Μια οικογενειακή υπόθεση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μια οικογενειακή υπόθεση

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Είναι πράγματι μυθική η Κρήτη, είναι μυθικό οτιδήποτε προέρχεται από αυτό το νησί. Οι ιστορίες, οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός. Το ντοκιμαντέρ λοιπόν, “Μια οικογενειακή υπόθεση” μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά μέσα στον μύθο της μουσικής της οικογένειας Ξυλούρη με μια όμορφη και αρμονική αφήγηση που συνδυάζεται με πολυθεματικές εικόνες και εξαίσιες μελωδίες.

Η εναλλαγή των τοπίων μεταξύ Κρήτης και Αυστραλίας καθ’ όλη την διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι πολύ έντεχνα δομημένη και φυσικά υπακούει στις μετακινήσεις των χαρακτήρων. Στην αρχή, βέβαια, ξεκινάει η αφήγηση στο Βέλγιο, όπου γνωρίζουμε τον πατέρα και τον πρωτότοκο υιό, Γιώργη και Νίκο αντίστοιχα, να ετοιμάζονται για μια εμφάνιση σε κάποιο μαγαζί μιας βελγικής πόλης.

Ο Γιώργης Ξυλούρης είναι ο πατέρας μιας μεγάλης και όμορφης οικογένειας οπού έχουν την μουσική μέρος της ζωής τους. Άλλωστε, η οικογένεια Ξυλούρη είναι ήδη διάσημη στον κόσμο από τον Νίκο, τον Γιάννη και φυσικά τον παππού, τον Αντώνη. Όλοι τους μεγάλοι εκφραστές της κρητικής μουσικής παράδοσης όπως την εκφράζουν κατ’ αποκλειστικότητα με κρητικά μουσικά όργανα. Είναι όλη η μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ τόσο έντονη που νιώθεις την οικουμενικότητα της κρητικής μελωδίας σαν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο.

Τα παιδιά του Γιώργη, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, επίσης με μουσική παιδεία αλλά και η Αυστραλέζα γυναίκα του παίζει μουσική μαζί τους στο τραπέζι μετά το φαγητό. Τα αγόρια, μεγαλύτερα, σπουδάζουν μουσική στην Αυστραλία ενώ το μικρό κορίτσι ακόμα δεν έχει τελειώσει το σχολείο της το οποίο το μοίρασε σε Κρήτη και Αυστραλία. Τραγουδάει όμως πολύ όμορφα παραδοσιακά κρητικά τραγούδια.

Τα όρη και τα λαγκάδια της Κρήτης έρχονται και σε καθηλώνουν ενώ από την άλλη ανοίγει το μάτι σου με την απεραντοσύνη του αυστραλιανού ορίζοντα. Η σκηνοθέτις πραγματικά ισορροπεί από την μία άκρη της γης στην άλλη. Ο θεατής δεν χάνεται καθόλου, ξέρει πολύ καλά που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή αλλά μπορεί και να ξεχάσει ότι υπάρχουν και άλλα είδη μουσικής πέρα από την κρητική, τουλάχιστον για όσο διαρκεί το ντοκιμαντέρ.

Η καλλιτεχνική αξία αυτής της δημιουργίας είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο. Υπάρχει πάρα πολύ αρχειακό υλικό αλλά και πολλή εξιστόρηση των γεγονότων της μουσικής παράδοσης της Κρήτης για τα τελευταία πενήντα χρόνια. Είναι ωραίο, που ο θεατής, παρακολουθεί την “γέννηση” της οικογένειας Ξυλούρη μέσα στην μουσική με το πως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα. Πέρα από τις διηγήσεις των κεντρικών χαρακτήρων, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, γιαγιούλες, παππούδες που θυμούνται πως ξεκίνησαν όλα και δεν αφήνουν κανέναν χωρίς να του αποσπάσουν ένα χαμόγελο. Τελικά, η μουσική είναι ελπίδα και τέτοια θέλουμε.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές