Midnight Cowboy - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Midnight Cowboy

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο νεαρός Joe Buck αφήνει το Texas και ταξιδεύει προς την Ν Υόρκη, ευελπιστώντας πως θα κερδίσει χρήματα γρήγορα και εύκολα παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε μοναχικές πλούσιες γυναίκες. Με μόνα του εφόδια μια επιφανειακή αυτοπεποίθηση για τις επιδόσεις του στον ερωτικό τομέα, και μια κατά βάση εφηβική  αθωότητα, πέφτει φυσικά θύμα της ειρωνείας, κοροϊδίας και εκμετάλλευσης των δυτικών Νεοϋορκέζων.  

Ένας από αυτούς είναι και ο Enrico Salvatore  Rizzo, ένας σακάτης μικροαπατεώνας γνωστός και αντιπαθής σε υπόκοσμο και γειτονιές. Λίγο αργότερα όταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου πετά άφραγκο τον Joe στο δρόμο και κρατά όλα τα πράγματά του, αυτόν θα κυνηγήσει για να πάρει πίσω τα ελάχιστα λεφτά που ο “Ratso” του ζήτησε προκειμένου να τον «προωθήσει». Κάπως έτσι κάνουν συμφωνούν να συνεργαστούν.

Όσες προσπάθειες κάνει ο Ratso να σουλουπώσει το νεαρό καουμπόυ και να τον δικτυώσει στην υψηλή κοινωνία αποδεικνύονται μάταιες και αποτυχημένες. Ο Τεξανός αρνείται να προσαρμοστεί αφού το σκληρό του παρελθόν που μας αποκαλύπτεται σε συνταρακτικά φλασμπακ δεν μπορεί να τον αποδεσμεύσει από την λανθασμένη του οπτική για τον εαυτό του και τον κόσμο. Εκεί άλλωστε βασίζει και τα όνειρά του, στα σκηνικά που η γιαγιά του, η οποία τον μεγάλωσε, έχτισε γύρω του κι ύστερα ο θάνατός της τον άφησε μόνο, όταν δεν ήταν έτοιμος να μείνει μόνος.

midnight cowboy

Οι συνθήκες λοιπόν έχουν κάνει τους δυο χαρακτήρες σκληρούς και κλεισμένους στον εαυτό τους. Παρηγοριά ξέρουν πως δεν υπάρχει πουθενά. Είτε δούμε μέσα από τα σπινθηροβόλα μάτια του Joe που μανιωδώς ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, είτε εστιάσουμε στην απογοήτευση του Ratso, που αποστασιοποιημένος πια από τις συνήθειες της κοινωνίας στα τέλη του 60’, αρνείται να συμμετάσχει αποστρεφόμενος  τα ανόητα πάρτι και τις χωρίς αναστολές ερωτικές συμμείξεις. Ζει σε ένα βρώμικο ερείπιο παρέα με τη χρόνια γρίπη του που ολοένα χειροτερεύει, και το όνειρό του να πάει στη Φλόριντα. Γιατί ο κόσμος κινείται με λιακάδα και γάλα καρύδας, κι εκεί υπάρχει άφθονο.

Σταδιακά οι δύο νέοι έρχονται πιο κοντά, ρίχνουν τα τείχη τους και αφήνονται στην μοναδική ίσως ανθρώπινη σχέση που κατάφεραν να δημιουργήσουν στη ζωή τους. Κι όταν τα πράγματα δείχνουν πως παίρνουν το δρόμο τους, κι ο Ratso αρρωσταίνει βαριά, φαίνεται πως είναι η τελευταία ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στο Μαϊάμι. Κι η ταινία λήγει με ένα αμφιλεγόμενο φινάλε. Από τη μια κυριαρχεί η ματαιότητα, από την άλλη μια αμυδρή επλίδα διατηρείται μέχρι το τέλος, μέχρι τη γλυκιά ικανοποίηση ότι τελικά κάτι άξιζε στη ζωή και των δύο ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

bscap0001

Ο Dustin Hoffman και ο Jon Voight  μας  γυρίζουν σε μια εποχή όπου η ηθοποιία ήταν ουσιαστική, προσεγμένη και αλληλένδετη με τον φιλμογραφικό περίγυρο. Δεν υπάρχει τίποτα το υπερβολικό, τίποτα το τραβηγμένο. Οι πρωταγωνιστές φαίνονται να δουλεύουν εξίσου για να εξελίξουν σταδιακά τη χημεία των χαρακτήρων τους. Τα πάντα είναι δοσμένα με το απαραίτητο μέτρο και το Midnight Cowboy αποδεικνύει πως η ενότητα είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν πραγματεύεται κανείς τόσο σοκαριστικά για την εποχή θέματα, όπως η ανδρική πορνεία και η ομοφυλοφιλία, με έναν τόσο καινοτόμο σκηνοθετικά τρόπο.

Το Midnight Cowboy ήταν το πρώτο φιλμ ακατάλληλο για ανηλίκους που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, και μάλιστα το στέρησε από το  Ζ  του Γαβρά, καθώς και το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Βρίσκεται στη λίστα με τις 100 καλύτερες Αμερικανικές ταινίες και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Steven Jay Schneider με τις 1001 ταινίες που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις. Και όντως πρέπει.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές