυσικά διεκδικούν πολλοί. Οι αντίπαλοί του αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στις νόμιμες και μη αρχές, και τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται. Ο Tom Reagan, το δεξί χέρι του Leo, που παράλληλα διατηρεί σχέση με τη φιλενάδα του αφεντικού του, προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση, αλλά η γνώμη του δεν μετράει πια το ίδιο. Βρισκόμενος ανάμεσα σε στρατόπεδα, εμπλέκεται στα παιχνίδια τους, αναγκάζεται να επιλέξει πλευρά, για να ικανοποιήσει τα προσωπικά του συμφέροντα, παίζοντας όμως πάντα με τους δικούς του κανόνες.

millers_crossing_blue_blu-ray_2

H γκανκστερική ταινία των αδελφών Cohen επιστρέφει στις αίθουσες από τις απαρχές του ’90, για να αποδείξει πως μια ταινία μπορεί και πρέπει να τα έχει όλα. Χαρακτήρες σχεδιασμένοι με ακρίβεια αντιπροσωπεύουν δίαφορα κλισέ του είδους, με σκοτεινό αλλά και χιουμοριστικό ύφος, και δίνουν νέα διάσταση στην κυνικότητα της προοπτικής του πρωταγωνιστή. Ένας εξαιρετικός για άλλη μια φορά Gabriel Byrne ταιριάζει γάντι στην προσωπικότητα του ατάραχου μέχρι εσχάτων, διορατικού και  ετοιμόλογου Tom Reagan, που δε χάνει ευκαιρία να ειρωνευτεί τους συνδιαλεγομένους του. Απέναντί του, ο John Turturro χρησιμοποιεί κάθε πτυχή του εαυτού του στην ερμηνεία του ως Bernie Bernbaum, ως ο συνεχώς σε κίνδυνο, τρομερά συμφεροντολόγος και αχάριστος αδελφός της λεγάμενης, Verna. Το τρίγωνο συμπληρώνει ο Jon Polito, σε έναν κάπως καρτουνίστικο ρόλο ως μαφιόζος με ηθικές ανησυχίες και προβληματισμούς περί εμπιστοσύνης στο επάγγελμα, Johnny Caspar.

millers crossing hero

Το Miller’s Crossing όμως χρωστά την επιτυχία του στην ατμόσφαιρα. Καταθλιπτικά σκηνικά είτε γεμάτα με κομπάρσους είτε με βαριά διακόσμηση, στήνουν ένα αδρανές backround, μόνο για να έρθει το επίκεντρο και πάλι στον Tom, μέσα από τα μάτια του οποίου κινούμαστε αλλά ποτέ δεν τον γνωρίζουμε πραγματικά. Κάθε χαρακτήρας έχει τη θέση του στο χώρο, κάθε πλάνο, ντυμένο με εναλλαγές εστίασης, δίνει μια ανάλογη οπτική γωνία. Και με κάθε ευκαιρία τονίζει την απόλυτη μοναξιά σε μια υπεράνω του νόμου κοινότητα, όπου ο καθένας για να επιβιώσει από πλαστές φιλίες και σχέσεις θυσιάζει ουσιαστικά τον εαυτό του.

Κι επειδή το είδος φημίζεται για τις ανατροπές, εδώ οι αδελφοί Cohen κάθε άλλο παρά μετριοπάθεια έδειξαν. Αντίθετα, μέσω ενός αξιομνημόνευτα καλογραμμένου σεναρίου, μας πετάνε σε έναν συνεχή λεκτικό και σωματικό αγώνα εξουσίας, που φτάνει στα όριά του πάμπολλες φορές, μέχρι να καταλήξει στην κοινή ήττα.

Μια από τις καλύτερες δημιουργίες των Joel και Ethan Coen, προβάλλεται ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι.

 

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές